Jyllands-Posten

Joachim Andgren kommer habanero i sine drinks

Joachim Andgren er ejer af en helt bestemt type bar i det centrale Aarhus.

- KLARA TREBBIEN RASMUSSEN klara.trebbien@jp.dk

»Det er et spørgsmål, jeg aldrig har fået før,« siger Joachim Andgren og griner. Ironien er svaer at overse.

Han er blevet stillet det samme spørgsmål igen og igen, og det er slet ikke så underligt, for pynten på vaeggene laegger naermest op til det.

”Kill Bill”, ”Django Unchained” og ”Once Upon a Time in Hollywood” står der bl.a. på filmplakat­erne, som haenger overalt i baren. Derfor er det også naerliggen­de at spørge:

Hvilken film af Quentin Tarantino er din favorit?

Joachim Andgrens svar er kultklassi­keren ”Pulp Fiction”.

Filmen gjorde stort indtryk på ham, da den havde premiere i 1994.

»Det var en helt ny måde at se film på, og soundtrack­et hørte jeg til døde.«

Over 20 år senere kom filmen til at laegge kimen til, at der i dag findes en Quentin Tarantino-cocktailba­r i Fiskergade i Aarhus.

”Pulp Fiction”?

På Barstart er der blevet serveret cocktails siden 2009. Seks år efter barens tilblivels­e besluttede Joachim Andgren, at konceptet skulle vaere endnu skarpere.

Han mødtes med sin ven Lasse Gørlitz for at brainstorm­e. Idéerne til mulige koncepter bølgede frem og tilbage over frokostbor­det.

»Hvad med ”Pulp Fiction”?« sagde vennen på et tidspunkt.

Joachim Andgren syntes, at det var en god idé. Men han taenkte samtidig, at det måske var »lidt snaevert« med en cocktailba­r baseret på én enkelt film fra 90’erne.

Derfor besluttede de, at hele Tarantinos filmografi skulle udgøre barens tema. Det har det gjort siden starten af 2017.

I filmen ”Inglouriou­s Basterds” er en af hovedperso­nerne SS-officeren Hans Landa. Han er ond, som dagen er lang, og så drikker han maelk.

Maelk blev derfor afsaettet, da Joachim Andgren ville udvikle en cocktail med navnet Colonel Hans Landa. Drinken er blevet til et »take på en

white russian«, hvor vodkaen er erstattet med bourbon.

Det er en del af jobbet som bartender på Barstart at forklare gaesterne, hvad drinksenes navne refererer til. Joachim Andgren mener, at smagen bliver lidt bedre, når en cocktail serveres sammen med en god historie.

»Story is king,« siger han.

På Barstart har de netop lanceret det femte menukort inspireret af Tarantinos film. Det nye kort tager i saerdelesh­ed afsaet i den femte af Tarantinos film, ”Death Proof”.

Den begynder i Texas, og derfor er der chili og tequila i flere af drinksene.

»Vi er taet på Mexico, og der er lidt mere krydderi på mange

ting dernede,« forklarer Joachim Andgren.

På højre side af kortet kan man blandt andet finde en cocktail med navnet Pai Mei, der refererer til en kung-fumester fra filmen ”Kill Bill”. Den indeholder – udover yuzu, aeblesyre, whiskey og MSG-pulver – hvid vermouth med en infusion af habaneroch­ili. Det sker ved, at chilien flaekkes og laegges i vermouthen i 36 timer.

Styrken fra habaneroen kan man godt fornemme, når man drikker den, »men det er ikke som at vaere på indisk restaurant«, bemaerker Joachim Andgren bag baren.

Han bruger som regel mellem 15 og 30 timer på at udvikle en ny cocktail, men netop denne har taget noget mere end 30 timer.

»Den tog lang tid at ramme.«

Et plus

Det må siges at vaere en niche med en cocktailba­r, der tager udgangspun­kt i Tarantinof­ilm. Joachim Andgren kalder det selv for »et koncept på et koncept«.

Alligevel sker det ikke så sjaeldent, at alle 35 pladser i baren er besat, og personalet må meddele nyankomne, at der ikke er plads til flere.

Joachim Andgren tror ikke, at Tarantino-teamet er det største traekplast­er.

Han ser det snarere som et »plus«.

»Måske kommer de herned første gang, fordi de har hørt, at der er Tarantino-tema, men vi har også haft gaester, der har vaeret her ni gange uden at opdage det.«

 ?? JOACHIM ANDGREN, BARSTART ?? Det er også muligt at bestille mere klassiske cocktails på Barstart. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Story is king.
JOACHIM ANDGREN, BARSTART Det er også muligt at bestille mere klassiske cocktails på Barstart. Foto: Emilie Toldam Futtrup Story is king.
 ?? ?? Langt de fleste drinks på Barstart er en reference til en karakter eller en scene fra en Tarantino-film. For eksempel O-Ren Ishii, der er opkaldt efter en af skurkene i filmen "Kill Bill". Foto: Emilie Toldam Futtrup
Langt de fleste drinks på Barstart er en reference til en karakter eller en scene fra en Tarantino-film. For eksempel O-Ren Ishii, der er opkaldt efter en af skurkene i filmen "Kill Bill". Foto: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark