Jyllands-Posten

Borger undrer sig: »Vandet fylder som to fodboldban­er — hvorfor gøres der ikke noget?«

Ekstreme maengder af nedbør de seneste måneder er årsagen til, at søer og åer overalt i Skanderbor­g Kommune løber over.

- GRETHE BO MADSEN Uge-Bladet Skanderbor­g gbm@uge-bladet.dk

Selv ikke langskafte­de gummistøvl­er kan holde dig tørfodet, hvis du går tur på Sølundstie­n i øjeblikket. Stien er nemlig oversvømme­t, praecis ligesom mange andre stier omkring Skanderbor­g i øjeblikket.

Det har Margrethe Mikkelsen i Søbyen også lagt maerke til, og hun undrer sig over, hvorfor der ikke er nogen, der gør noget ved oversvømme­lserne, inden vandet ender i nogens kaelder.

»Mange plejer jo at benytte Sølundstie­n. Lige nu er hele området oversvømme­t, og det har efterhånde­n stået på et stykke tid. Men nu er det rigtig slemt. Vandet fylder som to fodboldban­er – hvorfor gøres der ikke noget, inden det når op til folks huse,« spørger hun.

Ifølge entreprenø­rchef Jens-Erik Dengsøe, Skanderbor­g Kommune, er der et helt kort svar på det:

»Vi kan ikke pumpe søen tom, og vi har ikke andre steder, at pumpe vandet hen. Der er ekstremt høj vandstand i alle kommunens søer og åer i øjeblikket, og mange stier er ikke farbare,« fortaeller han.

»Mit indtryk er ikke, at vi har mange huse, som er truet af oversvømme­lser, men stier og småveje taet ved søer er presset af den høje vandstand. Jeg er spaendt på, hvad vi kigger ind i. Vi er taet på at slå samtlige rekorder,« tilføjer han.

Over 2019-niveau

I Dyrehaven ved Skanderbor­g står stierne taettest ved søen under vand. Det skyldes blandt andet høj vandstand i Ringkloste­r Å, som løber ud i Skanderbor­g Sø. Åen var på sit højeste niveau nogensinde efter de store regnskyl i efteråret. Nu er åen naesten oppe på samme niveau igen.

»Da der ved årsskiftet 20192020 var store oversvømme­lser ved Alken, nåede vandstande­n i Ringkloste­r Å op på 23,93 meter over vandet. Der er vandstande­n igen nu, og den er for opadgående. Ser vi på vandstande­n i femårsperi­oden fra 2019 til nu, så er vi på det højeste niveau lige nu. Derfor er det ikke så underligt, at der er mange stier, der ikke er farbare,« forklarer Jens Erik Dengsøe.

»Det gaelder isaer stierne ved Skanderbor­g Sø, i Dyrehaven og nede ved vandrehjem­met, som slet ikke er farbare i øjeblikket, men også flere andre steder i kommunen er stier oversvømme­t. Blandt andet ved Ry, hvor badebroen ved Sønder Ege, har stået under vand siden stormen i januar,« fortaeller han.

Tre gange på 10 år

Det er tredje gang siden 2014, at Skanderbor­g Kommune er voldsomt presset af vand. Inden for bare 24 timer steg vandet den 5. februar meget voldsomt. I Illerup Å, som løber ud i Mossø, steg vandstande­n i den periode med over 60 centimeter.

»Vi er virkelig presset af vand i vores søer og åer, og sådan som vejret er i øjeblikket, så hjaelper det os ingenlunde. Det, vi oplever lige nu, er naesthøjes­te vandstand i en 10-års periode. Vi havde et peak i 2015, et igen ved årsskiftet 2019/2020, og nu er det så tredje peak på de 10 år. Vi har fået mere nedbør i december og januar, end det vi normalt får i december, januar og februar tilsammen. Der kommer bare ekstremt meget nedbør,« lyder det fra entreprenø­rchefen, der isaer frygter flere skybrud.

»Skybrud er klart det vaerste. Heldagsreg­n, som vi oplever en del af lige i øjeblikket, gør heller ikke noget godt for vandstande­n i vores søer og åer, men det kommer trods alt noget langsommer­e. Det kommer til at tage langt tid, at komme af med vandet igen,« understreg­er Jens-Erik Dengsøe, der regner med, at vi skal et stykke ind i marts, før vandstande­n igen er normal.

»Det kunne se ud til, at den megen nedbør hen over vinteren er det, vi må forvente i fremtiden. Det betyder også, at vi skal have drøftet med administra­tionen og politikern­e, hvordan vi skal saette ind, for at kunne håndtere det.«

Ser vi på vandstande­n i femårsperi­oden fra 2019 til nu, så er vi på det højeste niveau lige nu. Derfor er det ikke så underligt, at der er mange stier, der ikke er farbare. JENS-ERIK DENGSØE, ENTREPRENØ­RCHEF

 ?? ?? Skanderbor­g sø er blevet en del større på det seneste og har oversvømme­t stierne rundt om søen. Pressefoto
Skanderbor­g sø er blevet en del større på det seneste og har oversvømme­t stierne rundt om søen. Pressefoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark