Jyllands-Posten

Syddjurs Kommune river historisk bygning ned

Huset, hvor arkitekten Hack Kampmann blev født, har vaeret en del af Ebeltofts historie i naesten 400 år. Men det står ikke til at redde.

- ANNE FRANK HENRIKSEN Adresseavi­sen Syddjurs anne.henriksen@jyla.dk

Arkitekten Hack Kampmanns fødehjem, en gammel praestegår­d, et tidligere museum og nu snart en ruin.

Hvis vaegge kunne tale, ville den gamle bygning på Grønningen i den alleraelds­te bydel af Ebeltoft kunne berette om mangt og meget, men i dag står huset fra midten af 1600-tallet som en ruin, og i disse dage begynder nedrivning­en.

Hus og grund ejes af Syddjurs Kommune, og praestegår­dens ringe forfatning har ikke efterladt kommunen med andre muligheder end at jaevne den historiske bygning med jorden.

De seneste måneder har gule advarselss­kilte udenfor huset påpeget risiko for nedstyrtni­ngsfare, og lige før jul kollapsede den ene skorsten da også under en storm og efterlod et stort hul i taget.

Der har vaeret sagt og skrevet meget om den gamle praestegår­d i Ebeltoft de seneste år.

Kommunen er blevet kritiseret for at have sovet i timen og ikke reddet bygningen tidsnok, børnefamil­ier i byen håbede, at stedet kunne forvandles til et moderne forsamling­shus, og en laeser har i et debatindla­eg foreslået, at det nye byggeri på Strandveje­n i Ebeltoft burde opkaldes efter Kampmann, når nu hans fødehjem snart er vaek.

Andre har blot ventet på, at bygningen, uagtet dens historiske vaerdi, ville blive revet ned, så de og byens gaester ikke skulle konfronter­es med den slags øjebae midt i den gamle middelalde­rby.

Ethvert forsøg på at redde bygningen er slået fejl, og snart er den vaek.

Hvad så nu?

Beslutning­en om nedrivning­en var i høring i efteråret, og her meldte blandt andre BLIS (By og Landskabsk­ultur Syddjurs) og Museum Østjylland sig på banen.

Faelles for deres indsigelse­r var, at begge gerne havde set bygningen bevaret, men i erkendelse af, at det ikke kom til at ske, valgte de hver isaer at forholde sig til, hvad der så skal ske med stedet.

Museum Østjylland ønsker at blive inddraget i processen for at sikre, at vaesentlig kulturarv ikke går tabt, da de mener, at bygningen står på middelalde­rlige bylag af stor arkaeologi­sk interesse, som der, i følge museet, findes forsvinden­de få undersøgel­ser af.

BLIS beder om, at kommunen taenker sig godt om i forhold til, hvad grunden fremover skal bruges til.

De håber, at kommunen giver sig god tid til at finde det helt rigtige projekt via en arkitektko­nkurrence, da kirkemiljø­et omkring bygningen udgør et unikt og betydnings­fuldt kulturmilj­ø, som ikke skal spoleres af et ikke gennemtaen­kt nyt byggeri.

Syddjurs Kommune har hyret et nedrivning­sfirma til opgaven. Først ryddes beplantnin­gen på grunden, og indenfor den kommende uge vil selve nedrivning­en gå i gang.

Kommunen har lavet en aftale med XL-Byg, der henter teglsten, og murstenene vil blive renset og genanvendt i andre og fremtidige kommunale byggerier.

Hvorvidt huset i øvrigt indeholder elementer af bygningsku­lturel historisk vaerdi, kan kommunen ikke udelukke, men man ved det ikke. Simpelthen fordi det er uforsvarli­gt at gå ind i huset og undersøge det, forklarer pressechef Ole Bjarke Nielsen fra Syddjurs Kommune.

Når huset er revet ned, kommer grunden til at henligge med graes, imens kommunen leder efter en køber/ udvikler, som den i samarbejde med kan lave en lokalplan. Det bliver sandsynlig­vis en plan om opførelse af boliger.

Om de kommer til at pynte mere eller mindre end den forfaldne praestegår­d, vil tiden vise. Uanset hvad vil der ganske givet blive ved med at vaere mange meninger om, hvad og hvordan der skal bygges eller ikke bygges, lige som der har vaeret om byens seneste store boligbygge­ri på Strandveje­n.

 ?? ?? Museum Østjylland vurderer, at miljøet omkring kirken og den gamle praestegår­d på Grønningen sandsynlig­vis er et af de alleraelds­te middelalde­rlige kulturmilj­øer i Ebeltoft. Foto: Anne Frank Henriksen
Museum Østjylland vurderer, at miljøet omkring kirken og den gamle praestegår­d på Grønningen sandsynlig­vis er et af de alleraelds­te middelalde­rlige kulturmilj­øer i Ebeltoft. Foto: Anne Frank Henriksen
 ?? ?? Hack Kampmann tegnede bl.a. Aarhus Teater, og Toldboden i Aarhus. Arkivfoto: Jan Dagø
Hack Kampmann tegnede bl.a. Aarhus Teater, og Toldboden i Aarhus. Arkivfoto: Jan Dagø

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark