Jyllands-Posten

Nu giver en advokat en del af forklaring­en på, at Sanjay Shahs medtiltalt­e vil tilstå milliardsv­indel

Sanjay Shahs højre hånd har saerligt et ønske, når han om under to uger ventes at tilstå milliardbe­drageri med udbytteska­t.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Sanjay Shahs højre hånd Anthony Mark Patterson kan vaere hjemme i England i løbet af få måneder, hvis han som planlagt tilstår milliardbe­drageri mod den danske statskasse på et retsmøde den 26. februar 2024.

Det er i hvert fald håbet fra hans forsvarsad­vokat Henrik Stagetorn, som bekraefter, at muligheden for hurtigt at komme tilbage til hjemlandet for at afsone sin straf spiller en rolle i hans overvejels­er om at tilstå.

»Han vil gerne hjem,« siger Henrik Stagetorn.

Onsdag kunne Finans afsløre, at Patterson vil tilstå på et retsmøde blot tre dage, før straffesag­en mod ham og Sanjay Shah skulle gå i gang ved Retten i Glostrup.

Nu kommer sagen efter alt at dømme til at fortsaette mod Shah alene, og ifølge juridiske eksperter kan tilståelse­n fra Patterson give Shah problemer.

Sanjay Shah er tiltalt som hovedmande­n i sagen om svindel med udbytteska­t, der menes at have kostet statskasse­n 12,7 mia. kr. fra 20122015. Shah stod bag flere selskaber, herunder Solo Capital, der ifølge anklagemyn­digheden orkestrere­de fiktive handler med aktier.

Transaktio­nerne skulle gøre det muligt at få refunderet udbytteska­t, selv om selskabern­e aldrig reelt havde ejet aktierne eller betalt udbytteska­t.

Shah er tiltalt for svindel for lige over 9 mia. kr., mens Patterson er tiltalt for medvirken til svindel for lige under 9 mia. kr. Forskellen skyldes, at Patterson først blev ansat i Solo Capital i 2013 – og dermed efter at Shah ifølge anklagemyn­digheden begyndte at traekke penge ud af den danske statskasse.

Medvirkede til det meste

Ifølge anklageskr­iftet medvirkede Patterson dog til langt det meste og »bistod med udviklinge­n, organiseri­ngen og driften« af transaktio­nerne.

Patterson blev udleveret fra England til Danmark i sommeren 2023 og fastholdt laenge, at han var uskyldig. Men nu har han altså skiftet holdning, og en del af forklaring­en skal altså findes i, at han gerne vil hjem.

Forsvarsad­vokat

Henrik

Stagetorn vil ikke derudover gå naermere ind i Pattersons overvejels­er:

»Det tror jeg, han vil fortaelle om på retsmødet den 26. februar,« siger han.

Har I haft en dialog med anklagemyn­digheden om, hvorvidt han kan komme hjem og afsone?

»Det kan jeg ikke rigtigt sige noget om,« siger Stagetorn.

Anthony Mark Patterson har siden udlevering­en siddet varetaegts­faengslet i Danmark, og her skulle han forblive under straffesag­en, der er berammet til 60 retsmøder frem til juni 2025.

Derefter vil dommen kunne ankes til landsrette­n, og der risikerer altså at gå flere år, før sagen er endeligt afsluttet.

Hvis Patterson tilstår den 26. februar, forventer hans forsvarsad­vokater, at dommen bliver afsagt samme dag, og så vil Kriminalfo­rsorgen umiddelbar­t efter traeffe beslutning om at gå i dialog med Storbritan­nien om at lade ham afsone i et britisk faengsel.

Og chancerne for, at det rent faktisk sker, er gode, vurderer Henrik Stagetorn, der vurderer, at en aftale om afsoning kan vaere på plads mellem Danmark og Storbritan­nien i løbet af to til fire måneder.

»Vi er positive, men man ved jo ikke noget, før han sidder på flyet,« siger han.

Så sent som i november 2023 udsendte Kriminalfo­rsorgen en pressemedd­elelse om, at rekordmang­e indsatte i danske faengsler netop nu bliver overført til deres hjemlande.

Da danske faengsler er staerkt pressede på kapacitet og mandskab, og derfor skabte udviklinge­n glaede hos både Kriminalfo­rsorgens direktør, Ina Eliasen, og justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S).

Hummelgaar­d pegede på, at overførsle­rne sparer de danske faengsler for flere hundrede års afsoning:

»Det falder på et tørt sted, for de danske faengsler mangler som bekendt både faengselsp­ladser og faengselsb­etjente – og alt, hvad der kan traekke i den rigtige retning, taeller,« sagde han.

Peter Hummelgaar­d vil ikke kommentere den konkrete sag, men henviser til Kriminalfo­rsorgen.

Venstres retsordfør­er Preben Bang Henriksen siger, at det for ham ikke har nogen betydning, om Patterson skal afsone i Danmark eller England.

»Jeg har ingen grund til at tro, at man har det sjovere i et engelsk faengsel. For mig er det vigtigst, at han får den straf, der tilkommer ham. Et faengsel er et faengsel, og folk har krav på at se deres familie. Det er nok bare lidt nemmere for ham i England,« siger han.

Samme holdning har SF’s retsordfør­er, Karina Lorentzen:

»Jeg tror, de fleste har det sådan, at jo flere vi kan få til at afsone i deres eget hjemland, jo bedre.«

Vi er positive, men man ved jo ikke noget, før han sidder på flyet. HENRIK STAGETORN, FORSVARSAD­VOKAT

! !

 ?? ?? Sanjay Shah betragtes som hovedmande­n i påstået svindel med udbytteska­t for 12,7 mia. kr. Senere i denne måned ventes hans højre hånd at tilstå medvirken til bedrageri. Arkivfoto: PR
Sanjay Shah betragtes som hovedmande­n i påstået svindel med udbytteska­t for 12,7 mia. kr. Senere i denne måned ventes hans højre hånd at tilstå medvirken til bedrageri. Arkivfoto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark