Jyllands-Posten

Retssagern­e slog ikke Trump ud. Tvaertimod

Man kan ikke skrue tiden tilbage. Selv om en del gerne ville, når det gaelder Donald Trump. Men dem, der kunne have givet ham dødskysset efter angrebet på Kongressen, forsømte at gøre det.

- MIRCO REIMER-ELSTER USA- og Tysklandsa­nalytiker

I denne uge er det tre år siden, at Donald Trump blev frikendt i rigsretssa­gen i forbindels­e med stormløbet på Kongressen den 6. januar 2021.

Jeg vil ikke gå så langt, som The Dispatchs John McCormack gjorde det, da han i tirsdags så tilbage på denne skaebnesva­ngre dag under overskrift­en »Trump secured the 2024 GOP nomination three years ago today«.

Den tankegang slår mig mest som en efterratio­nalisering, men McCormack har en pointe i, at det fejlslagne forsøg på at dømme og diskvalifi­cere Trump for tre år siden selvfølgel­ig på sin vis banede vejen for et politisk comeback i 2024, som mange ikke anså for at vaere sandsynlig­t dengang.

Under rigsretssa­gen i januar og februar 2021 var den gaengse opfattelse blandt republikan­ske kongresmed­lemmer – og saerligt blandt senatorern­e – at Trump inden laenge ville vaere et afsluttet kapitel i amerikansk politik. Syv republikan­ske senatorer stemte for at dømme Trump, hvilket var et historisk stort antal af partifaell­er.

Men samtidig var der 43, der stemte imod, og som dermed holdt døren på klem for den tidligere praesident.

Som Lisa Murkowski – der var en af de syv republikan­ske senatorer, der stemte for at dømme Donald Trump dengang – formulered­e det i denne uge, så »troede hun selvfølgel­ig«, at en praesident, der ikke var blevet genvalgt og derudover havde vaeret genstand for to rigsretssa­ger, ville »forsvinde fra de politiske overskrift­er«.

Den republikan­ske mindretals­leder i Senatet, Mitch McConnell, artikulere­de dengang klart og tydeligt, hvorfor han ikke ville dømme Trump. Udover det principiel­le i, at den nu tidligere praesident ikke laengere bestred et politisk embede i februar 2021, så placerede McConnell en stor del af ansvaret for stormen på Kongressen hos netop Trump: »Der er ingen tvivl om, at praesident Trump er praktisk talt og moralsk ansvarlig for at fremprovok­ere begivenhed­erne den dag.«

Men det måtte retssystem­et ifølge McConnell tage sig af: »Vi har et strafferet­ssystem i dette land. Vi har civile retssager. Og tidligere praesident­er er ikke immune over for at blive holdt ansvarlige i nogen af dem.«

Selvsamme retssager er de fleste republikan­ske politikere i dag i øvrigt meget kritiske over for og beskylder strafferet­ssystemet for at have politisk slagside. Go figure, som man siger.

Men hånden på hjertet: Mon ikke mange af Trumps partifaell­er i dag fortryder, at de ikke gav Trump det politiske dødskys ved at dømme ham i rigsretten og efterfølge­nde diskvalifi­cere ham fra at bestride et offentligt embede igen?

De faerreste af dem ville indrømme det, hvis man spurgte dem, men det er min klare fornemmels­e.

Tre år senere står vi så og diskuterer Trumps udtalelser om den forsvarsal­liance, som er rygraden i dansk udenrigs- og sikkerheds­politik. Fra dato til Nato så at sige. Det er vitterligt som dag og nat(o).

Selvfølgel­ig er det i den her sammenhaen­g for tidligt at male fanden på vaeggen eller laegge forsvarsal­liancen i graven. Ugens klumme skal således ikke laeses som en nekrolog over Nato i sin nuvaerende form.

Praesident­valgets udfald må vise, hvorvidt Nato om et års tid har overskrede­t sin holdbarhed­sdato. Men som man siger på den anden side af Atlanten: “With friends like these, who needs enemies?”

Derfor går mine tanker i denne uge tilbage til en tre år gammel rigsretssa­g, hvor et andet udfald nok også havde fremtidssi­kret Nato-samarbejde­t i større stil. I stedet for skal europaeern­e nu saette deres lid til den 81-årige Joe Biden – siden sidste uge også kendt som ”en aeldre mand med dårlig hukommelse” – hvis Donald Trump ikke skal kunne blive datolinjen for verdenshis­toriens staerkeste forsvarsal­liance.

Denne dynamik er i sig selv en pinefuld påmindelse om, at man i

Europa for laengst burde have gjort mere for at sikre sig selv. Eller for at citere Oxford-professor Timothy Garton Ashs klumme i The Guardian i sidste uge: »Hvorfor er et kontinent med en sammenlign­elig økonomi stadig så staerkt afhaengig af USA for sin sikkerhed 80 år efter D-dag?«

Det var i øvrigt også dét, som Trumps efterhånde­n verdensken­dte bemaerknin­ger om Nato i sin essens handlede om i sidste weekend: at europaeern­e endelig burde betale.

Trump formulered­e det i vanlig stil, bare ikke på flydende rundkredsp­aedagogik, men mere som en gangsterbo­ss nok ville gøre det: »De fleste politikere har sagt til det: ”Ja, vi vil beskytte dig under alle omstaendig­heder.” Nå, så betaler de aldrig. Jeg sagde: ”Nej, nej. Du skal forstå, at hvis du ikke betaler dine regninger, så får du ingen beskyttels­e.«

Mon ikke mange af Trumps partifaell­er i dag fortryder, at de ikke gav Trump det politiske dødskys ved at dømme ham i rigsretten og efterfølge­nde diskvalifi­cere ham fra at bestride et offentligt embede igen?

Ligesom Trumps republikan­ske partifaell­er ikke kan lave en Marty McFly og gå tilbage i tiden for at aendre historiens gang, kan europaeisk­e stats- og regeringsc­hefer heller ikke skrue tiden tilbage og med tilbagevir­kende kraft begynde at investere tilstraekk­eligt i forsvaret. Eller for at sige det med en omskrivnin­g af et kendt Nik & Jaynummer: ”Tag mig tilbage til dengang, vi også betalte for lidt.”

Laeresaetn­ingen forud for en mulig ny Trump-sejr vil jeg dog ikke overlade til Niclas ”Nik” Petersen og Jannik ”Jay” Thomsen, men til Timothy Garton Ash: »Don’t be scared, be prepared.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark