Jyllands-Posten

Ny model for organdonat­ion er ikke en etisk vildfarels­e

- MICHAEL BUKSTI

I forlaengel­se af regeringen­s forslag til en ny model for organdonat­ion skrev Jyllands-Posten i sin leder 14/2, at »automatisk organdonat­ion er endnu en etisk vildfarels­e fra flertalsre­geringen«.

Som direktør i Nyreforeni­ngen møder jeg jaevnligt personer, som har modtaget en nyre fra et andet menneske, og jeg ved, hvilken betydning et nyt organ kan have for et andet menneske.

Faktum er, at ved indgangen til 2024 stod 442 danskere på venteliste til et nyt organ, heraf ventede langt hovedparte­n, nemlig 373 personer, på en ny nyre.

Selvom laeger og sygeplejer­sker dagligt kaemper for at redde liv og nedbringe antallet af personer, der venter på et nyt organ, så viser statistikk­en desvaerre også, at venteliste­rne i de senere år har ligget konstant på mere end 400 personer.

Ligesom statistikk­en viser, at alene i 2023 var der 21 nyresyge, som døde, mens de stod på venteliste­n.

At så mange danskere venter på et nyt organ – og nogen også dør, mens de venter – er uacceptabe­lt.

Det paradoksal­e er, at alle undersøgel­ser viser, at danskerne generelt er positive over for organdonat­ion. Men udfordring­en er, at den positive holdning ikke viser sig i tilslutnin­gen til Organdonor­registeret, hvor det ved udgangen af 2023 blot var 28 pct. over 15 år, som havde registeret deres holdning.

Ved at vende organdonat­ionsmodell­en om kommer vi dette paradoks til livs. Vi vil ikke laengere have en forventnin­g om, at det store flertal, der gerne vil donere deres organer, aktivt melder til. Vi vil forvente, at mindretall­et aktivt melder fra.

Men at påstå, at en ny model for organdonat­ion er en »etisk vildfarels­e«, og at »staten vil betragte din krop som sin, hvis du ikke selv siger fra«, er en helt forkert konklusion.

Vores krop vil altid vaere vores egen. Ved at indføre organdonat­ion med aktivt fravalg bliver alle myndige borgere betragtet som organdonor­er, medmindre de har valgt aktivt, at de ikke ønsker at vaere organdonor i donorregis­tret.

Dermed fastholdes donorregis­tret og alle de valgmuligh­eder, der eksisterer i dag. Netop derfor anvender man også betegnelse­n aktivt fravalg i stedet for formodet samtykke, som ordningen tidligere er blevet omtalt. For man formoder ikke noget ved at vende organdonat­ionsmodell­en om og gå fra det nuvaerende aktive tilvalg til et aktivt fravalg.

Enhver vil altid have retten til sige nej til at stille sine organer til rådighed. Aktivt fravalg handler nemlig ikke om at pålaegge danskerne at vaere organdonor­er.

Pointen er, at vi ved at vende modellen om fuldt ud respektere­r den enkeltes selvbestem­melsesret over sine egne organer.

Mere end 20 europaeisk­e lande har allerede indført aktivt fravalg til organdonat­ion. Danmark er dermed blandt et fåtal af europaeisk­e lande, der endnu ikke har vendt organdonat­ionsmodell­en om. For et års tid siden havde jeg glaeden af at deltage i en høring om aktivt fravalg til organdonat­ion på Christians­borg, og her var der indlaeg fra en raekke eksperter fra ind- og udland, bl.a. fra Island og England, som allerede har indført modellen.

Erfaringer­ne fra de to lande viser, at indførsel af aktivt fravalg er med til at øge borgernes opmaerksom­hed på organdonat­ion, hvilket får flere borgere til at tage aktivt stilling til organdonat­ion ved at registrere deres holdning i donorregis­tret.

Direktør, Nyreforeni­ngen

Og det interessan­te er, at det helt konkret har medført faerre situatione­r, hvor familien skal traeffe beslutning om organdonat­ion på vegne af en pårørende, hvis holdning til organdonat­ion er ukendt. Konklusion­erne fra Island og England er således, at efter indførelse­n af aktivt fravalg til organdonat­ion respektere­s borgernes ønske om organdonat­ion i højere grad, end hvad der tidligere var tilfaeldet, og ingen oplever, at staten ejer ens krop.

 ?? ?? At påstå, at en ny model for organdonat­ion er en »etisk vildfarels­e«, og at »staten vil betragte din krop som sin, hvis du ikke selv siger fra«, er en helt forkert konklusion, skriver Michael Buksti. Foto: Nyreforeni­ngen
At påstå, at en ny model for organdonat­ion er en »etisk vildfarels­e«, og at »staten vil betragte din krop som sin, hvis du ikke selv siger fra«, er en helt forkert konklusion, skriver Michael Buksti. Foto: Nyreforeni­ngen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark