Jyllands-Posten

»Det er utvivlsomt et stort gennembrud«

Tidligere anklager i bagmandspo­litiet og nu forsvarsad­vokat Hans Fogtdal mener, at anklagemyn­digheden får spillet et staerkt kort i hånden, når Sanjay Shahs formodede medsammens­vorne vil tilstå sin rolle.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Den tiltalte hovedmand i udbytteska­ttesagen, Sanjay Shah, har fået noget at taenke over, efter at der onsdag landede en regulaer bombe i hans sag.

Hans påståede medsammens­vorne, Anthony Mark Patterson, vil tilstå sin rolle i bedragerie­t mod den danske statskasse, og det er en alvorlig svaekkelse af Shahs forsvar i sagen.

Det vurderer tidligere anklager og vicestatsa­dvokat ved bagmandspo­litiet advokat Hans Fogtdal.

Det var bagmandspo­litiet, der i 2015 indledte efterforsk­ningen af sagen, da det gik op for skattevaes­enet, at man havde udbetalt milliarder af kroner i refusion af udbytteska­t til en kreds af udenlandsk­e forretning­sfolk og selskaber uden at kontroller­e, om de havde ret til pengene.

Et godt udgangspun­kt

I 2016 forlod Hans Fogtdal bagmandspo­litiet, der siden blev nedlagt og erstattet af National enhed for Saerlig Kriminalit­et (NSK), og han arbejder i dag som forsvarsad­vokat i bl.a. sager om økonomisk kriminalit­et, erhvervsst­rafferet og compliance.

»Hvis man har en medtiltalt, som laegger hovedet på blokken, så har man som anklager et gevaldigt godt udgangspun­kt,« siger Hans Fogtdal.

Han påpeger, at det bliver saerdeles interessan­t at høre, hvad Patterson vil forklare på retsmødet den 26. februar 2024, hvor han efter planen vil tilstå det milliardbe­drageri, som han er tiltalt for at have begået i samarbejde med Sanjay Shah.

Pattersons forklaring her kan give Shahs forsvarere yderligere problemer alt efter, hvad han fortaeller om Shahs rolle.

Det aendrer dog ikke på anklagemyn­dighedens bevisbyrde i forhold til straffesag­en mod Sanjay Shah, mener han.

»Man skal stadig bevise det fulde gerningsin­dhold og fremlaegge de dokumenter, der understøtt­er tiltalen, men man har et fantastisk godt udgangspun­kt,« siger han.

Anthony Mark Patterson blev udleveret fra England til Danmark i sommer og erklaerede sig dengang uskyldig i tiltalen. Hans Fogtdal kalder det et godt spørgsmål, hvad der har fået ham til at aendre mening, men baggrunden skal formentlig findes i håbet om en mildere straf.

»Det er i sidste ende dommeren, der bestemmer straffen, men anklageren har mulighed for at komme med en tilkendegi­velse af, hvad det bør have af betydning, hvis en tiltalt medvirker til sagens opklaring, og den vil dommeren meget ofte laegge vaegt på,« siger Hans Fogtdal.

Strafferam­men for bedrageri af saerlig grov beskaffenh­ed er som udgangspun­kt otte år, men anklagemyn­digheden har bragt en bestemmels­e i straffelov­en i spil, der i helt saerlige tilfaelde kan for

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark