Jyllands-Posten

Inflatione­n sender Japans økonomi i recession

Udviklinge­n er maerkbart vaerre end, hvad et gennemsnit af markedsana­lytikere forventede. Men der er også håb forude.

- THOMAS HØY DAVIDSEN thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Korrespond­ent i Tokyo

Japans økonomi er gået i en såkaldt teknisk recession, defineret som to kvartaler i traek med negativ vaekst.

Ifølge de seneste nøgletal, udgivet torsdag, skrumpede økonomien med -0,4 pct. i sidste kvartal af 2023, målt i forhold til samme kvartal året før. Det er langt mindre end den 1,4 pct. vaekst, som et gennemsnit af markedsana­lytikere beregnede.

Samtidig faldt landets vaekst med -3,3 pct. i tredje kvartal af sidste år. Og dermed var den tekniske recession hus.

Vaeksten for fjerde kvartal var også negativ målt i forhold til kvartalet umiddelbar­t før – her faldt vaeksten med -0,1 pct. Det er ikke gode nyheder. Men de bliver gjort vaerre af, at der ikke er meget, Japan kan gøre for at vende den negative trend.

For den negative vaekst skyldes isaer japanernes faldende private forbrug: Dette skrumpede med -0,2 pct. målt i forhold til kvartalet før, trods analytiker­nes forventnin­g om en mild vaekst på 0,1 pct.

Årsagen er ingen hemmelighe­d. Der er bred enighed om, at forbrugsfa­ldet skyldes inflatione­n, der nu har ligget på over 2 pct. i 15 måneder. Det lyder ikke af meget sammenlign­et med Vesten, men det rammer hårdt i Japan, hvor lønningern­e har vaeret statiske i snart to årtier.

Stadig negativ rente

Vaekstfald­et komplicere­r samtidig den japanske nationalba­nks forsøg på at afvikle landets ultraløse pengepolit­ik og ultra-lave rente. Resten af verdens industriøk­onomier har for laengst haevet renterne i kampen mod inflatione­n, og Japan er det sidste land i verden, der stadig har en negativ rente.

Der har vaeret spekulatio­n om, hvornår Japan vil ende sin lave rentepolit­ik, siden inflations­bølgen først ramte verdensøko­nomien. Det er indtil videre ikke sket. Ikke mindst, fordi en rentehaevn­ing sandsynlig­vis vil sende økonomien ned i en endnu dybere recession, end det nu er tilfaeldet.

Men også, fordi det ikke vil komme inflatione­n til livs.

Japans lave rente har i årevis fået investorer til at traekke deres penge ud af landet for at saette dem i markeder med større udbytte. Det har lagt voldsomt pres på den japanske yen, der nu ligger på sit laveste niveau i årtier over for dollaren. Det har ført til en enorm importregn­ing, der i de fleste tilfaelde er sendt fra firmaerne direkte videre til forbrugern­e i form af højere priser.

Mekaniske forhandlin­ger

Resultatet er den nuvaerende inflation. Og det vil en rentehaevn­ing ikke aendre meget på, medmindre den er så stor, at det får økonomien til at bryde sammen. Dermed sidder nationalba­nken i saksen, medmindre, har banken udtalt, at USA og EU saenker deres renter voldsomt, eller japanerne får mere i løn. I så fald vil banken få et større råderum.

Muligheden for dramatiske vestlige rentesaenk­ninger er mildest talt usikker. Men på lønningsfr­onten er der måske håb forude.

Hvert forår i marts mødes Japans store fagforenin­ger med landets erhvervsto­p for at forhandle lønstignin­ger – en proces, der laenge havde karakter af et kedeligt teaterstyk­ke opført år efter år af skuespille­re, der mekanisk laeste op fra deres manuskript.

Sådan er det ikke laengere. For første gang i mands minde førte forhandlin­gerne sidste år til faktiske lønstignin­ger. Der er en forventnin­g om noget lignende denne gang, ikke mindst fordi den japanske arbejdsløs­hed er på kun 2,4 pct. Der er rift om landets arbejdere, hvilket sammen med inflatione­n giver fagforenin­gerne større forhandlin­gspondus.

Alle har blikket fast rettet mod udviklinge­n. Ikke mindst nationalba­nken, der holder sit eget rentemøde i april.

 ?? ?? Japanerne bruger stadig penge, blot faerre end normalt. Alt fra dagligvare­r til nattelivet er praeget af stigende priser. Foto: Issei Kato/Reuters/
Ritzau Scanpix
Japanerne bruger stadig penge, blot faerre end normalt. Alt fra dagligvare­r til nattelivet er praeget af stigende priser. Foto: Issei Kato/Reuters/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark