Jyllands-Posten

Vanopslagh fortjener ros for at vaere aerlig om sit partis mål

- RASMUS STOKLUND

Personligt kan jeg godt lide Alex Vanopslagh. Han er en sympatisk kollega, og det er sjovt at se hans humoristis­ke videoer på Instagram, Tiktok og Facebook. Selvom blandt andre Ekstra Bladet har afdaekket en anseelig maengde hykleri, når det gaelder Vanopslagh­s moralske opsange, så synes jeg en raekke af budskabern­e om, hvordan man skal behandle sine politiske modstander­e, har vaeret gode. Også selvom de falmer lidt, når man taenker på, at Vanopslagh har sagt, at statsminis­teren opfører sig på en »ulaekker måde« og udokumente­ret har anklaget hende for at lyve, begå lovbrud og slette beviser.

I Børsen 13/2 kan man laese, at der i blå blok samler sig en forventnin­g om, at Vanopslagh melder sig som statsminis­terkandida­t. Trods min sympati for Vanopslagh er det ikke til at komme uden om, at hvis det bliver virkelighe­d, så er det et udtryk for en voldsom økonomisk højredrejn­ing af blå blok. Når jeg skriver sådan, vil nogen haevde, at mit aerinde er at føre skraemmeka­mpagne.

Vanopslagh selv udskrev endda forleden en konkurrenc­e på de sociale medier, hvor han skrev: »Hvad tror du, at den store socialdemo­kratiske skraemmeka­mpagne mod mig og LA kommer til at gå på? Jeg giver en is til den med det bedste bud.«

Dermed antyder han, at det, vi bringer til torvs, ikke har ophaeng i faktiske forhold. Det er forkert. Vi har intet behov for at overdrive eller laegge til; Liberal Alliances politiske program har partiet jo i årevis vaeret aerligt om, og det er ”skraemmeka­mpagne” nok i sig selv.

Lad mig give et par eksempler: Liberal Alliance foreslår i sin 2035plan nulvaekst i velfaerdss­amfundet. De offentlige udgifter må altså samlet set ikke stige, selvom vi bliver flere plejekraev­ende aeldre. Oven i det vil partiet spare yderligere 10 pct. i den offentlige sektor over de naeste 10 år. Samlet set vil LA’s politik medføre offentlige nedskaerin­ger for knap 20 mia. kr. og ca. 95.000 faerre offentligt ansatte ifølge AE-Rådet. Endelig skal Arnepensio­nen og efterlønne­n afskaffes, mens folkepensi­onsalderen ekstraordi­naert skal haeves med ét år ud over Velfaerdsa­ftalens bestemmels­er. De penge, som LA vil spare på velfaerden, skal finansiere partiets ønske om saenke skatten med 100 mia. kr. LA vil f.eks. helt afskaffe topskatten og saenke skatten på formueindk­omster fra aktier og ejendomsav­ancer markant. Det vil forgylde de i forvejen mest velstilled­e.

Vanopslagh har aldrig lagt skjul på, at han finder det forkasteli­gt, at de med de højeste indkomster betaler meget i skat. I forbindels­e med skatterefo­rmen indførte vi en ekstra skat for folk med årsindkoms­ter på mere end 2,5 mio. kr., mens vi til gengaeld øgede beskaeftig­elsesfradr­aget, så folk med lave lønninger har lidt mere til sig selv. Det huede ikke Vanopslagh. Som han sagde: »Top-topskatten tjener intet andet formål end at udskamme en lille gruppe af mennesker.«

MF, politisk ordfører (S)

Liberal Alliances politiske program er et opgør med selve idéen om et solidarisk velfaerdss­amfund, der hjaelper danskerne efter behov, ikke efter økonomisk formåen. Det tjener – vores uenigheder til trods – partiet til aere, at man åbent og aerligt fremlaegge­r sin politik, så befolkning­en kan se, hvad konsekvens­erne vil blive, den dag Alex Vanopslagh måtte indtage Statsminis­teriet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark