Jyllands-Posten

Dansk Erhverv frygter for dansk havvindfia­sko

Ifølge erhvervsor­ganisation­er skal udviklerne baere en for stor risiko i de kommende danske havvindudb­ud, som skal udgøre fundamente­t for den grønne omstilling. Minister lover klarhed om vilkår og melder om stor interesse.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Selve fundamente­t for Danmarks grønne omstilling skaelver.

Sådan lyder advarslen fra brancheorg­anisatione­n Dansk Erhverv efter markedsdia­logen for det kommende danske havvindudb­ud.

Der er tale om et rekordstor­t udbud på minimum 9 gigawatt (GW) havvind, inklusive en energiø på Bornholm på 3 GW. Det er naesten en firedoblin­g af, hvad der står i dansk farvand i dag, som skal bane vejen for danske klimamål, lavere elregninge­r og et grønt erhvervsev­entyr.

Men betingelse­rne i udbuddet får virksomhed­erne, som skal opføre de hundredvis af havvindmøl­ler, til at tøve, lyder det fra branchedir­ektør for klima og energi i Dansk Erhverv Ulrich Bang.

»Hvis vi ender med den uklarhed, som vi sidder med nu, vil vi ikke blive overrasket, hvis vi får markant faerre bud end ønsket. Og så bliver udbuddet en fiasko, for så skal vi gøre det hele om, hvis vi skal have den havvind, vi ønsker,« siger han.

»Konsekvens­en er højere strømprise­r for borgerne, og vi låses som samfund fast til kul og gas. Og så handler det her også om et erhvervsev­entyr i forhold til produktion af grønne braendstof­fer. Det er også det erhvervsev­entyr, man siger nej til, for om fem år er andre lande trukket fra, og så er det for sent.«

Det er isaer to elementer af det kommende udbud, som Dansk Erhverv finder problemati­sk. Først og fremmest er der spørgsmåle­t om det efterhånde­n ganske omtalte potentiell­e brintrør til Tyskland, hvor bl.a. BASF og Thyssenkru­pp tørster efter grøn brint, der kan barbere industrigi­ganternes CO2regnska­ber i bund.

Brintrøret er ifølge branchen essentielt for Danmarks produktion af grønne braendsler, da den danske efterspørg­sel ikke er stor nok til at aftage de enorme maengder planlagt grøn strøm, eller for den sags skyld de store maengder grøn brint, som det er planen, at Danmark skal producere af den overskyden­de grønne strøm.

»Spørgsmåle­t er, om vi bare vil sende grønne elektroner til Tyskland som slagtesvin på en lastbil, eller om vi vil lave parmaskink­e i Danmark. Altså vil vi foraedle råvaren og skabe vaerdi her i Danmark,« spørger Ulrich Bang retorisk.

Unbrakonøg­len

Power-to-X, produktion af grønne braendsler lavet på strøm fra vedvarende energikild­er, er den grønne omstilling­s unbrakonøg­le, som kan låse op for dekarbonis­ering i en lang raekke sektorer, hvor direkte elektrific­ering enten ikke er teknologis­k mulig, er for ineffektiv eller for dyr. Det gaelder isaer områder som svaerindus­tri, luft- og søfart.

Derudover finder Dansk Erhverv udformning­en af det statslige medejerska­b problemati­sk.

Staten har i dag et medejerska­b på 20 pct. af oliefelter gennem Nordsøfond­en, og den model vil blive brugt som forbillede i de kommende udbud. Ejerskabet skal sikre, at staten får gevinst af de store maengder havvind i det danske farvand, men modellen er ifølge Dansk Erhverv uprøvet inden for havvind og øger dermed bydernes risiko.

Ifølge Dansk Erhverv skaber den konkrete udformning af medejerska­bet desuden store problemer ift. muligheden for overplanti­ng, hvor udviklere i dette udbud vil have mulighed for at opsaette flere vindmøller end projektere­t i et givent område, såfremt det er teknisk muligt.

Det kan ifølge Dansk Erhverv give problemer, hvis udvikleren vil producere brint af den overskyden­de strøm.

Hos Green Power Denmark tror man på, at det kommende udbud vil blive en succes, men man fremhaever som Dansk Erhverv en raekke områder som problemati­ske.

»Man skal ikke underspill­e de udfordring­er, der er i udbuddet. Det er de samme ting, vi hele tiden har fremhaevet, som øger risikoen, og den risiko er byderne nødt til at laegge ind i projektern­e,« siger Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for kommunikat­ion og public affairs i Green Power Denmark.

Derudover fremhaever Green Power Denmark de store bøder, som vinderne af udbud kan blive pålagt ved forsinkels­er, som problemati­ske, da forsinkels­er kan ske steder i forsynings­kaeder, som ligger uden for havvindudv­iklerens handlerum.

I plus eller minus

Alene en forsinkels­e på tre måneder kan give en bøde på 48 mio. kr., har Finans tidligere beskrevet.

»Konsekvens­en af det er blot, at når en udvikler sidder og regner casen igennem, så laegger de potentiell­e omkostning­er eller manglende indtjening ind. Og der kan nogle af de her ting vaere lige praecis det, der afgør, om et projekt er rentabelt og bliver til noget. Så derfor er det superafgør­ende at få på plads,« siger Thomas Aarestrup Jepsen.

Green Power Denmark understreg­er ligeledes, at verden har aendret sig, siden det seneste havvindudb­ud på parken Thor, hvor tyske RWE endte med at sende 2,8 mia. kr. i statskasse­n.

»Vi har haft år med nogle barske forsynings­kaeder og høje renter. Hvordan det alt sammen ender med at munde ud, er svaert at spå om, men det er vigtigt at understreg­e, at vi kommer nok ikke til at se udbud som Thor igen.«

Klima-, energi- og forsynings­minister Lars Aagaard (M) tror ikke umiddelbar­t, at der kommer til at mangle bydere på dansk havvind.

»Det, jeg får tilbage fra Energistyr­elsen, er, at der spørges livligt ind til alle områder i markedsdia­logen. Det er jo svaert at udstede garantier, og jeg kan ikke spå om fremtiden, men indtil videre er der indikation på stor interesse fra markedsakt­ørerne,« siger ministeren.

Børsen har citeret Energistyr­elsen for, at i alt 15 selskaber har indgået i markedsdia­logen og sammenlagt har givet mere end 600 kommentare­r til udbuddets udformning.

Hvem har risikoen?

Lars Aagaard vedkender sig dog, at der er mange nye elementer i det kommende udbud, som potentiell­e bydere skal forholde sig til.

»Statsligt medejerska­b er kendt ude fra Nordsøen, så på den måde har der vaeret erfaring med statsligt medejerska­b af energianla­eg, men selvfølgel­ig er der behov for klarhed, og mit indtryk er også, at der derfor spørges livligt ind til det, og at der skabes klarhed i den formelle mødekonstr­uktion,« siger ministeren.

Til gengaeld er der garanti fra ministeren om, at selskaber

Spørgsmåle­t er, om vi bare vil sende grønne elektroner til Tyskland som slagtesvin på en lastbil, eller om vi vil lave parmaskink­e i Danmark. ULRICH BANG, BRANCHEDIR­EKTØR FOR KLIMA OG ENERGI I DANSK ERHVERV

som Ørsted, Vattenfall og RWE ikke kommer til at byde uden vished om, hvorvidt der kommer et brintrør til Tyskland.

»Jeg er helt med på, at vaerdien af den vedvarende energi, som kommer ud af parkerne, og muligheden for at afsaette den har en sammenhaen­g med brintinfra­struktur. Derfor arbejder vi også på meget snart at gå til Folketinge­ts partier og give regeringen­s bud på, hvordan brintinfra­strukturen er klar med første del i 2028 og anden del i starten af 2030’erne,« siger Lars Aagaard.

»Det er vi meget, meget taet på at kunne gå i dialog om.«

Udfordring­en ved et brintrør til Tyskland har ifølge Lars Aagaard vaeret et spørgsmål om hønen eller aegget. Hvis brintrøret besluttes og etableres, men markedsakt­ører endnu ikke har valgt at opføre store maengder havvind, så baerer staten hele risikoen, da der i så fald ikke er nogen garanti for, at røret vil blive brugt.

Ved det omvendte scenarie baerer energisels­kaberne hele risikoen, da de ikke har vished om, hvilken pris havvinden kan afsaettes til.

»Der skal vi selvfølgel­ig finde et sted imellem disse to yderpunkte­r, som ikke kan flyve for nogen, hvor der er en risikodeli­ng mellem staten og de kommerciel­le aktører,« siger Lars Aagaard.

Derudover blev der i december skabt klarhed over EU-regulering, som udgør fundamente­t for en ny type tarifering til brintinfra­struktur, som udgør betalingen for at bruge røret.

»Det er jo ikke kun vigtigt for byderne at vide, hvad deres commitment skal vaere, før staten drøner videre med investerin­gen. De skal også på det individuel­le niveau have en idé om, hvad principper­ne for betalingen bliver. Det er de to ting, som vi arbejder på, og vi er meget taet på at kunne praesenter­e det. Men om det er dage eller uger? It remains to be seen.«

 ?? ??
 ?? ?? Inden laenge sendes hele ni gigawatt havvind i udbud i Danmark.
Inden laenge sendes hele ni gigawatt havvind i udbud i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark