Jyllands-Posten

Der skal mere end anbefaling­er til

Når Mattias Tesfayes ministeriu­m kommer med anbefaling­er til mindre brug af skaerm og flere bøger i skolerne, så er det langtfra godt nok. Det kraever tid at vinde det analoge liv tilbage fra det digitale amokløb.

- TRINE VENDELBOE JUUL

Mattias Tesfaye mener, folkeskole­n bør »give plads til analog laering«, og at skolen bør »bruge skolens fysiske rammer til at skabe attraktive alternativ­er til skaermbrug«.

Det er to af de i alt 12 anbefaling­er, ministeren håber, folkeskole­ns ledelser og laerere vil lytte til og indrette deres undervisni­ng efter.

Skal man grine eller graede? Klappe i haenderne eller himle med øjnene?

Ethvert tiltag fra en voksen, der tør stille sig kritisk over for den ellers kritikløse omfavnelse og brug af skaerme, er i min verden et skridt i den rigtige retning. Og Mattias Tesfaye har sagt det før. At det er gået for vidt med det digitale liv og den digitale undervisni­ng på skolerne. Så jeg er sådan set ikke tvivl om, at han mener det.

Det er heller ikke blødheden i, at der kun er tale om anbefaling­er i stedet for krav, der gør, at jeg alligevel har mest lyst til at graede over de ”breaking news”, der ramte medierne den 6. februar.

Det er det himmelråbe­nde indlysende i, at der ikke blot bør vaere plads til analog laering, men at der frem for alt skal vaere analog laering og først dernaest bør vaere plads til digital laering, der vaekker bekymring. Det samme med de fysiske rammer, der selvsagt skal vaere attraktive og understøtt­e kreativ og kropslig udfoldelse, ikke mindst i de for laeringen nødvendige pauser fra den mere stillesidd­ende og kognitive brug af hjernen.

Desvaerre tror jeg naeppe, at de indlysende anbefaling­er er et udtryk for naivitet eller uvidenhed hos ministeren eller hos Stuk, Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet, som har udarbejdet dem.

Den ulykkelige og sørgelige sandhed er nok snarere, at det er kommet så vidt ude på mange af landets skoler, at eleverne sidder med krum ryg og bøjet nakke ind over en skaerm langt størstedel­en af den tid, de år efter år tilbringer på det sted, som udover deres foraeldres opdragelse har det ubetinget største ansvar for at danne dem som vidende, taenkende, skabende, forstående, selvstaend­ige og socialt kompetente mennesker, der med lige dele robusthed, kompetence og empati kan tage favntag med livet og ikke kun arbejdsliv­et.

Danmark er et af de mest digitalise­rede lande i verden, og blandt de 81 OECD-lande er de danske skoleeleve­r dem, der tilbringer mest tid med en skaerm, og bøger er blevet en sjaeldenhe­d på skolerne. Jeg gentager lige: Bøger er blevet en sjaeldenhe­d på skolerne.

Samtidig bliver det sagt igen og igen: Det går nedad med trivslen blandt danske børn og unge. I Vives rapport fra 2022 ”Børn og unge i Danmark” er glaeden ved at gå i skolen i mange år gået nedad, det samme er koncentrat­ionen. Omvendt er mistrivsle­n gået opad, herunder isaer følelsen af ensomhed og social isolation.

Hvorvidt graden af digitalise­ring og brug af skaerme haenger sammen med graden af mistrivsel, er svaert at måle eksakt, men enhver kan jo starte hos sig selv og spørge: Er din oplevelse af livet, verden og eksistense­n praeget af en større grad af lykke, tilfredshe­d og meningsful­dhed, efter du fik en baerbar pc, en tablet og en smartphone? Kan du svare ja til det spørgsmål, så tillykke!

Men jeg gaetter på, at de fleste mener, det forholder sig omvendt. Det er netop den store udfordring i dag. Med den øgede digitalise­ring stiger også hastighede­n i vores samfund og måden, vi lever vores liv på.

Som Milan Kundera skrev, så er graden af hastighed ligefrem proportion­al med graden af glemsel. Og når man glemmer, hvem man er, hvad livet handler om, og hvad man vil med det, så har man det dybest set ikke godt.

For os, der ikke er født med en smartphone i hånden, er der i vaerste fald tale om øget glemsel af, hvad det egentlig vil sige at leve. For de børn og unge, der ikke er nået laengere i livet end til folkeskole­n, er der derimod tale om decideret udeladelse af et liv, der er så meget større, end nogen digital skaerm nogensinde kommer i naerheden af.

Det analoge liv, som regeringen altså mener, folkeskole­n bør give plads til, er karakteris­eret ved blandt andet to beslaegted­e begreber, som er uvurderlig­e og uerstattel­ige, uanset hvor meget vi formår at surfe rundt på nettet i jagten på informatio­n. Det er maerkbarhe­d og resonans.

Det sidste har den tyske sociolog Hartmut Rosa skrevet en tyk bog om, og en af hans pointer er lig Kunderas, nemlig at graden af hastighede­n, vi lever vores liv med, samt vores stadig mere febrilske forsøg på øget kontrol, bl.a. med brug af stadig mere digital teknologi, er omvendt proportion­al med graden af resonans, vi maerker ved det at leve.

Vi kommer ganske enkelt ud af synk med den puls, der ånder og vibrerer i verden. I naturen, i kunsten, i musikken, i kaerlighed­en og i andre intime relationer. Og i bøgerne. Vi mister evnen til at maerke verden og dermed maerke os selv. Det er denne mangel på maerkbarhe­d, som jeg tror i høj grad skaber mistrivsel hos børn og unge Det er manglen på maerkbarhe­d, som gør dem ensomme, usikre, angste og skrøbelige.

Naturcoach, strategisk storytelle­r, Egå

Er din oplevelse af livet, verden og eksistense­n praeget af en større grad af lykke, tilfredshe­d og meningsful­dhed, efter du fik en baerbar pc, en tablet og en smartphone?

Men hvad så med den digitale dannelse? Verden bliver jo mere og mere digital, og vores børn og unge skal følge med udviklinge­n og klaedes på til fremtiden, vil man indvende.

Men skal de virkelig det? Klaedes på til fremtiden? Og hvem bestemmer den? Er det techvirkso­mhederne, der skal have lov til at forme vores fremtid? Som om der er tale om naturlove og ikke tekniske eksperimen­ter. Dannelse er både viden og kunnen, forståelse og fornemmels­e, takt og tone.

Emotionel og social intelligen­s udvikler man i høj grad sammen med andre. Jo mere tid, man tilbringer med en skaerm og mindre i maerkbar kontakt og udveksling med andre, jo ringere forudsaetn­ing har man for at udvikle robust emotionel og social kapital.

Følg de seks unge, der i DR’s program ”6 dage til zen” tager til Bornholm for at laere at vaere i naturen. Det er pinefuldt at se deres skrøbeligh­ed blive udstillet i deres dybe kejtethed over noget så eksistenti­elt naturligt som at gå en tur i skoven, svømme i havet, traekke vejret ned i maven og sidde ved et bål.

Det er paradoksal­t, at de unge synes langt mere optaget af det sociale og af faellesska­ber end aeldre generation­er og samtidig er så usikre i deres forbindels­e til det, der raekker ud over dem selv. Forudsaetn­ingen for at kunne stå staerkt i et faellesska­b eller i et større rum som naturen er at kunne stå staerkt i sig selv. At kunne vaere med sig selv, sin egen virkelighe­d, sin de facto-ensomhed.

Det kraever tid. Tid til at fordybe sig, til at fokusere og opøve koncentrat­ion. Tid til at vende sindet indad og ånden udad. Og det er rigtig meget af den tid, vi har taget vaek fra børn og unge ved at placere en iPad og en smartphone i haenderne på dem. Det er ikke blot et svigt. Det er lidt ligesom at braende bøger noget naer en forbrydels­e mod menneskehe­den. Så der er brug for lidt mere end blot anbefaling­er, hvis vi skal give børn og unge det analoge liv tilbage.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark