Jyllands-Posten

400.000 elkunder kan hver få 2.500 kr.

Andel saetter punktum for et historisk 2022 med en beslutning om at give hver af koncernens 400.000 andelshave­re 2.500 kr. Der gaelder dog en afgørende detalje.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Energikaem­pen Andel har helt ekstraordi­naert åbnet pengekasse­n for selskabets 400.000 andelshave­re.

Efter et langt tilløb har det 154 mand store repraesent­antskab i Danmarks største energikonc­ern nu blåstemple­t, at der udloddes 2.500 kr. til hver enkelt andelshave­r. Det sker efter et 2022-resultat, hvor Andel bragede gennem lydmuren med et historisk overskud på 4 mia. kr.

»2022 var et turbulent år med ekstreme priser på energi. Derfor får andelshave­rne nu helt ekstraordi­naert mulighed for at få del i Andels overskud fra 2022, og jeg håber, at udbetaling­en på 850 mio. kr. vaekker glaede,« siger Jens Stenbaek, bestyrelse­sformand i Andel, i en kommentar til millionudl­odningen.

En god og en dårlig nyhed

Oprindelig var meldingen fra Andel-toppen, at hver andelshave­r ville modtage omkring 2.000 kr. som bonus for 2022-resultatet. Nu er beløbet så endt 25 pct. højere.

Det er den gode nyhed for Andel-ejere. Den dårlige er, at pengene ikke lander automatisk på kontoen.

I stedet skal andelshave­rne, der geografisk hører til i Vestsjaell­and og på LollandFal­ster

og øerne, henvende sig til Andel for at få pengene.

»Pengene bliver ikke udbetalt automatisk, og derfor vil Andel i de kommende måneder gøre alt for at nå alle andelshave­re med budskabet,« skriver Andel i en pressemedd­elelse.

Samtidig understreg­er energikaem­pen, at der er en bagkant for millionudl­odningen. Sidste frist for at få del i de 850 mio. kr. fra Andelkasse­n

er den 31. maj, lyder det.

Vigtig deadline

Andelshave­re, der ikke har registrere­t sig inden den dato, »mister retten til de 2.500 kr.«, understreg­er Andel-ledelsen.

Trods den saeregne udbetaling­søvelse er det tydeligvis magtpåligg­ende for Jens Stenbaek, at flest muligt overskudsm­illioner finder vej til ejerne.

Derfor opfordrer Andelforma­nden både andelshave­re til at registrere sig på Andel-hjemmeside­n og samtidig give budskabet om millionudl­odningen videre til familie, venner, naboer og bekendte.

»Det er ikke alle, der ved, at de er andelshave­re og dermed berettiget til at få pengene,« lyder forklaring­en.

Mens Andel har kastet sig over udfordring­en med at få andelshave­re til at melde sig under fanerne som ejere til 850 mio. kr., har andre andelsejed­e energisels­kaber tidligere håndteret tilbagefør­sel af penge til ejerne ved at skrue på den såkaldte nettarif, som alle elkunder betaler for hver forbrugt kilowattti­me (kWh).

Det var f.eks. tilfaeldet for energi- og telekoncer­nen Norlys, der i efteråret sendte 750 mio. kr. retur til de 800.000 ejere, som samtidig er eneste kunder i det Norlysejed­e elnetselsk­ab N1.

På samme vis er de 400.000 Andel-ejere eneste kunder i det Andel-ejede elnetselsk­ab Cerius.

De to udbetaling­smodeller gemmer dog begge på fordele og ulemper. Mens Norlysejer­ne med nettarif-rabatten undgår at blive beskattet af udlodninge­n på 750 mio. kr., rammer udlodninge­n skaevt blandt ejerne, da den er koblet op på den enkelte andelshave­rs elforbrug.

Den skaevhed undgår Andel. Til gengaeld beskattes de 2.500 kr. som personlig indkomst, og Andel oplyser, at man selvfølgel­ig »videregive­r oplysninge­r om udbetaling­en til Skattestyr­elsen«.

 ?? ?? Andel ejes af 400.000 andelshave­re, der alle er kunder i elnetselsk­abet Cerius. Det gaelder f.eks. indbyggern­e her i Ubby på Vestsjaell­and.
Foto: Gregers Tycho
Andel ejes af 400.000 andelshave­re, der alle er kunder i elnetselsk­abet Cerius. Det gaelder f.eks. indbyggern­e her i Ubby på Vestsjaell­and. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark