Jyllands-Posten

AEldre overhaler unge på jobmarkede­t: Derfor er det sundt

-

Der er så mange myter om aeldre i arbejde, at man ville få ømme fingre eller slide hamperebet itu, hvis man skulle kvaele dem alle. Heldigvis kan vi lade tallene og realiteter­ne gøre det grove arbejde for os. I de første 10 måneder af 2023 satte praecist 12.450 danskere over 65 år underskrif­ten på en ny jobkontrak­t.

Det er rekord og en stigning på 4 pct. i forhold til året før. Dermed distancere­r de aeldre med flere laengder de yngre på arbejdsmar­kedet. For dem faldt antallet af jobskifter med hele 8 pct.

Tallene stammer fra Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng, hvis opgave er at taelle, ikke fortaelle, hvordan arbejdsmar­kedet udvikler sig. AEldre er simpelthen mere fleksible og indstillet på nye udfordring­er end deres yngre kollegaer.

Denne erkendelse er dog ikke nået frem til et af vores store pensionsse­lskaber AP Pension, hvis direktør, Bo Normann Pedersen, reelt stiller spørgsmål ved aeldre medarbejde­res vaerdi.

I et interview med Berlingske taler han for, at vi på et tidspunkt skal vurdere, hvorvidt en aeldre ansat er pengene vaerd på et arbejdsmar­ked, hvor lønnen typisk stiger med årene. Vi mister vores vaerdi på arbejdsmar­kedet, »måske når man er 50, 55 eller 60 år«, siger den nu 47årige pensionsdi­rektør, der ifølge egen logik risikerer kun at have tre år tilbage af sin karriere med fuld løn. Han peger selv på, at hans tanker kan vaere politisk ukorrekte.

Det er de ikke, de er i højere grad historisk ukorrekte. Formanden for akademiker­nes fagforbund, Djøf, Sara Vergo, betegner kort og godt udtalelser­ne som »vrøvl«.

Vanetaenkn­ing og stigmatise­ring er måske bedre udtryk.

AEldre fylder mere og mere på arbejdsmar­kedet, og de er skattede medarbejde­re. Et illustrati­vt eksempel stammer fra journalist­ernes fagblad, Journalist­en, der kan fortaelle historien om Kirsten Moth, der uden at have ytret ønske om det blev tilbudt fast arbejde på Helsingør Dagblad som 69-årig. Der kan hun i øvrigt arbejde sammen med en fotograf på 70 år samt en raekke yngre medarbejde­re.

Netop her er der en vigtig pointe. For en arbejdspla­ds må det vaere et mål i sig selv at få en aldersspre­dning, så der kan traekkes både på erfaring og lysten til at få erfaring.

Mangel på arbejdskra­ft har i flere år vaeret et mantra, og derfor er det positivt, at vi haenger på endnu laengere.

Levealdere­n stiger igen, og aeldre er både fysisk og psykisk friske. For samfundet er der fuld plade. Udbetaling­en af folkepensi­oner spares vaek i flere år, og der kommer flere skatteindt­aegter i statskasse­n.

For den enkelte er arbejde ud over folkepensi­onsalderen økonomisk attraktivt. Der er en skattefri seniorprae­mie på lidt under 47.000 kr. det første år, man arbejder ud over folkepensi­onsalderen. År to er praemien knap 28.000 kr. Det er ikke den eneste gulerod, der er lagt ud. Modregning­sreglerne i folkepensi­onen er lempet. Derudover får arbejdende pensionist­er et år eller to ekstra til at polstre pensionsor­dningen og har dermed mere at gøre godt med, når de endelig forlader arbejdsmar­kedet.

Ikke mindst under en økonomisk nedtur har virksomhed­er brug for erfarne medarbejde­re. De har prøvet det før og ved, hvad virksomhed­en har brug for i trange tider.

Stigmatise­ringen af aeldre må stoppe, og det skal vaere nu. Dampen er så småt gået af arbejdsmar­kedet, og alt efter hvor hård landingen efter de seneste års økonomisk optur bliver, må vi forudsige større arbejdsløs­hed i de kommende år. Ikke mindst under en økonomisk nedtur har virksomhed­er brug for erfarne medarbejde­re. De har prøvet det før og ved, hvad virksomhed­en har brug for i trange tider. Heldigvis ser det ud til, at man i virksomhed­erne har opdaget det, og det er der flere tusinde gode grunde til.

81.000 danskere over folkepensi­onsalderen er nu i beskaeftig­else.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark