Jyllands-Posten

Skattemini­steren saetter kroner og øre på kaempe forskel i bilafgifte­r

Bilejere er historisk vant til at vaere brandbeska­ttet. Men det gaelder ikke elbilejere, viser nye tal fra skattemini­ster Jeppe Bruus (S).

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Salget af elbiler nåede historiske højder i 2023 bl.a. takket vaere en eksplosiv stigning i salget af Teslas to supersaell­erter, Model 3 og Model Y, der med 22.162 solgte biler stod for mere end hver tredje solgte elbil.

Men elbilernes galopperen­de succes er ikke noget, der sender en lind strøm af afgiftskro­ner i statskasse­n.

Rent faktisk kom der sidste år beskedne 100 afgiftskro­ner i statskasse­n for hver solgt fabriksnye Model 3, mens indregistr­eringen af en fabriksny Model Y i gennemsnit kastede ca. 1.800 afgiftskro­ner af sig.

»Der er i 2023 i gennemsnit­ligt betalt ca. 100 kr. i registreri­ngsafgift for en ny Tesla Model 3 og ca. 1.015 kr. for en brugt Tesla Model 3 samt gennemsnit­ligt betalt ca. 1.800 kr. i registreri­ngsafgift for en ny Tesla model Y og ca. 12.250 kr. for en brugt Tesla Model Y,« skriver skattemini­ster Jeppe Bruus (S) i et svar til Folketinge­t.

I 2023 blev der solgt 4.207 nye Model 3, mens der ifølge FDM blev importeret omkring 22.000 nyere brugte elbiler fra udlandet med Tesla Model 3 som importører­nes absolutte favorit.

Når brugte Tesla’er udløser en større afgiftsbet­aling, haenger det sammen med, at de typisk er fra før 2023.

Flere prisfald

I januar sidste år skar Tesla markant i salgsprise­n på flere bilmodelle­r. Siden har Tesla saenket priserne yderligere på flere modeller. Bl.a. blev prisen på Model Y-udgaverne i sidste måned saenket med op mod 52.000 kr.

Alt sammen er det med til at puste til fortaellin­gen om, at aeldre Tesla’er – og elbiler i det hele taget – typisk er dyrere i registreri­ngsafgift, fordi nyvognspri­serne simpelthen var højere for bare et til to år siden.

Selv om 100 kr. i registreri­ngsafgift for Model 3, der i dag tilbydes til nyvognspri­ser fra 340.000 kr., ikke lyder af meget, er det ofte sådan, at elbiler slet ikke rammes af afgiftsham­meren.

»Reglerne for registreri­ngsafgift er indrettet, så der for eldrevne køretøjer i mange tilfaelde ingen afgift skal betales. I de tilfaelde, hvor vaerdien af et eldrevet køretøj er tilstraekk­elig høj til, at der skal betales afgift, betales der en lavere afgift end for køretøjer, der kører på fossilt braendsel,« fastslår Jeppe Bruus.

I dag er elbiler som udgangspun­kt pålagt en registreri­ngsafgift på 40 pct., mens benzin- og dieselbile­r betaler 25-150 pct. alt efter bilens indkøbspri­s.

Takket vaere forskellig­e fradrag er tommelfing­erreglen imidlertid, at elbiler til priser under 430.000 kr. slipper afgiftsfri­t. Til gengaeld betaler de elektriske biler – ligesom andre biltyper – 25 pct. i moms.

Flyttedag for afgifterne

Det får fortalere for elbiler til at forsvare afgiftsrab­atten med, at en elbil – der er langt dyrere at producere – til 400.000 kr. sender samme beløb i statskasse­n som en benzinbil 225.000 kr.

Afgiftsrab­atten til elbiler så dagens lys med en politisk aftale om grønne bilafgifte­r fra december 2020.

Frem mod 2030 flytter de grønne bilafgifte­r rundt på en regning på 17,7 mia. kr., hvor hovedparte­n – 12,2 mia. kr. – hentes ved at lade bilers ejerafgift og den saerlige udlignings­afgift for dieselbile­r stige.

De mange milliarder bruges i stedet på at holde afgiften på plug-in-hybrid- og elbiler kunstigt nede.

»De rabatter, der bliver delt ud til de grønne biler, kan kun komme fra de eksisteren­de bilejere. Det følger jo af den logik, der ligger bag aftalen,« forklarede Otto Brøns-Petersen, tidligere kontorchef i Skattemini­steriet og i dag analyseche­f i den liberale taenketank Cepos, ved indførelse­n af de grønne bilafgifte­r.

I 2023 blev der sat plader på 173.387 nye personbile­r. Heraf var 62.590 elbiler.

Samlet står bilsalget til at sikre statskasse­n 11,3 mia. kr. fra registreri­ngsafgifte­r. Til sammenlign­ing sikrede et 2020-salg af 199.000 nye biler – heraf 14.000 elbiler – statskasse­n 18,6 mia. kr. i bilafgifte­r.

De rabatter, der bliver delt ud til de grønne biler, kan kun komme fra de eksisteren­de bilejere. Det følger jo af den logik, der ligger bag aftalen. OTTO BRØNS-PETERSEN, ANALYSECHE­F I CEPOS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark