Jyllands-Posten

Travolta flyver nu i stedet for at danse

Med laekre dansetrin vandt John Travolta frem i Hollywood. I dag bruger skuespille­ren gerne tid på sin hobby: at flyve.

-

Som ung knøs var han på alles laeber, da 1970’erne lakkede mod enden.

Med først discofilme­n ”Saturday Night Fever” – på dansk ”Disco-feber” – og siden musicalfil­men ”Grease” skød John Travolta, som dengang var i begyndelse­n af 20’erne, sig ind på Hollywoods stjernehim­mel.

Siden er det gået op og ned for den amerikansk­e skuespille­r, der søndag den 18. februar fylder 70 år.

De senere år mest ned. Der har vaeret langt mellem de gode film og de gode praestatio­ner, men det skal ikke tage noget fra en ellers glorvaerdi­g karriere i filmbranch­en.

Det er ikke tilfaeldig­t, at startskudd­et til karrieren i Hollywood var i film fyldt med musik.

Som ung gik John Travolta på en dramaskole i New York, hvor han fokuserede på dans, sang og skuespil.

Broadway til Hollywood

Den kombinatio­n brugte han som 16-årig til at blive musicalsku­espiller, og han optrådte i de følgende år i en raekke forskellig­e musicals.

Han fik sin første rolle på den berømte musicalsce­ne i New York som 18-årig i ”Grease”, som han senere skulle få hovedrolle­n i filmudgave­n af.

Efter et par år på Broadway i New York satte han kursen mod Hollywood.

Gennembrud­det kom for alvor i 1977 med ”Disco-feber”, som gav ham en Oscar-nominering, og ”Grease” året efter.

Den unge flotte fyr med italienske aner blev hurtigt et stort navn, og siden fulgte en lang raekke filmroller.

Af andre store film med John Travolta kan naevnes ”Face/Off” fra 1997 samt Quentin Tarantinos kultklassi­ker ”Pulp Fiction” fra 1994.

Med sin rolle i ”Pulp Fiction” fik Travolta sin anden og foreløbig sidste Oscarnomin­ering.

Flyentusia­st

Ved siden af skuespille­riet er Travolta flyentusia­st. Han har haft flycertifi­kat, siden han var 22 år.

Skuespille­ren har flere gange fløjet et af sine privatfly med nødhjaelp til katastrofe­ramte områder. Blandt andet på vegne af trosretnin­gen Scientolog­y.

Travolta blev i 1975 medlem af Scientolog­y og har igennem årene vaeret en ivrig forsvarer af den ofte udskaeldte trosretnin­g.

De senere år har der vaeret spekulatio­ner om, hvorvidt han har forladt Scientolog­y, men intet officielt er blevet meddelt.

Naerdødsop­levelse

Travolta flyver i dag stadig gladeligt, også selv om han har oplevet et alvorligt driftssvig­t på en af sine flyvninger, hvor hans hustru og dengang nyfødte barn var om bord.

Naerdødsop­levelsen i 1992 fortalte Travolta om sidste år i forbindels­e med premieren på kortfilmen ”The Shepherd”, som han er med i. Den handler om en pilots lignende oplevelse.

Travolta har tre børn, som han fik sammen med sin hustru igennem mange år, Kelly Preston. Hun døde i 2020.

John Travolta,

USA skuespille­r,

 ?? ?? Den amerikansk­e skuespille­r John Travolta ejer flere privatfly og har haft flycertifi­kat, siden han var 22 år. Foto: Tiziana Fabi/ Ritzau Scanpix
Den amerikansk­e skuespille­r John Travolta ejer flere privatfly og har haft flycertifi­kat, siden han var 22 år. Foto: Tiziana Fabi/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark