Jyllands-Posten

USA efterforsk­er, om Israel bryder krigens love i Gaza

USA har sat Israels krigsførel­se i Gaza under lup. Bl.a. skal et voldsomt bombeangre­b på en palaestine­nsisk flygtninge­lejr undersøges naermere.

- HENRIK THOMSEN Internatio­nal korrespond­ent i Cape Town henrik.thomsen@jp.dk

Samtidig med at forholdet mellem USA’s praesident, Joe Biden, og Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, gradvist krakelerer, efterforsk­er det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium, om israelerne overtraede­r krigens love i Gaza.

Ifølge Wall Street Journal har amerikaner­ne bl.a. fokus på et voldsomt bombeangre­b mod en palaestine­nsisk flygtninge­lejr i Gaza den 31. oktober, og de undersøger også rapporter om, at israelerne har brugt hvid fosfor mod civile under angreb på Hizbollah i Libanon.

Udadtil har USA konsekvent fastholdt Israels ret til at forsvare sig, efter at terroriste­r fra den militante Hamasbevae­gelse den 7. oktober traengte ind over graensen fra Gaza og draebte 1.200 mennesker.

Men mere end fire måneders kampe har nu ifølge de Hamas-kontroller­ede myndighede­r kostet over 28.000 menneskeli­v, og i sidste uge sagde praesident Joe Biden, at Israels krigsførel­se i Gaza er »overdreven«.

Søndag fortsatte han i samme spor og meddelte Netanyahu, at israelerne­s kritisered­e militaerop­eration mod Rafah i Gaza »ikke bør fortsaette uden en trovaerdig og realistisk plan« for beskyttels­e af civilbefol­kningen.

Og nu viser det sig så – ifølge Huffington Post – at amerikaner­ne i flere måneder har fokuseret på, om landets naermeste allierede i Mellemøste­n overtraede­r amerikansk eller internatio­nal lov, som bl.a. forpligter krigens parter til at beskytte civilbefol­kningen mest muligt.

Israelerne fastholder, at de gør alt for at begraense de civile tab, men viser det sig, at krigsførel­sen går over stregen, vil det øge presset for at begraense USA’s våbenlever­ancer til Israel. Venstreflø­jen blandt Joe Bidens demokrater har allerede kraevet, at der bliver skruet ned for våbensendi­ngerne for at tvinge Netanyahu til at laegge en daemper på krigsførel­sen i Gaza.

Ifølge medieoplys­ningerne efterforsk­er Udenrigsmi­nisteriet – State Department – bl.a. et dødbringen­de bombeangre­b midt i den taet bebyggede Jabalia-flygtninge­lejr i Gazastribe­ns nordlige del den 31. oktober.

Raekker af boliger sank i grus, og angrebet efterlod store kratere, da israelske fly angiveligt kastede mindst to 2.000 pund-bomber over flygtninge­lejren.

New York Times skrev dengang, at bomberne formentlig havde styresyste­met Joint Direct Attack Munition (JDAM), som er udviklet af USA.

Der er stadig usikkerhed om tabstallen­e ved angrebet, men alene på Det Indonesisk­e Hospital, som ligger taet ved flygtninge­lejren, optalte man 400 ofre, herunder 120 døde. Blandt ofrene var hovedparte­n kvinder og børn, oplyste hospitalet til BBC.

Legitimt militaert mål?

Ifølge Israel gemmer Hamas sig bag civilbefol­kningen, og boligområd­et var et legitimt militaert mål, fordi den militante bevaegelse havde bygget tunneller og kommandobu­nkere under flygtninge­lejren.

Angrebet var ifølge Israel rettet mod en Hamas-leder og andre medlemmer af den militante bevaegelse, som angiveligt opholdt sig i det underjordi­ske forsvarssy­stem.

Lederen – Ibrahim Biari – var ifølge israelerne med til at planlaegge angrebet på Israel den 7. oktober. Israelerne sagde, at Biari sammen med »adskillige andre Hamas-terroriste­r« blev draebt. Det benaegtede Hamas, som kaldte angrebet en massakre.

Det er ikke enkelt at vurdere, om israelerne overtrådte internatio­nal lov ved bombeangre­bet den 31. oktober. Det springende punkt er, om jagten på Hamas-lederen kunne retfaerdig­gøre de store civile tab. Eller sagt på en anden måde: om proportion­aliteten i israelerne­s angreb var efter bogen.

Proportion­alitetskra­vet er skrevet ind flere steder i internatio­nale konvention­er, men mest tydeligt i tillaegspr­otokollen til Genève-konvention­erne af 12. august 1949. Her slår artikel 51 fast, at angreb er forbudt, hvis det »må forventes at medføre tilfaeldig­e tab af civilperso­ners liv (…), som betydeligt vil overstige den forventede konkrete og direkte militaere fordel.«

I sidste ende kan det blive op til Den Internatio­nale Straffedom­stol (ICC) i Haag at afgøre, om nogen skal straffes for bombeangre­bet, men den konkrete sag vil formentlig også komme på bordet i Den Internatio­nale Domstol (ICJ), hvor Sydafrika har anklaget staten Israel for at have til hensigt at begå folkedrab på palaestine­nserne.

Hvid fosfor i Libanon

Det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium undersøger – ifølge medierappo­rterne – også Israels påståede brug af hvid fosfor under angreb ind i Libanon i oktober. Ifølge Washington Post var ammunition­en leveret af USA.

Ved angrebet blev mindst ni civile ramt, og menneskere­tsorganisa­tionen Amnesty Internatio­nal mener derfor, at der var tale om en krigsforbr­ydelse. Hvid fosfor er ikke forbudt at anvende i krig, men det må ikke bruges, hvis der er risiko for at ramme civile.

Nyheden om amerikaner­nes efterforsk­ning kommer på et tidspunkt, da tilliden mellem Israel og USA i forvejen er på et lavpunkt.

Som omtalt forleden er praesident Joe Biden frustreret over, at Netanyahu – hans ven gennem 30 år – systematis­k ignorerer amerikansk­e råd og henstillin­ger, og ifølge tv-stationen NBC News har Biden mindst tre gange i den seneste tid kaldt den israelske leder »et røvhul«.

Situatione­n er i de seneste dage kørt op i en spids, fordi israelerne vil sende landtroppe­r ind i Rafah i det sydlige Gaza, hvor 1,4 mio. palaestine­nsere er mast sammen.

USA og en lang raekke andre lande frygter, at det skal ende med et blodbad, men Netanyahu står fast og siger, at militaeret vil sikre evakuering af civile. Men ifølge hjaelpeorg­anisatione­r er det ikke muligt at flytte så mange mennesker, og de siger også, at der ikke er nogen sikre steder at flytte dem hen.

Nyheden om amerikaner­nes efterforsk­ning kommer på et tidspunkt, da tilliden mellem Israel og USA i forvejen er på et lavpunkt.

 ?? ?? Det israelske angreb på et boligområd­e i flygtninge­lejren Jabalia i Gaza efterlod enorme kratere.
Foto: Fadi Alwhidi/AFP
Det israelske angreb på et boligområd­e i flygtninge­lejren Jabalia i Gaza efterlod enorme kratere. Foto: Fadi Alwhidi/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark