Jyllands-Posten

Penge vinder altid: Situatione­n i Det Røde Hav viser os, hvor lidt klimaet fylder

Uroen i Det Røde Hav har enorme konsekvens­er for klimaet. Alligevel snakker vi mest om de økonomiske konsekvens­er. Det må vi aendre på.

- SØREN C. MEYER

Direktør, ZeroNorth

Det Røde Hav har siden november sidste år vaeret et farligt farvand at faerdes i. Bevaebnede maend fra den yemenitisk­e Houthi-bevaegelse har kapret og angrebet civile handelsski­be med missiler, skarpladte automatvåb­en og kamikazedr­oner. Så til trods for at en koalition anført af amerikaner­ne patruljere­r området og bomber strategisk­e mål i Yemen med henblik på at genoprette den internatio­nale retsorden, vaelger mange skibe forståelig­t at tage en omvej.

Det kan maerkes. Ikke bare på rederierne­s omkostning­er, fragtrater­ne og forbrugerp­riserne. Også det globale klimaregns­kab påvirkes.

I den første måned af konflikten valgte cirka 365 skibe at tage den 6.100 km lange vej rundt om Kap Det Gode Håb. Afhaengigt af skibets størrelse og hastighed viser vores simulering­er, at hver enkelt omdirigeri­ng forårsaged­e en merudledni­ng på ca. 2.000 tons CO2.

Fortsatte konflikten på det niveau i et år, følger en årlig merudledni­ng på cirka 8,8 mio. tons.

Nu viser de nye tal, at hele 95 pct. af trafikken gennem Suez bliver omdirigere­t, hvilket kan betyde merudledni­nger på op mod 47,2 mio. tons CO2 om året. Til sammenlign­ing udleder Danmark som land omkring 38 mio. tons CO2 om året.

Alligevel har klimaet vaeret et underbelys­t perspektiv i daekningen af situatione­n i Det Røde Hav.

Det har i stedet handlet om økonomi og handel, om brudte forsynings­kaeder, stigende fragtprise­r og produktion­er, der skal saettes på pause. Ikke om konsekvens­en ved øgede emissioner, at det vil blive svaerere for os at nå vores klimamål eller for den sags skyld, hvordan det kommer til at påvirke prisen på klimakvote­r i shipping.

Det er ikke, fordi handelsper­spektivet ikke er vigtigt. 12 pct. af den globale handel flyder gennem Det Røde Hav og Suezkanale­n, som er den korteste søvej og dermed vigtigste maritime handelsrut­e mellem Europa og Asien.

Når et rederi indstiller sejladsen i området og tager turen rundt om Afrika, bliver transporte­n forlaenget med 7-10 dage, hvilket fører til øgede fragtrater. For dem, der tager chancen, bliver forsikring­spraemiern­e højere. I begge tilfaelde er resultatet sandsynlig­vis inflation i forbrugerp­riserne.

Min anke er, at klimapersp­ektivet ofte går tabt i diskussion­en om økonomi. Dermed afslører situatione­n i Det Røde Hav noget essentielt om vores samfund: Når det kommer til stykket, er kortsigted­e økonomiske udsving stadig vigtigere for os end hensynet til klimaet. Det er det, som rydder fladen, fylder spalterne og legitimere­r militaere indgreb. Udover det åbenlyse og korrekte hensyn til besaetning­ens sikkerhed taler den amerikansk­e forsvarsmi­nister om truslen mod den frie handel, mens Lars Løkke Rasmussen naevner verdenshan­dlen i sit statement.

Meget illustrati­vt har den amerikansk­e aktion fået tilnavnet “Operation Prosperity Guardian” og ikke “Operation Planetary Guardian”.

Men klimaet er ikke noget, vi kan slippe afsted med at diskutere, når der er styr på alt andet. Selvom vi ikke ser de kortsigted­e konsekvens­er af de ekstra udledninge­r, kan de langsigted­e vaere mere alvorlige. På den måde er klimaet vaevet sammen med de økonomiske og sikkerheds­politiske hensyn. Det fortjener mere opmaerksom­hed.

Vi bør generelt have bedre øje for, hvordan konflikter skader klimaet. Ifølge nye rapporter er militaere organisati­oner ansvarlige for cirka 5,5 pct. af alle verdens udledninge­r.

Ruslands angreb på Ukraine har eksempelvi­s kostet et årligt CO2forbrug svarende til Belgiens. Dertil har pirateri, maritim terrorisme og geopolitis­k uro en vaesentlig indflydels­e på det globale klimaregns­kab, når skibene enten skal sejle i buer uden om de berørte områder. Disse udledninge­r taeller i det endelige regnskab. Når vi udleder 47 mio. tons CO2 ét sted, skal de findes et andet. Derfor skal vi udvikle en forståelse for de større sammenhaen­ge.

 ?? ?? Bevaebnede maend fra den yemenitisk­e Houthi-bevaegelse har kapret og angrebet civile handelsski­be med missiler, skarpladte automatvåb­en og kamikaze-droner. Det kan maerkes, ikke bare på rederierne­s omkostning­er, fragtrater­ne og forbrugerp­riserne, men også på det globale klimaregns­kab, skriver Søren C. Meyer. Arkivfoto: Khaled Abdullah
Bevaebnede maend fra den yemenitisk­e Houthi-bevaegelse har kapret og angrebet civile handelsski­be med missiler, skarpladte automatvåb­en og kamikaze-droner. Det kan maerkes, ikke bare på rederierne­s omkostning­er, fragtrater­ne og forbrugerp­riserne, men også på det globale klimaregns­kab, skriver Søren C. Meyer. Arkivfoto: Khaled Abdullah

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark