Jyllands-Posten

»Sociale medier og børn er en rigtig, rigtig kedelig blanding«

Digital ekspert Eva Fog Noer er jaevnligt i kontakt med Tiktok-brugere helt ned til ni-års alderen. Hun har et klart råd til foraeldre.

- JONAS SEJR THOMSON jonas.thomson@jp.dk

Kvaelnings­lege og syrebomber.

Jyllands-Posten har i de seneste dage kunne fortaelle, at farlige lege spreder sig blandt unge børn ved hjaelp af blandt andet det sociale medie Tiktok.

Men i stedet for at pege fingre ad techgigant­er, så mener digital ekspert Eva Fog Noer, at skylden for, at unge børn er på Tiktok, grundlaegg­ende ligger et andet sted. Taettere på os selv.

Eva Fog Noer har vaeret på Tiktok siden 2019 og har over 25.000 følgere på sin profil, hvor hun fortaeller om alt fra Ukraine-krigen til coronaviru­s i »børnehøjde«. Derudover arbejder hun også som »digital paedagog« i et fritidstil­bud for børn mellem 4. og 7. klassetrin.

Hun fortaeller, at hun jaevnligt er i kontakt med børn helt ned til ni-års alderen, der bruger Tiktok.

Den yngste Tiktok-bruger, hun har hørt om, var seks år gammel. Og det er på trods af, at man egentlig skal vaere mindst 13 år for at oprette en konto.

»Børn har ikke en kritisk sans, de bliver meget hurtigt bange eller forvirrede over noget, de ikke skulle have set. Sociale medier og børn er en rigtig, rigtig kedelig blanding. Der er en grund til, at børn ikke skal have sociale medier i den alder,« siger Eva Fog Noer, der mener, at det er afgørende at få indført aldersveri­ficering på Tiktok.

Hvem giver telefonern­e?

Eva Fog Noer tøver ikke med at placere skylden for, at meget unge børn er på sociale medier.

»Det er foraeldren­e. Hvem giver dem telefonern­e? Hvem giver dem dataadgang? Hvis ikke børnene har adgang til apps og den digitale verden, så sker der jo ikke mere der. Det er de voksne, der lader børnene komme på sociale medier,« siger Eva Fog Noer.

Er det ikke for nemt at give foraeldren­e hele ansvaret? Hvad med sociale medier?

»Selvfølgel­ig skal alle techgigant­erne kigge meget seriøst på alle deres algoritmer. Men det er for nemt at give sociale medier hele skylden. Generelt har alle et ansvar. Både foraeldre, dem, der laver mobiltelef­oner, og dem, der laver apps. Men igen, vi har som voksne valgt at give vores børn mobiltelef­oner med internetad­gang,« siger Eva Fog Noer.

 ?? ?? Eva Fog Noer har 23.000 følgere på Tiktok og er digital paedagog. Hun bliver på platformen. Foto: Privat
Eva Fog Noer har 23.000 følgere på Tiktok og er digital paedagog. Hun bliver på platformen. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark