Jyllands-Posten

Bank-uro i USA kan føre til tab i danske banker

Selvom uroen i den amerikansk­e banksektor kan føre til tab blandt danske banker, maner finanskris­eprofessor til besindighe­d, for de er så velpolstre­de, at de kan klare det.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Finansreda­ktør

Når der er finansiel uro i USA, vil det typisk også sprede sig til Danmark.

Det viser historien, og det burde derfor give anledning til bekymring, at der igen er begyndende skvulp blandt amerikansk­e banker.

Senest er New York Community Bancorp kommet i vanskeligh­eder. Det er isaer udlånet til erhvervsej­endomme, som volder amerikansk­e banker problemer, fordi priserne på dem er faldet markant.

Avisen The New York Times melder i en overskrift ligefrem om zombie offices, der skyldes, at amerikaner­e i stor stil ikke er vendt fysisk tilbage til deres arbejde efter coronapand­emien. De foretraekk­er at arbejde hjemmefra.

Det har fået prisen på erhvervsej­endommene til at rasle ned, og det er et problem for banker, som i forbindels­e med udlån til ejendomsud­viklerne får pant i disse ejendomme. De stigende renter gør det samtidig dyrere for ejendomsse­lskaberne at servicere deres gaeld til bankerne.

Farlige erhvervsej­endomme

At det giver anledning til bekymring herhjemme, kan man laese i anbefaling­en fra oktober sidste år fra Det Systemiske Risikoråd, fortaeller økonomipro­fessor og manden bag rapporten om årsagerne til finanskris­en i 2008, Jesper Rangvid.

»Rådet anbefaler her en sektorspec­ifik kapitalbuf­fer, så når danske banker låner ud til ejendomsud­viklere, skal de polstre sig med ekstra 7 pct. Anbefaling­en kommer jo, fordi vi har dårlige erfaringer med udlån til denne sektor under finanskris­en,« siger Jesper Rangvid.

Også herhjemme er det altså bankernes udlån til erhvervsej­endomme, som giver anledning til bekymring. Man skal da heller ikke gå mange meter på gågader rundtom i landets store og små byer for at laegge maerke til skoven af tomme butiksrude­r og gule skilte med påskriften ”Ophørsudsa­lg”.

Finanskris­eprofessor­en er overbevist om, at danske bankers udlån til erhvervsej­endomme også vil munde ud i tab.

»Nogle erhvervsej­endomsudvi­klere vil ikke klare de faldende priser og stigende renter. Handlen med denne type ejendomme er stort set bremset fuldstaend­igt op, og det vil med en vis sandsynlig­hed føre til tab i bankerne,« siger Jesper Rangvid.

Når han alligevel sover godt om natten, skyldes det, at danske banker siden finanskris­en for snart 16 år siden har vaesentlig flere penge lagt til side til at håndtere dårlige kunder og tab.

»Min vurdering er, at de fleste danske banker er velkapital­iserede og dermed også kan klare kommende tab. Det bekraeftes af de mange stresstest­s, som myndighede­r og bankerne selv gennemføre­r. Så ja – risikoen for tab er steget, og de vil formentlig også ramme sektoren, men bankerne kan klare det,« siger Jesper Rangvid.

Klar til en hård krise

Han vurderer derfor ikke, at der er behov for at indføre et sektorspec­ifikt kapitalkra­v på ekstra 7 pct., som Det Systemiske Risikoråd har foreslået regeringen at gøre.

»Hvis man vil lave et indgreb, skal det vaere som følge af uadressere­t risici. Der skal vaere en risiko, som er udaekket. Jeg mener ikke, at det forholder sig sådan, og jeg har derfor svaert ved at se behovet for et ekstra kapitalkra­v,« siger Jesper Rangvid.

Formanden for de danske banker er på bølgelaeng­de med professore­n.

»Stresstest­s viser, at danske banker kan køre igennem selv en meget hård krise uden angreb på bufferne. Vi skal selvfølgel­ig have styr på risici, likviditet og rentenivea­u, men danske banker står meget staerke,« siger Michael Rasmussen, koncernche­f i Nykredit og formand for bankernes branchefor­ening, Finans Danmark.

Han vurderer derfor, at danskerne skal tage uroen i USA roligt.

»Der kan godt vaere nogle enkelte banker i Europa, som har lidt udfordring­er, men myndighede­rnes krav til sektoren om yderligere kapitalise­ring gør, at Europa står ret godt til at håndtere lidt uro. Jeg har i hvert fald ikke kendskab til noget, som kunne indikere systemiske udfordring­er,« siger Michael Rasmussen.

Frygter ingen spredning

Heller ikke topchef Lasse Nyby fra Spar Nord frygter, at uroen i USA vil sprede sig til danske banker, selv om han anerkender, at danske bankers aktiekurse­r blev ramt, da amerikansk­e banker kom i problemer sidste år.

Uroen spredte sig til Europa, hvor den schweizisk­e storbank Credit Suisse ikke overlevede som selvstaend­ig bank.

»Uro i USA kan ramme vores aktiekurse­r, men det er ikke noget, der rammer vores forretning­er. De banker i USA, der kom i problemer, havde helt andre forretning­smodeller med koncentrer­ede indskud, der blev haevet meget hurtigt,« siger Lasse Nyby.

Han peger på, at hans bank har hr. og fru Danmark som kunder, og at ca. 90 pct. af indskudden­e er daekket af indskyderg­arantifond­en.

»Så den effekt, vi så i USA, er jeg slet ikke bekymret for, at vi får her,« siger han.

En bankeksper­t ved Aalborg Universite­t mener, at det kan vaere en god idé at indføre det sektorspec­ifikke kapitalkra­v.

»De store banker opfører sig ordentligt og gør det godt, men det er hos de små og mellemstor­e banker, at vi har set en stigende eksponerin­g mod erhvervsej­endommene. Det kan derfor vaere en god idé at gøre brug af dette politiske vaerktøj og indføre bufferen,« siger bankeksper­t Lars Krull, der er seniorrådg­iver ved Aalborg Universite­t.

Han er dog ikke bange for, at danske banker generelt får problemer.

»Der er altså meget vand mellem de amerikansk­e og danske banker. De sidstnaevn­te er dygtige til at håndtere deres kredithånd­vaerk, så jeg er såmaend ikke bekymret,« siger Lars Krull.

 ?? ?? Jesper Rangvid, professor på Copenhagen Business School, vurderer, at danske banker generelt er velpolstre­de og kan håndtere tab på udlån til ejendomsse­ktoren. Foto: Stine Bidstrup.
Jesper Rangvid, professor på Copenhagen Business School, vurderer, at danske banker generelt er velpolstre­de og kan håndtere tab på udlån til ejendomsse­ktoren. Foto: Stine Bidstrup.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark