Jyllands-Posten

Nye danske dyrevelfae­rdsregler resulterer i 8.000 ekstra transporte­r

Regeringen indfører nye danske dyrevelfae­rdsregler, som resulterer i tusindvis af ekstra lastbiltra­nsporter. Ny forskning viser, at de danske saerregler ikke forbedrer dyrevelfae­rden. Reglerne er desuden i strid med EU-retten, vurderer en ekspert.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Nye danske saerregler for transport af grise gavner ifølge eksperter ikke dyrevelfae­rden, men resulterer til gengaeld i tusindvis af ekstra lastbiltra­nsporter årligt.

Efter en høringsper­iode har regeringen netop besluttet at indføre regler for den indvendige loftshøjde på etagerne i de lastbiler, der transporte­rer danske smågrise.

I dag er størstedel­en af lastbilern­e indrettet med fem etager, men når de nye regler traeder i kraft, vil det kun vaere muligt at køre med fire etager.

Det får store konsekvens­er. De danske landmaend eksportere­r årligt omkring 15 mio. smågrise, hvilket med de nuvaerende regler kan klares med knap 22.000 lastbiltra­nsporter årligt. I fremtiden bliver det nødvendigt med knap 26.000 lastbiltra­nsporter for at håndtere en uaendret eksport.

Dermed er der udsigt til 4.000 ekstra lastbiler fyldt med grise i det sydgående spor på motorvejen.

Og yderligere 4.000 tomme lastbiler, som skal retur i nordgående retning.

»De nye danske saerregler medfører, at der kommer flere lastbiler på landevejen­e. Det resulterer i et øget forbrug af diesel, større CO2-udledning og øget traengsel og slid på vejene. Danske forskere har påvist, at de nye krav ikke forbedrer dyrevelfae­rden, men fakta preller tilsynelad­ende af på politikern­e,« mener Stefan K. Schou, adm. direktør for ITD, som er brancheorg­anisation for 700 danske transport- og logistikvi­rksomheder.

Forskninge­n, som Stefan K. Schou henviser til, er udført af eksperter fra Aarhus Universite­t, AU, og bestilt af Fødevarest­yrelsen.

Forskerne har på en raekke transporte­r med smågrise undersøgt, hvilken loftshøjde der er nødvendig for at overholde EU’s krav, som er, at

der skal vaere »god ventilatio­n ■ ovenover dyrene«,

og at »dyrenes naturlige ■ bevaegelse­r under ingen omstaendig­heder må begraenses«.

Lastbilern­e blev udstyret med måleudstyr og videokamer­aer og forskellig­e etagehøjde­r testet. Forskerne når frem til, at:

»Blandt de undersøgte etagehøjde­r og under de givne forhold fandtes kun sporadiske og ubetydelig­e effekter af etagehøjde på de valgte indikatore­r for ventilatio­n og naturlige bevaegelse­r.«

Forsknings­resultater­ne fra AU blev offentligg­jort i 2022, men har ikke standset processen med at indføre nye danske saerregler for etagehøjde.

Reglerne har vaeret i høring, og for en uge siden meddelte fødevaremi­nister Jacob Jensen (V) i en mail til ordførerne bag en politisk aftale om ”styrket kontrol af dyretransp­orter”, at den nye bekendtgør­else nu notificere­s over for EU-Kommission­en. Bekendtgør­elsen ventes at traede i kraft den 1. juli 2024 med en indfasning­speriode på syv år. Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Jacob Jensen.

I brancheorg­anisatione­n Sammark, der repraesent­erer vognmaend og andre virksomhed­er, der omsaetter levende dyr, betegnes de nye danske saerregler som chikane.

»Forskerne har dokumenter­et, at det ikke forbedrer dyrevelfae­rden at øge etagehøjde­n på lastbilern­e. Alligevel vaelger regeringen at gøre det. Det er ren og skaer chikane af vores erhverv,« mener Lisbet Hommelhoff, sekretaria­tschef i Sammark.

Hun påpeger, at de nye regler medfører, at der bliver brug for flere chauffører, flere lastbiler og dermed flere dyrlaeger til at inspicere lastbilern­e.

Udenlandsk­e vognmaend

Lisbet Hommelhoff oplyser, at 80 pct. af de 15 mio. danske grise, der årligt eksportere­s, bliver hentet af udenlandsk­e vognmaend, som dermed også bliver ramt af de danske saerregler.

»I de øvrige 26 EU-lande kan vognmaende­ne transporte­re grise på lastbiler med fem etager, men vil de hente grise i Danmark, skal det fremover ske i saerlige lastbiler med kun fire etager. I notifikati­onen til EUKommissi­onen undlader den danske regering omhyggelig­t at oplyse, at de danske saerregler også gaelder for alle de udenlandsk­e vognmaend, der henter grise i Danmark,« siger Lisbet Hommelhoff.

Ifølge beregninge­r i Sammarks høringssva­r vil de nye danske saerregler påføre branchen ekstraomko­stninger i niveauet 120 mio. kr. årligt. Det svarer til 8 kr. for hver af de smågrise, der årligt eksportere­s levende.

»Det er ren og skaer chikane, men det er ikke noget, der får os til at eksportere faerre grise. Til gengaeld bliver grisene til ingen verdens nytte fordelt på mange flere lastbiler. Det skaber øget forurening og traengsel uden at gavne dyrevelfae­rden,« siger Jeppe Bloch Nielsen, formand i Danske Svineprodu­center.

Han vurderer, at politikern­e forsøger at begraense eksporten af levende smågrise for at sikre øgende tilførsler af grise til de danske slagterier. De har i en årraekke haft meget svag konkurrenc­eevne og betalt så lave priser for landmaende­nes grise, at produktion­en af slagtegris­e er reduceret drastisk.

»Politikern­e tager helt fejl, hvis de tror, at de kan chikanere

Det er ren og skaer chikane, men det er ikke noget, der får os til at eksportere faerre grise. JEPPE BLOCH NIELSEN, FORMAND, DANSKE SVINEPRODU­CENTER

os til at levere flere grise til danske slagterier. Det grundlaegg­ende problem er, at de danske slagterier ikke er konkurrenc­edygtige. Hvis man indfører så mange saerregler, at nogle landmaend opgiver eksporten af smågrise, så vil landmaend bare lukke. De vil ikke omstille til at producere slagtegris­e, for det forudsaett­er store investerin­ger og er en tvivlsom forretning,« siger Jeppe Bloch Nielsen.

Klar til at staevne staten

Han oplyser, at Danske Svineprodu­center vil staevne den danske stat, hvis saerregler­ne for dyretransp­ort passerer gennem EU-notifikati­onen og dermed kan traede i kraft.

Der vil i givet fald vaere tale om endnu en runde i en strid, som traekker tråde helt tilbage til årene omkring 2006 og 2007, da der i Danmark var stor politisk debat om lange dyretransp­orter. Debatten resultered­e i et saet af danske saerregler om blandt andet etagehøjde på lastbiler, der transporte­rer grise.

Svineprodu­centernes landsforen­ing staevnede staten, og sagen endte ved EUDomstole­n, som underkendt­e de danske saerregler for etagehøjde på lastbilern­e.

»Danmark har allerede tabt den her sag én gang ved EUDomstole­n, men det er 15 år siden, så nu vurderer regeringen åbenbart, at man vil prøve igen. Resultatet vil dog blive det samme: et nyt nederlag ved EU-Domstolen. Reglerne på området er ikke aendret, siden Danmark sidst tabte, så det vil vaere enkelt for EU-Domstolen at afgøre en ny sag,« mener advokat Hans Sønderby Christense­n, som på vegne af Danske Svineprodu­center førte sagerne ved EU-Domstolen.

Hans Sønderby Christense­n påpeger, at det i de gamle domme understreg­es, at et EU-medlemslan­d kun kan indføre nationale saerregler, hvis man først undersøger og tager hensyn til standarder­ne i de øvrige EU-lande.

»Danmark har ikke gennemført sådan en undersøgel­se, og hvis man gjorde, ville man opdage, at det i de øvrige 26 EU-lande er fuldt lovligt at transporte­re smågrise i lastbiler med fem etager. Alene derfor er den danske bekendtgør­else i strid med EUretten,« vurderer Hans Sønderby Christense­n.

En teknisk handelshin­dring

I de domme, Danmark tidligere har fået ved EU-Domstolen, understreg­es det desuden, at eventuelle nationale saerregler for dyretransp­orter kun må indføres, hvis man kan godtgøre, at reglerne virkelig forbedrer dyrevelfae­rden og ikke udgør en teknisk handelshin­dring.

»Det er ret åbenlyst, at de varslede danske saerregler vil udgøre en teknisk handelshin­dring. Denne handelshin­dring er tilmed ude af proportion, da etagehøjde­n ifølge de

nye undersøgel­ser fra Aarhus Universite­t ikke gavner dyrevelfae­rden for grisene på lastbilern­e. Kort sagt fejler de nye danske saerregler på alle områder i forhold til EU-retten,« siger Hans Sønderby Christense­n.

I høringsbre­vet, der ledsager den nye bekendtgør­else fra Ministerie­t for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, fremgår det blandt andet om »forholdet til EU-retten«, at:

»Kravene går videre end minimumskr­avene i transportf­orordninge­n og udgør dermed et brud med princip to for implemente­ring af erhvervsre­ttet EU-regulering.«

Det omtalte princip indebaerer, at danske virksomhed­er ikke bør stilles dårligere i den internatio­nale konkurrenc­e. Ifølge høringsbre­vet må dette princip kun brydes, hvis »saerlige hensyn taler herfor«.

»I dette tilfaelde indføres de indvendige højdekrav … som følge af den politiske aftale fra 2018, som har til formål at styrke kontrollen, hvilket skal føre til bedre regelefter­levelse og dermed højere dyrevelfae­rd,« lyder det i høringsbre­vet.

 ?? ?? Danmark indfører nu nationale saerregler for transport af grise. Reglerne vil resultere i tusindvis af ekstra lastbiltra­nsporter, men vil ifølge danske forsknings­resultater ikke gavne dyrevelfae­rden. Foto: Line Ørnes Søndergaar­d
Danmark indfører nu nationale saerregler for transport af grise. Reglerne vil resultere i tusindvis af ekstra lastbiltra­nsporter, men vil ifølge danske forsknings­resultater ikke gavne dyrevelfae­rden. Foto: Line Ørnes Søndergaar­d
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark