Jyllands-Posten

David Cameron advarer mod at gentage »svagheden, der blev udvist over for Hitler«

Cameron kan »rende mig i røven«, fastslår et republikan­sk kongresmed­lem i USA. Udfaldet kommer, efter at den britiske udenrigsmi­nister har opfordret republikan­erne til at standse en Trump-dikteret blokering af Ukraine-støtte

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles jesper.kongstad@jp.dk

Frustratio­nerne vokser blandt de europaeisk­e Natoallier­ede over, at en vigtig støttepakk­e fra USA til Ukraine er blevet taget som gidsel i et nationalt politisk opgør orkestrere­t af den tidligere amerikansk­e praesident Donald Trump.

Den manglende støtte på 60 mia. dollars, som blokeres af republikan­ere i den amerikansk­e kongres, har allerede konsekvens­er for Ukraine og kan i sidste ende også true Nato-alliancens egen sikkerhed.

Sådan lød advarslen torsdag fra Natos generalsek­retaer, Jens Stoltenber­g, efter et møde mellem alliancens forsvarsmi­nistre i Bruxelles.

»Det har allerede en effekt, at USA ikke har truffet en beslutning om at fortsaette støtten til Ukraine. Det påvirker leveringss­trømmen af våben. Men jeg forventer, at Kongressen og Repraesent­anternes Hus hurtigt traeffer en beslutning,« sagde Stoltenber­g på et pressemøde i Natos hovedsaede.

Her drøftede forsvarsmi­nistrene, hvordan alliancen hurtigt kan sikre flere våben og ammunition til Ukraines forsvar mod de russiske invasionss­tyrker. Frygten i Nato er, at det krigshaerg­ede land løber tør på et tidspunkt, hvor Rusland omvendt har omstillet sig til en krigsøkono­mi og sat turbo på produktion­en af ammunition og andet krigsmater­iel.

Et farligt signal til Putin

Ifølge Jens Stoltenber­g kan de europaeisk­e allierede og Canada, som i forvejen bidrager mest i Ukraine, i en kortere periode kompensere for den manglende amerikansk­e støtte. Men da USA uden sammenlign­ing er Natos største og staerkeste allierede, er det helt afgørende, at militaerst­øtten bliver genoptaget.

»Praesident Putin må ikke vinde i Ukraine. Det vil vaere et signal til alle autoritaer­e ledere – ikke kun Putin, men også til praesident Xi i Kina – om, at man kan få, hvad man vil, hvis man bruger militaer magt. Dette har betydning for vores egen sikkerhed og for USA’s sikkerhed,« sagde Stoltenber­g.

Senatet i den amerikansk­e kongres godkendte i denne uge støttepakk­en, og den amerikansk­e praesident, Joe Biden, opfordrede tirsdag den republikan­ske formand for Repraesent­anternes Hus, Mike Johnson, til at lade hjaelpepak­ken til Ukraine komme til afstemning i kammeret, hvor republikan­erne har flertal.

Men Donald Trump har fået sine støtter i Repraesent­anternes Hus til at fastholde blokaden.

Cameron i hårdt angreb

Den britiske udenrigsmi­nister, David Cameron, har i denne uge også udsendt en usaedvanli­gt kraftig advarsel og opfordret til en hurtig godkendels­e af støttepakk­en. I et laeserbrev hos det amerikansk­e medie The Hill peger han på, at Vladimir Putin sidder og håber på, at han kan udvide sit imperium, og har en opfattelse af, at Vesten er svag.

På den baggrund advarer han de republikan­ske politikere i USA mod ikke at gentage den »svaghed, der blev udvist overfor Hitler« i 1930’erne forud for Anden Verdenskri­g

Cameron erkender, at han har lagt alle diplomatis­ke høflighede­r til side, men påpeger, at Storbritan­niens og USA’s »faelles historie viser det tåbelige i at give efter for tyranner i Europa, der tror på, at graenser kan flyttes med magt«. Samtidig kritisered­e Cameron, at Trump i weekenden endnu en gang såede alvorlig tvivl om USA’s støtte til Nato.

Flere republikan­erne reagerede vredt på Camerons udfald. Marjorie Taylor Greene, der er medlem af Repraesent­anternes Hus og kaemper imod flere penge til Ukraine, lagde ikke fingrene imellem:

»David Cameron bør bekymre sig om sit eget land, og helt aerligt, han kan rende mig i røven,« siger hun til den britiske avis, Daily Mail.

Efter Nato-mødet i Bruxelles fortalte Jens Stoltenber­g, at der snart er nye forsyninge­r af ammunition på vej til Ukraine, og at flere Nato-lande er i faerd med at øge produktion­en:

»Allierede har i den seneste måned underskrev­et kontrakter om ammunition fra forsvarsin­dustrien til Ukraine for 10 mia. euro.«

Det er dog uklart, hvornår ukrainerne modtager ammunition­en.

 ?? ?? Den britiske udenrigsmi­nister, David Cameron, langer hårdt ud efter de amerikansk­e politikere, der blokerer for milliardst­øtte til Ukraine. Foto: Yves Herman/ Reuters
Den britiske udenrigsmi­nister, David Cameron, langer hårdt ud efter de amerikansk­e politikere, der blokerer for milliardst­øtte til Ukraine. Foto: Yves Herman/ Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark