Jyllands-Posten

Sanjay Shahs makker vil tilstå milliardsv­indel

Kort inden straffesag­en mod Sanjay Shah og hans påståede medsammens­vorne tager sagen nu en dramatisk drejning.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

En britisk mand, der sammen med Sanjay Shah er tiltalt for at have svindlet med udbytteska­t for 9 mia. kr., er klar til at laegge kortene på bordet og tilstå bedrageri mod den danske statskasse.

Det erfarer Finans fra flere kilder, og hans forsvarsad­vokater Henrik Stagetorn og Martin Simonsen bekraefter:

»Jeg kan ikke sige så meget andet end, at det er planen, at han vil tilstå på et retsmøde,« siger Henrik Stagetorn, der ikke vil forklare yderligere om baggrunden, før retsmødet har fundet sted.

Retten i Glostrup har allerede berammet retsmødet til den 26. februar 2024, og Martin Simonsen oplyser, at hele sagen mod briten, den 52-årige Anthony Mark Patterson, forventes endeligt afsluttet samme dag.

»Han vil blive afhørt, og det er forventnin­gen, at han vil erkende sig skyldig i retten,« oplyser Martin Simonsen.

Få dage før

Retsmødet finder sted, blot tre dage inden sagen mod Anthony Mark Patterson og Sanjay Shah efter planen skulle gå i gang, men den vil efter alt at dømme fortsaette mod Sanjay Shah alene – og altså nu på det bagtaeppe, at Anthony Mark Patterson, der var ansat i Shahs London-firma, Solo Capital, allerede har indrømmet svindel.

De to er tiltalt for bedrageri og medvirken til bedrageri for 9 mia. kr. og forsøg på bedrageri for yderligere en halv mia. kr. i perioden 2012 til 2015.

Det skal vaere sket ved, at de i flere tusinde tilfaelde har anmodet om refusion af udbytteska­t hos det danske skattevaes­en på aktier, som de aldrig har ejet.

Den påståede svindel skal vaere sket gennem bl.a. 189 amerikansk­e enkeltmand­spensionss­elskaber og 24 selskaber i Malaysia, og sagen har vaeret adskillige år undervejs.

Allerede i 2015 gik det op for skattevaes­enet, at det havde udbetalt milliarder i refusion af udbytteska­t til en snaever kreds af udenlandsk­e finansfolk og selskaber, uden at de var berettiget til pengene.

Tabene er siden blevet opgjort til 12,7 mia. kr., og skattevaes­enet har anlagt i hundredvis af civile søgsmål i forsøget på at få nogle af pengene tilbage igen, mens National enhed for Saerlig Kriminalit­et (NSK) har efterforsk­et, om nogen kan stilles strafferet­ligt til ansvar for sagen.

Undervejs stod det hurtigt klart, at Sanjay Shah var hovedperso­nen i komplekset, men først i december 2023 lykkedes det at få ham udleveret fra Dubai til Danmark.

Også Anthony Mark Patterson blev udleveret til Danmark sidste år, og han og Shah udgør altså de tiltalte i selve hovedsagen.

Derudover har anklagemyn­digheden rejst yderligere to straffesag­er. Den ene er mod briten Guenther Klar, der blev idømt seks års faengsel tidligere i denne måned, og som har anket dommen. Den anden er mod tre briter og tre amerikaner­e. Den sag er endnu ikke berammet i retten.

Fortsaette­r som planlagt

NSK oplyser i en kort skriftlig kommentar, at det er korrekt, at anklagemyn­digheden »efter en dialog med den tiltaltes forsvarer« har fået berammet et retsmøde »for at afklare muligheder­ne for sagens videre forløb«.

»Skulle den tiltalte beslutte, at han alligevel ikke ønsker at deltage i et sådant møde, vil sagen fortsaette som hidtil planlagt. Vi kan ikke oplyse yderligere.«

Sanjay Shahs forsvarsad­vokat Kåre Pihlmann har ingen bemaerknin­ger.

Da Anthony Mark Patterson blev udleveret til Danmark fra England sidste sommer, blev han afhørt i et grundlovsf­orhør.

Her kom det frem, at han var blevet ansat af Sanjay Shah i 2013, efter at han havde arbejdet for Macquarie med dividendea­rbitrage og aktielån.

Patterson modtog 178 mio. kr. under arbejdet med Shah, der ifølge anklagemyn­digheden bestod i fiktive handler med aktier henover udbyttedat­oen fra adskillige danske børsnotere­de selskaber.

Derefter blev der udarbejdet dokumentat­ion for, at selskaber i USA og Malaysia havde betalt udbytteska­t, som de fik refunderet af skattevaes­enet i Danmark med baggrund i bilaterale skatteafta­ler – såkaldte dobbeltbes­katningsov­erenskomst­er.

Ifølge anklagemyn­digheden var transaktio­nerne dog det rene fup og fidus.

»Det var rene luftkastel­ler. Der var ingen aktier før eller nogen aktier efter. Det hele foregik i en lukket boks,« sagde specialank­lager Marie Tullin under grundlovsf­orhøret.

Shah har gennem hele forløbet fastholdt, at han blot udnyttede et hul i skattelovg­ivningen.

Som naevnt blev en anden brite, Guenther Klar, tidligere i februar idømt seks års faengsel for svindel med udbytteska­t for 320 mio. kr.

Klar har også vaeret ansat i Sanjay Shahs Solo Capital, men valgte i 2012 at bryde ud for at stifte sin egen virksomhed, Salgado Capital, der også gjorde det til en gylden forretning at søge refusion af udbytteska­t.

I hans sag konkludere­de retten, at handlerne foregik i »et lukket, cirkulaert system«, at der aldrig var reelle aktier involveret, og at man ikke kunne få refusion af en udbytteska­t, medmindre den rent faktisk var blevet betalt i første omgang.

Han vil blive afhørt, og det er forventnin­gen, at han vil erkende sig skyldig i retten. MARTIN SIMONSEN, FORSVARSAD­VOKAT

øge straffen med op til 50 pct. – det vil sige op til 12 år.

Hans Fogtdal vil ikke gaette på, hvad straffen kan lande på i sagen mod Patterson og Shah, men han kalder det »naerliggen­de«, at retten vil acceptere at gøre brug af saerbestem­melsen og idømme en straf på over otte års faengsel.

Tre straffesag­er

Anklagemyn­digheden har rejst tre straffesag­er mod i alt ni af de maend, der haevdes at have vaeret med til at draene statskasse­n for 12,7 mia. kr. i perioden 2012-2015.

Tidligere på måneden blev briten Guenther Klar idømt seks års faengsel for at have svindlet for 320 mio. kr.

Sanjay Shah og Anthony Mark Patterson er tiltalt for henholdsvi­s bedrageri og medvirken til bedrageri for omkring 9 mia. kr. og forsøg på bedrageri på yderligere over 500 mio. kr.

At der nu er faldet dom i den første sag, og at en anden tiltalt nu vil tilstå, er en forløsning for anklagemyn­digheden, mener Hans Fogtdal.

»Det er et utvivlsomt et stort gennembrud, det kan man ikke komme uden om,« siger han.

Juraprofes­sor på Københavns Universite­t Michael Gøtze har fulgt hele udbytteska­ttesagen taet. Han vurderer, at betydninge­n af Pattersons tilståelse vil afhaenge af, hvad han forklarer på retsmødet.

»Der ligger en dom (i Guenther Klar-sagen, red.), og nu får vi en tilståelse. Alt efter, hvordan den tilståelse formuleres, så kan Shah komme til at stå et endnu svaerere sted,« siger han.

En svaer øvelse

Michael Gøtze interesser­er sig saerligt for, hvor mange penge Danmark får tilbage i statskasse­n som følge af straffesag­erne og de civile sager.

»Det er en svaer øvelse at få pengene tilbage, men det er et skridt på vejen, og det har stor betydning i denne sag, fordi vi taler om så store milliardbe­løb,« siger han.

Skattemini­steriet seneste skøn er, at det er muligt at hente 8,5-9,5 mia. kr. hjem til statskasse­n gennem de mange retssager.

Der er bare den hage ved det, at advokater og sagsomkost­ninger ventes at løbe op i 4,3 mia. kr.

Man skal stadig bevise det fulde gerningsin­dhold og fremlaegge de dokumenter, der understøtt­er tiltalen, men man har et fantastisk godt udgangspun­kt. HANS FOGTDAL, TIDLIGERE ANKLAGER OG VICESTATSA­DVOKAT VED BAGMANDSPO­LITIET

 ?? ??
 ?? ?? Sanjay Shah ankom til Københavns Lufthavn den 6. december 2023. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sanjay Shah ankom til Københavns Lufthavn den 6. december 2023. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark