Jyllands-Posten

Superligae­n er tilbage: Her er de kampe, du ikke må misse

Tre klubber slås om mesterskab­et, andre tre skal koncentrer­e sig om pokalen, og i bunden handler det kun om én sag: Kan Vejle redde sig fra nedrykning?

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Lå, lå, lå, lå, lå, lå, lå, lå, lå lå, lå, lå. Stikker FC København for tredje gang af med titlen, eller kan FC Midtjyllan­d igen sikre sig guldet? Eller går Brøndby amok i guldfest? Efter naesten tre trøstesløs­e fodboldfri måneder på danske plaener, er Superligae­n tilbage, og alt tyder på, at foråret bliver propfyldt med dramatik.

Her er fem ting, du skal vide inden første fløjt i de sidste fem runder i grundspill­et, som fløjtes i gang fredag med en kamp mellem Viborg og OB.

1Hvem vinder mesterskab­et? Den står mellem tre: FC Midtjyllan­d, Brøndby og FC København. Ulvene fra Herning-kanten er ubesejret i de seneste 11 superligao­pgør, og tilmed har traener Thomas Thomasberg guidet sine spillere til 8 sejre ud af 11 mulige. FC Midtjyllan­d indleder foråret med opgør mod Brøndby, AGF og FC København, tre definerend­e kampe, som vil give et fingerpeg om holdets holdbarhed.

For at supplere offensiven har Thomas Thomasberg hentet Randers FC-reserven Alhaji Kamara i et stille transfervi­ndue.

Brøndby, aktuelt nummer to, har til gengaeld hostet op med en stor sum for Randers FC-talentet Filip Bundgaard, som på sigt er udset som afløser for ombejlede Mathias Kvistgaard­en. Brøndby har i topscorer Nicolai Vallys (10 mål som Alexander Lind fra Silkeborg) Superligae­ns klart bedste offensive spiller, og traener Jesper Sørensen kan lune sig ved, at Brøndby sluttede efteråret af med otte kampe uden nederlag.

FC København? Mestrene skuffede med nederlag til Viborg og AGF og har et lille efterslaeb, men med indkøb af dynamiske Magnus Mattsson og den skotske stopper Scott McKenna er Jacob Neestrups hold favorit til at genvinde mesterskab­et. Det vil i givet fald vaere for tredje gang i traek.

2Hvem snupper pokalen?

Vi hopper lige ud af Superligae­n og over i en anden turnering. Og det bliver til gengaeld ikke et af de tre tophold, som kan løfte pokalen Kristi himmelfart­sdag.

Lige efter de tre titelbejle­re har AGF, FC Nordsjaell­and og Silkeborg naeppe udholdenhe­d, trupbredde og kvalitet til at blande sig i kampen om medaljer.

Til gengaeld er de tre klubber med i pokalsemif­inalerne, hvor Silkeborg møder FC Fredericia, midterhold i 1. division og vinder over to opgør, mens FC Nordsjaell­and og AGF skal slås om den sidste plads i finalen.

AGF er blevet klandret for ikke at lave tilstraekk­eligt med mål, men det er dog blevet til 12 i de seneste 9 runder for et af ligaens mest solide forsvar, som i januar har købt stopperen Jonas Jensen-Abbew i FC Nordsjaell­and.

Altid offensivt indstilled­e FC Nordsjaell­and har kun scoret fem mål i ni kampe. Ligaens yngste traener, 34årige Johannes Hoff Thorup i FC Nordsjaell­and, har set Mohamed Diomande rejse til Rangers FC i Skotland, en svaekkelse af holdet.

Silkeborg har hentet Jens Martin Gammelby tilbage som angrebsbac­k, mens to stamspille­re, Tobias Salquist og Søren Tengstedt, har fundet nye klubber. Det ligner en satsning på pokalen for konceptman­dskabet fra Søhøjlande­t.

3Kan Vejle virkelig redde sig?

Ja da. Men vejlensern­e har i den proces hårdt behov for to-tre sejre i de sidste fem kampe i grundspill­et, og de skal hentes på hjemmebane mod AGF, Silkeborg og OB, da udekampene mod Brøndby og FC Midtjyllan­d naeppe giver point til oprykkerne, som har to point op til Randers FC, tre til OB, fem til Viborg FF og seks til Lyngby Boldklub.

Hvidovre med kun syv point kan kun i teorien undgå at rykke ned i 1. division, hvor Sønderjysk­e og AaB står klar til at hoppe ind i Superligae­n igen til sommer. Velkommen tilbage, gaeve jyder.

4Hvilke fem kampe du se?

Du begynder med søndagens topopgør i Brøndby, hvor FC Midtjyllan­d er gaester, de har to point flere i posen end hjemmehold­et. I naeste runde tager AGF mod FC Midtjyllan­d, også en dyst, der giver løfter om drama, mens FC Midtjyllan­d den 1. marts er på eget graes i Herning mod FC København.

Så er vi i gang. I naestsidst­e runde i grundspill­et rettes fokus på bundstride­n mellem Vejle Boldklub og OB, mens grundspill­et sluttes af den 17. marts med en dyst mellem Brøndby og Silkeborg.

Her støder Superligae­ns to mest scorende spillere, Nicolai Vallys og Alexander Lind, sammen.

5Hvem har købt klogest ind? Januar er også for fodboldhan­dler i Danmark en stille periode. FC København har suppleret sin i forvejen godt besatte midtbane med den tidligere Silkeborgp­rofil Magnus Mattsson, som er købt fri i hollandske NEC Nijmegen. Han kan sagtens få en afgørende rolle i foråret.

Desuden har FC København lejet Scott McKenna i Nottingham Forest som gardering for flere ukampdygti­ge midterfors­varere. Brøndby har også styrket sin defensiv med belgieren Jordi Vanlerberg­he, som imidlertid er blevet skadet og først bliver klar til slutspille­t.

Offensivt er Brøndby styrket med købet af Filip Bundgaard i Randers FC, men ellers er det små justeringe­r, der er sket i Superligae­n.

Ifølge en undersøgel­se fra Red Barnet i 2019 var to ud af tre foraeldre enige i, at de havde et ansvar for at laere deres børn om et godt onlineliv, mens 75 pct. af de adspurgte foraeldre ikke mente at leve op til det ansvar.

Kan du forstå, hvorfor mange foraeldre føler, at de ikke kan leve op til deres ansvar?

»Ja. Vi har generelt det problem, at børn ikke ønsker at tale med deres naermeste voksne om deres brug af sociale medier. For børnene er der meget på spil«

»Forestil dig, at du er et barn, der har lavet noget uhensigtsm­aessigt på sociale medier, og prøver at tale med dine foraeldre om det. Det første, de får lyst til, er at tage telefonen fra dig. Derfor vil børn hellere tale med voksne laengere ude i deres netvaerk, som ikke kan tage mobil eller data fra dem,« siger Eva Fog Noer.

Start med dig selv

Ifølge Eva Fog Noer er der i de seneste år opstået en »ekstrem generation­skløft« mellem voksne og deres børn og unge.

Alligevel mener hun, at det er vigtigt, at voksne bringer sig selv i spil, når de vil tale med deres børn om sociale medier.

»Start med at snakke om dine egne mobilvaner. Sørg for, at det ikke bare er envejssamt­ale, der kun handler om børnene.«

»Hvis vi er lukkede i vores digitale kommunikat­ion og udtryk med dem, hvorfor skulle de så overhovede­t tro, at vi laver noget på sociale medier, som de kunne vaere interesser­et i? Det handler om at prøve på at reflektere over, hvordan vi bruger sociale medier og inddrage børnene.«

»Det kan sagtens vaere, at de vil sidde og himle med øjnene og gabe, men igen, vi er nødt til at starte et sted, og hvis du laver noget, der er interessan­t, hvor børnene taenker: ”Okay, han er ikke helt blank”, så hjaelper det super meget,« siger Eva Fog Noer.

 ?? ?? Brøndbys Nicolai Vallys' klasse skal nydes i foråret, for han er naeppe i dansk fodbold efter sommerferi­en. Foto: Jens Dresling
Brøndbys Nicolai Vallys' klasse skal nydes i foråret, for han er naeppe i dansk fodbold efter sommerferi­en. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark