Jyllands-Posten

Nordea tog kontant skridt for at stoppe svindleres forsøg på at fuppe et aegtepar

Svindel med danskernes netbanker eksplodere­de i 2023. Udviklinge­n tvinger bankerne til at gå hårdt til vaerks i forsøget på at hjaelpe kunderne.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Svindlere har travlt som aldrig før med at skaffe sig adgang til intetanend­e danskeres netbank.

Daglige udfordring­er i kampen mod den omsiggribe­nde digitale svindel kraever, at bankerne taenker ud af boksen.

Det gør man i Nordea, som har taget en kontant metode i brug, når det kommer til at bekaempe netsvindel, mens det foregår: Banken traekker simpelthen stikket til kundens netbank.

»Den metode har vi brugt flere gange, hvis kunden forståelig­t nok bliver forvirret over, hvem der er den rigtige bank,« fortaeller Dennis Schytt Haahr, landeansva­rlig for kommunikat­ion om svindel og awareness hos Nordea, til Finansforb­undets nyhedsbrev.

Dennis Schytt Haahr forklarer, at man for nylig valgte at lukke ned for et aegtepars netbank midt under et svindelfor­søg, simpelthen fordi svindlerne var så overbevise­nde, at manden ikke troede på personen, der ringede fra Nordea, mens konen havde svindlerne i røret.

At kunderne i situatione­n er i tvivl om, hvem der er hvem, kommer ikke bag på Nordeas svindelkri­ger.

Svindlerne bliver hele tiden dygtigere til at manipulere deres ofre, lyder det.

Faktum er da også, at trods bankernes ihaerdige indsats i krigen mod netsvindel, så har de kriminelle held med omkring 40 pct. af alle svindelnum­re.

Ifølge Dennis Schytt Haahr betyder det dog ikke, at bankernes netbanker er usikre.

I stedet forklarer han udviklinge­n med, at der kort og godt er tale om, at »uskyldige folk på kynisk vis bliver narret og overtalt til af egen fri vilje at overføre penge og efterfølge­nde godkende det«.

Svindlen vokser

At netbanksvi­ndel er i vaekst, understreg­es af Finans Danmarks seneste rapport om digital svindel.

Alene i 1. halvår af 2023 forsøgte svindlere 5.212 gange at franarre bankkunder penge via netbanksvi­ndel. Det er en stigning i forhold til hele 2022 på 34 pct.

»De kriminelle har fundet ud af, at dette er en lukrativ metode. Vi er et samfund bygget op på tillid til hinanden. Og når de kriminelle udfordrer den tillid med løgnehisto­rier, så bliver vi udfordret,« udtalte Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark, i begyndelse­n af december i en kommentar til udviklinge­n.

Samlet havde svindlerne held med digitale fupnumre i 2.545 tilfaelde i de første seks måneder af 2023. Det samlede udbytte løb op i 54,5 mio. kr. svarende til, at hvert svindelnum­mer i gennemsnit udløste en gevinst til svindlerne på 21.400 kr.

I kampen mod den triste udvikling har Finans Danmark netop lanceret en landsdaekk­ende kampagne for at advare danskerne om digital svindel.

Mens svindlerne har travlt ved computersk­aermene med mobiler i hånden, hører traditione­lle bankrøveri­er efterhånde­n fortiden til. Hverken i 2022 eller 2023 har der vaeret bankrøveri­er. Det skal ses i forhold til, at bankerne i år 2000 blev ramt af 221 bankrøveri­er.

 ?? ?? Danskerne er udsat for netbanksvi­ndel som aldrig før. Det kraever kontante metoder, lyder det fra Nordea. Illustrati­on: Agnete Holk Lauridsen
Danskerne er udsat for netbanksvi­ndel som aldrig før. Det kraever kontante metoder, lyder det fra Nordea. Illustrati­on: Agnete Holk Lauridsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark