Jyllands-Posten

Testvaerkt­øjer hjaelper unge med at vaelge karriere

At få testet både personligh­ed og kompetence­r i en ung alder kan hjaelpe de studerende til en mere smidig overgang til arbejdsmar­kedet.

- CHARLOTTE RISSKOV KRAEFTING

Chef for strategisk kommunikat­ion og baeredygti­ghed, Poulsen ApS

Tiden naermer sig, hvor de unge skal søge ind på deres drømmeudda­nnelse – uanset om det er videre fra folkeskole til ungdomsudd­annelse med frist 1. marts eller fra ungdomsudd­annelse til videregåen­de uddannelse, hvor fristen for kvote 2-ansøgninge­r er 15. marts.

Vi hører tit om, at de unge - Generation Z - er bange for at vaelge forkert. At flere mistrives og føler sig pressede over alle de muligheder og valg, der ligger foran dem. At de skal praestere og bliver sammenlign­et med elever i andre lande i diverse PISA-undersøgel­ser.

Men måske skal vi ikke vaere så bange for at teste de unge. Faktisk kan testvaerkt­øjer vaere en hjaelp, inden de står på taersklen til arbejdsmar­kedet. For vaerktøjer­ne kan gøre de unge mere afklarede. Hvor ligger mine styrker, og hvor har jeg et udviklings­potentiale?

Hvis jeg vil forfølge drømmen om at blive ITspeciali­st, hvor er det så, at jeg skal saette ind? Hvad er muligheder­ne inden for digitalise­ring og kunstig intelligen­s, og hvordan matcher det mine kompetence­r og min personligh­ed?

Hvis jeg gerne vil vaere leder, hvordan ser det så ud med min indfølings­evne, helhedsori­entering og kommunikat­ive evner?

Skal jeg øve mig i at blive mere ekstrovert, eller er det faktisk OK, at jeg lige tager mig lidt ekstra tid til at taenke, inden jeg svarer? Generation Z ønsker at arbejde for virksomhed­er, der har et klart formål og tydelige vaerdier, og jo bedre de kender sig selv, jo lettere bliver det for dem at vurdere, om de passer ind i organisati­onen og virksomhed­skulturen.

Fra erhvervsli­vets side er der kamp om talenterne, og det koster mange penge at lave en fejlansaet­telse.

Der bliver brugt ressourcer på rekrutteri­ngsproces og onboarding. Den nye medarbejde­r skal laere virksomhed­ens kultur, procedurer og processer at kende, ligesom kollegerne bruger energi på at få medarbejde­ren integreret på arbejdspla­dsen. Hvis det så ender i en hurtig opsigelse fra medarbejde­ren eller arbejdsgiv­erens side, begynder processen forfra.

Med brug af testvaerkt­øjer i rekrutteri­ngsprocess­en øges sandsynlig­heden for at ramme plet for begge parter. Derfor bliver test i stigende grad brugt i forbindels­e med rekrutteri­ng.

Men for den yngre medarbejde­r kan det vaere første møde med testvaerkt­øjer. Det bliver måske tydeligt, at det strategisk­e overblik samt de analytiske evner og digitale kompetence­r passer til en bestemt type job, men ikke nødvendigv­is til drømmejobb­et.

Så er det drømmejobb­et, der skal revurderes, eller er det kompetence­rne, som skal finpudses og udvikles for at blive udnyttet bedst muligt?

Ved brug af testvaerkt­øjer i en tidlig alder kan de unge blive klogere på sig selv og skarpe på, hvor de har nogle klare ressourcer, og hvor de har nogle udfordring­er.

De får et mere nuanceret billede af sig selv og opdager måske sider af sig selv, som har vaeret usynlige og derfor ikke er blevet dyrket.

Vi taler ofte om livslang laering, og det gaelder også, når det handler om at laere sig selv bedre at kende og udvikle sig hele livet. I den sammenhaen­g kan testvaerkt­øjer bruges til alt fra karrierepl­anlaegning over rekrutteri­ng til team- og lederudvik­ling.

Ved brug af testvaerkt­øjer allerede i en tidlig alder kan de unge blive klogere på sig selv og skarpe på, hvor de har nogle klare ressourcer, og hvor de modsat har nogle udfordring­er. CHARLOTTE RISSKOV KRAEFTING

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark