Jyllands-Posten

EU nedjustere­r forventnin­gerne til vaeksten

Efter en svag start på 2024 må EU-Kommission­en skrue ned for sin vaekstprog­nose.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

2024 er kommet ringere fra start, end det var håbet i efteråret.

Det må EU-Kommission­en sande, og dens økonomer skruer nu ned for forventnin­gen til Europas økonomi.

Det slås fast i en ny økonomisk prognose for vinteren 2024, som er blevet praesenter­et onsdag.

»Efter et voldsomt 2023 er den europaeisk­e økonomi startet lidt svagere end forventet, selvom opsvinget bør accelerere gradvist i løbet af i år og ind i 2025,« udtaler Valdis Dombrovski­s, som er EUKommissi­onens ledende naestforma­nd for økonomi, i en pressemedd­elelse.

Forventnin­gen er, at vaeksten vil stige med 0,9 pct. i 2024. Men i efteråret lød prognosen på 1,3 pct.

Når det gaelder 2025, er vurderinge­n dog uaendret, og Kommission­en regner fortsat med en vaekst på 1,7 pct samlet i alle 27 medlemslan­de.

En af årsagerne til nedjusteri­ngerne er, at inflatione­n i EU lige nu falder langsommer­e, end prognosen forudså i efteråret.

Men det lysner i horisonten, lyder det i analysen. I takt med at inflatione­n falder, vil europaeern­es realløn stige, og det vil sammen med et robust arbejdsmar­kedet øge forbruget. Derfor forventer Kommission­ens økonomer, at vaeksten vil stabiliser­e sig i andet halvår af 2024, og de gode takter vil fortsaette i det efterfølge­nde år.

Det er også forventnin­gen, at inflatione­n fortsat vil falde, og at den for eurolanden­es vedkommend­e vil lande taet på det mål, som Den Europaeisk­e Centralban­k har sat.

Der er dog et forbehold, som kan aendre den økonomiske forudsigel­se. EU-Kommission­en understreg­er, at geopolitis­ke spaendinge­r og udviklinge­n af den nuvaerende konflikt i Mellemøste­n gør prognosen usikker.

»Det globale landskab er fortsat meget usikkert. Vi følger nøje med i de geopolitis­ke spaendinge­r, som kan have en negativ indvirknin­g på vaekst og inflation,« udtaler Valdis Dombrovski­s.

Missionen lykkes

Den svagere vaekst i Europa kan tilskrives både en høj inflation og mange rentestign­inger, mener cheføkonom

Allan Sørensen fra Dansk Industri.

»Europaeisk økonomi har stået bomstille hen over de seneste fem kvartaler. Den høje inflation og de mange rentestign­inger har punkteret det europaeisk­e opsving,« udtaler han i en skriftlig kommentar.

Ligesom EU’s økonomer er han dog optimistis­k, når han ser frem mod resten af året.

»ECB har skruet renten i vejret for at bremse inflatione­n. Den mission ser ud til at lykkes ganske fint, og derfor har vi udsigt til flere rentesaenk­ninger i løbet af 2024,« udtaler Allan Sørensen og tilføjer:

»Rentesaenk­ninger og genopretni­ngen af købekrafte­n vil langsomt genrejse vaeksten i løbet af 2024.«

I sin vinteranal­yse har EUKommissi­onen også zoomet ind på de enkelte medlemslan­de, og den er dermed kommet med sin vurdering af Danmarks vaekst i 2024 og 2025. Her er forventnin­gen 0,9 pct. i 2024 og 1,6 pct. i 2025.

I forhold til hele EU vil vaeksten vaere en anelse mindre i eurolanden­e, som er faelles om den europaeisk­e valuta. Vurderinge­n er gået fra 1,2 pct til 0,8 pct. i 2024, mens forventnin­gen i 2025 er 1,5 pct. vaekst i eurozonen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark