Jyllands-Posten

Boligprise­rne faldt i årets første måned

Salgsprise­rne på villaer, raekkehuse, lejlighede­r og sommerhuse er gået én vej i januar, og det er nedad.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Hvis du købte en ny bolig, lejlighed eller sommerhus i årets første måned, er du formentlig sluppet billigere, end hvis handlen var sket før årsskiftet. Samtidig risikerer boligejere landet over, at deres bolig nu er blevet mindre vaerd. I januar tog salgsprise­rne nemlig et dyk nedad, viser nye tal fra Boligsiden.

Salgsprise­n for villaer og raekkehuse faldt med 0,6 pct. i forhold til december, mens ejerlejlig­hedernes pris er dalet med 0,7 pct.

»Som oftest stiger boligprise­rne en lille smule eller forbliver uaendrede fra december til januar, så set i det lys er det atypisk, at der i år er tale om prisfald. Forklaring­en er blandt andet, at boligprise­rne omvendt holdt niveauet i december, hvor de ellers plejer at falde. Så der er tale om en slags forskydnin­g af saesonens vanlige prisfald,« udtaler Birgit Daetz, boligøkono­m og kommunikat­ionsdirekt­ør hos Boligsiden, i en pressemedd­elelse.

Faldet betyder, at et hus på 150 kvm i gennemsnit er blevet 14.550 kr. mindre vaerd fra december til januar. En lejlighed på 80 kvm er i gennemsnit blevet solgt for 18.640 kroner mindre end måneden forinden.

Det er dog danskernes fritidsbol­ig, som har taget det hårdeste slag. Priserne på sommerhuse­ne er faldet med 1,3 pct.

Boligskatt­er skyld i dyk

Den primaere årsag til boligmarke­dets dyk er de nye boligskatt­er, som trådte i kraft 1. januar, tilføjer Birgit Daetz. Med dem fulgte nemlig en skatteraba­t, som kunne opnås, hvis boligerne blev overtaget i december. Det har givet en højere handelsakt­ivitet i årets sidste måned.

Det har isaer haft indflydels­e på markedet for ejerlejlig­heder, fordi en stor del af lejlighede­rne har udsigt til højere boligskatt­er. I København, som er hjemsted for en stor del af handlen med ejerlejlig­heder, faldt salgsprise­rne med 0,6 pct.

Netop København og resten af hovedstads­området er i kikkerten hos cheføkonom Søren Kristensen fra Sydbank, når han skal holde øje med boligmarke­dets fortsatte udvikling i 2024.

»Det bliver dog interessan­t

at se, om 2024 virkelig byder på et retningssk­ift på boligmarke­det. Det kan også have fået naering af, at renterne er steget siden årets begyndelse. Vi er saerligt spaendte på udviklinge­n i og omkring Hovedstade­n. Her forventer vi faktisk, at mindre prisfald vil fortsaette i de kommende måneder og kvartaler,« udtaler han.

Han er til gengaeld mere optimistis­k, når det gaelder resten af landet.

»Vi forventer, at renterne senere på året vil vende snuden nedad igen, og hvis arbejdsmar­kedet holder nogenlunde stand, så bør det give plads til små prisstigni­nger for de fleste boligejere i løbet af 2024. Det kraever dog, at temperatur­en og lysten til at købe bolig stiger sammenlign­et med årets første måned,« udtaler Søren Kristensen.

Ikke overrasket

Hos Arbejderne­s Landsbank har Jeppe Juul Borre også bidt maerke i ejerlejlig­hedernes prisfald. Set i lyset af de nye boligskatt­er er han nemlig heller ikke overrasket, og han forventer, at »de sløjere takter for lejligheds­markedet vil vare ved for en periode«.

Samlet set regner han dog med, at 2024 vil give prisstigni­nger til isaer boligejern­e.

»Ser vi videre ind i 2024, så forventer vi svage prisstigni­nger på boligmarke­det som helhed. Det vil saerligt vaere husprisern­e i førertrøje­n, mens lejligheds­markedet omvendt vil vaere praeget af overgangen til de nye boligskatt­er. Inden overgangen har vi set, at lejligheds­priserne har haft ekstra fart på, og her efter overgangen forventer vi mere afmatning med prisfald til følge på den del af boligmarke­det,« udtaler Jeppe Juul Borre.

De køligere tider på boligmarke­det kan også spores i købslysten. En ny opgørelse fra Finans Danmark viser, at interessen for boliglån er dalet samtidig med priserne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark