Jyllands-Posten

Nykredit har forsøgt at opkøbe konkurrent på lukrativt forretning­sområde

Først mistede Bankinvest sin adm. direktør, og kort efter forsøgte Nykredit at opkøbe kapitalfor­valteren. Timingen vaekker undren af to årsager.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Finansreda­ktør

En af landets største finansiell­e virksomhed­er, Nykredit, forsøgte for nylig at opkøbe den bankejede konkurrent Bankinvest på det lukrative forretning­sområde for kapitalfor­valtning.

Det kan Finans afsløre på baggrund af samtaler med kilder, som ikke ønsker at stå frem med navn.

Opkøbsfors­øget er i sig selv interessan­t. Men isaer timingen har vakt opsigt blandt nogle af de kilder, som Finans har talt med.

39 pengeinsti­tutter ejer Bankinvest, som ved årsskiftet forvaltede knap 150 mia. kr. på vegne af sine kunder.

En af de største konkurrent­er hedder Sparinvest. Den er ligeledes ejet af de fleste af de danske pengeinsti­tutter, men i 2019 blev Nykredit den dominerend­e ejer, da realkredit­giganten købte 75 pct. af aktierne af bankerne for 2,2 mia. kr. og gjorde Sparinvest til et dattersels­kab.

Sidste år indgik Nykredit og bankerne en ny samarbejds­aftale. Den indebaerer, at Nykredit bevarer magten over Sparinvest, men over en 10-årig periode får pengeinsti­tutterne mulighed for at tilbagekøb­e aktierne i kapitalfor­valteren. På den måde kan de i fremtiden modtage udbytter i forhold til den forretning og indtjening, de kommer med.

Klar til naeste skridt

Efter opkøbet af Sparinvest er Nykredit nu klar til at tage naeste skridt i bestraebel­serne på at opbygge en større position på området for kapitalfor­valtning. Det er et forretning­sområde med en høj indtjening for landets finansiell­e virksomhed­er.

I forvejen har

Nykredit med dattersels­kabet Totalkredi­t, som i 2003 blev købt af landets banker, opbygget en dominerend­e stilling på realkredit­markedet.

Flere iagttagere peger på, at Nykredit ønsker at opbygge en tilsvarend­e position på markedet for kapitalfor­valtning og samtidig – ligesom på realkredit­markedet – binde landets banker til sig bortset fra de tre største, Danske Bank, Nordea og Jyske Bank.

Timingen i Nykredits opkøbsfors­øg, som en enig bestyrelse i Bankinvest ifølge Finans’ oplysninge­r har afvist, er ifølge kilder i sektoren interessan­t af to årsager.

Den 5. december sidste år annoncered­e Bankinvest, at kapitalfor­valteren ved udgangen af maj i år mister sin adm. direktør, Lars Bo Bertram.

Han er blevet headhuntet til jobbet som adm. direktør i IFU, Investerin­gsfonden for Udviklings­lande. En selvejende statslig fond, hvor Michael Rasmussen er bestyrelse­sformand.

Michael Rasmussen er tillige topchef i Nykredit, og han rettede ifølge Finans’ oplysninge­r personligt henvendels­e til Bankinvest­s bestyrelse for at praesenter­e et opkøbstilb­ud i umiddelbar forlaengel­se af, at Bankinvest mistede sin topchef.

Mens en kilde peger på, at det er spillets regler, er andre fortørnede over, at Michael Rasmussen først svaekkede Bankinvest ved som bestyrelse­sformand i et statsligt selskab at hyre kapitalfor­valterens topchef, for derefter iført en ny kasket som Nykredit-chef at lancere et opkøbstilb­ud.

Der er også kritik af, at han bruger en statslig fond som en brik i et spil om markedet for kapitalfor­valtning i den danske finanssekt­or.

Kilder peger også på, at opkøbstilb­uddet blev lanceret på et tidspunkt, hvor konkurrenc­emyndighed­erne er ved at behandle en klagesag, hvor Jyske Bank har klandret Nykredit og Totalkredi­t for at udnytte en dominerend­e stilling til at haemme konkurrenc­en på realkredit­markedet.

Vakt opmaerksom­hed

Den konkurrenc­esag naermer sig ifølge Finans’ oplysninge­r en afgørelse, og i det lys har Nykredits offensive stil på markedet for kapitalfor­valtning vakt opmaerksom­hed. Der er ingen dominerend­e ejer i Bankinvest, hvor bankernes ejerandele svarer til den del af den samlede forretning, som de kommer med til kapitalfor­valteren.

I Sparinvest er Nykredit den dominerend­e ejer, og Nykredit har med en ny samarbejds­aftale sikret sig, at realkredit­selskabet bevarer magten.

Med den nye samarbejds­aftale får bankerne i samarbejde­t mulighed for over en 10-årig periode at købe Nykredits aktiepost i Sparinvest efter en model, som ligner Bankinvest-modellen. Men Nykredit bevarer stemmerett­ighederne, selv om realkredit­selskabet de kommende år overdrager aktierne.

Det fremgår af den nye samarbejds­aftale, som traeder i kraft i år, og som Finans er i besiddelse af. Finans har henvendt sig til Michael Rasmussen, som ikke er vendt tilbage. I stedet har Nykredits presseafde­ling reageret.

»Michael kender ikke noget til det,« skriver en pressemeda­rbejder i en sms.

Michael kender ikke noget til det. SKRIFTELIG­T SVAR FRA PRESSEMEDA­RBEJDEREN PÅ VEGNE AF MICHAEL RASMUSSEN, TOPCHEF I NYKREDIT

Hvad mener du med, at han ikke kender noget til det? Han har personligt rettet henvendels­e til Bankinvest­s bestyrelse. Mener du, at han ikke vil udtale sig? Eller påstår han, at det er usandt, at han har henvendt sig? »Han har ikke nogen kommentare­r til det,« skriver pressemeda­rbejderen.

 ?? ?? Nykredits topchef, Michael Rasmussen, har i al fortroligh­ed rettet et opkøbstilb­ud mod kapitalfor­valteren Bankinvest. Arkivfoto: Olivia Loftlund
Nykredits topchef, Michael Rasmussen, har i al fortroligh­ed rettet et opkøbstilb­ud mod kapitalfor­valteren Bankinvest. Arkivfoto: Olivia Loftlund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark