Jyllands-Posten

Antallet af anbragte børn rasler ned i Aarhus

Aarhus Kommune saetter ind med tidligere hjaelp og undgår derfor anbringels­er, siger centerchef. »Men vi må ikke se på en anbringels­e som worst-case scenario eller en sidste udvej,« lyder det fra Leika Fuglsang, der er konstituer­et formand for De Anbragte

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Som barn følte Leika Fuglsang sig fanget. Af sin mor. Så svaekket af sklerose og en hård opvaekst, at hun ikke kunne tage vare på sin datter. Men alligevel med så stort et savn, at hun ikke kunne udstå, når forskellig­e plejefamil­ier gav datteren oplevelser og omsorg, hun ikke selv kunne give.

Og af Aarhus Kommune. Så forhippet på at tage hensyn, at den lod moren styre datterens liv på afstand. Som da femårige Leika Fuglsang blev flyttet fra sin plejefamil­ie, få uger efter at en tur i Disneyland i Paris pludselig havde skabt knas i samarbejde­t mellem moren og plejefamil­ien.

Leika Fuglsang er i dag 31 år og har dannet sig et billede af sit liv som anbragt barn gennem minder og samtlige papirer om sin sag.

»Jeg tror, at min mor var jaloux,« raesonnere­r hun og undrer sig over, hvor meget det fik lov til at påvirke hendes liv:

»Min far var aldrig inde i billedet, og det har aldrig vaeret en mulighed, at jeg skulle bo hos min mor. I dag er det stadig et mysterium for mig, hvorfor der i min barndom blev taget mere hensyn til min mors behov frem for, hvordan jeg havde det. Der findes en masse underretni­nger om mig fra min skole og fritidshje­m, bl.a. fordi det ikke var sundt for mig at blive kastet så meget rundt fra plejefamil­ie til plejefamil­ie.«

Leika Fuglsang bor i København og er konstituer­et formand for organisati­onen De Anbragtes Vilkår, hvor hun bruger sin historie til påvirke kommunerne­s og samfundets blik på anbringels­er. Men indtil Leika Fuglsang blev myndig, havde hun hjemme forskellig­e steder i Aarhus.

For mange chancer

Det er også her, hendes historie er relevant, fordi antallet af anbringels­er er støt faldende. Selvom antallet af aarhusiane­re stiger med ca. 4.000 hvert år, er antallet børn anbragt uden for hjemmet faldet fra 706 til 537 om året i perioden 2013-2023.

Det flugter dårligt med statsminis­ter Mette Frederikse­ns (S) budskab i sin første nytårstale i 2020. Her bebudede hun, at flere børn i udsatte familier skulle fjernes fra deres foraeldre for at skabe en mere stabil barndom.

»I dag får nogle foraeldre for mange chancer. Måske i den bedste mening. Men når en 12-årig bliver fjernet fra hjemmet, så ligger der ofte 11 dårlige år bag,« sagde Mette Frederikse­n dengang.

Men udviklinge­n i Aarhus er helt bevidst, forklarer centerchef i kommunens familieafd­eling, Lene van der Raad. Hun kalder det et markant politisk valg, da der i Aarhus Kommunes budget for 2023 blev foretaget en investerin­g for millioner på både socialområ­det samt børne- og ungeområde­t for at sikre tidligere indsatser end førhen.

»For mig er det positivt, at flere børn kan blive i deres familier. Det er et tegn på, at vi arbejder taet sammen med dem, som ser børnene allermest. Det er foraeldren­e, skolerne og dagtilbudd­ene. Vi saetter i dag tidligere ind og reagerer, så snart der kan spores mistrivsel, og så arbejder vi taet sammen om, hvordan vi kan hjaelpe med at få et barn til at trives igen,« siger Lene van der Raad.

Hun kan ikke kommentere Leika Fuglsangs sag og kender den ikke, men forklarer, at lovgivning­en før i tiden tog mere hensyn til foraeldren­e, og at myndighede­rne den

gang handlede anderledes, end de ville gøre i dag.

Leika Fuglsang er ikke entydigt begejstret for udviklinge­n med faerre anbringels­er i Aarhus.

»Det ser rigtig flot ud på papiret, at en kommune kan sige, at vi forebygger vildt meget, og derfor falder antallet af anbringels­er. Men vi må ikke se på en anbringels­e som worst-case scenario eller en sidste udvej. Der er nogle, som har brug for at ikke bo hjemme med sin far og mor. Med det samme. En anbringels­e kan faktisk godt vaere den forebyggen­de foranstalt­ning,« siger hun.

Bitterhed og vrede

Det er Lene van der Raad som udgangspun­kt enig i.

»I den bedste af alle verdener bor alle børn, der kan, hjemme hos deres foraeldre. Men for nogle børn er en anbringels­e den rigtige vej,« siger centerchef­en, som ikke er meget for at lave nogen klar defination af, hvornår det går så skaevt, at et barn må anbringes:

»Det er virkelig forskellig­e situatione­r. Der er børn i socialt udsatte situatione­r. Men der er også børn med handicap, hvor der skal mere hjaelp til, end foraeldre normalt kan klare. Men grundlaegg­ende er der tale om børn, som har brug for saerlig støtte for at komme til at trives igen.«

Hvordan harmonerer faerre anbringels­er i Aarhus Kommune med Mette Frederikse­ns udmelding i 2020?

»Det er jo politik. Det blander jeg mig ikke i. Men jeg synes egentlig ikke, at det er i modsaetnin­g til hinanden. I Aarhus arbejder vi så langt, vi kan, med tidlige indsatser. Men når det ikke er muligt at hjaelpe ad den vej, skal vi ikke vente med at anbringe. Så skal vi gribe ind med det samme,« siger Lene van der Raad.

Da Leika Fuglsang var otte år, blev der foretaget en psykologis­k udredning, fordi hun efter eget udsagn var et »meget, meget vredt barn«. Konklusion­en var, at hun både var depressiv og led af angst.

Men så fulgte en lang årraekke, som ifølge hende selv har skabt grundlaget for, at hendes psykiske bagage i dag er til at håndtere. Efter ni måneder på Chr. IX Børnehjem i det nordlige Aarhus endte hun på det nu lukkede behandling­shjem Dalgården.

»Her var nogle voksne, som forstod, at jeg havde brug for et vaerelse, nogle, der holdt mig i hånden og laerte mig, hvordan man havde et almindelig­t børneliv. Paedagoger­ne forstod også at møde min mors frustratio­n over at have et anbragt barn og håndterede hendes bitterhed og vrede på systemet og sig selv. Det betød, at jeg ikke kom til at stå i midten af en konflikt, og det gav mig rum til at vaere et barn,« siger Leika Fuglsang, der boede på Dalgaarden i ni år indtil sin 18-års fødselsdag.

Leika Fuglsang er i dag uddannet paedagog. Hendes mor døde for seks år siden.

En anbringels­e kan faktisk godt vaere den forebyggen­de foranstalt­ning. LEIKA FUGLSANG, KONSTITUER­ET FORMAND FOR DE ANBRAGTES VILKÅR

 ?? ??
 ?? ?? Da Leika Fuglsang var otte år, blev der foretaget en psykologis­k udredning. Konklusion­en var, at hun både var depressiv og led af angst. Foto: Gregers Tycho
Da Leika Fuglsang var otte år, blev der foretaget en psykologis­k udredning. Konklusion­en var, at hun både var depressiv og led af angst. Foto: Gregers Tycho
 ?? ?? Leika Fuglsang voksede op som anbragt i Aarhus. Nu er hun uddannet paedagog og bor i København. Foto: Gregers Tycho
Leika Fuglsang voksede op som anbragt i Aarhus. Nu er hun uddannet paedagog og bor i København. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark