Jyllands-Posten

Retfaerdig­hedssans er analyseche­fens drivkraft

Diskussion­en om ulighed eller ej handler ikke kun om økonomi, mener Emilie Damm Klarskov. Hun er analyseche­f i Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

»Jeg har altid haft en udpraeget retfaerdig­hedssans,« siger Emilie Damm Klarskov.

Hun er analyseche­f i Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d (AE), en taenketank stiftet i 1936 som fortaler for arbejderkl­assen og lighed i samfundet.

Indignatio­nen på de mindrebemi­dledes vegne er ikke medfødt, men noget, som Emilie Damm Klarskov har bygget op igennem årene.

»Jeg voksede op i en ikke politisk engageret familie,« siger hun.

Rammerne for hendes egen familie er et parcelhus i Rødovre Kommune på Københavns Vestegn.

Her bor hun sammen med Emil Klarskov Kristensen, der er softwarein­geniør, og børnene Marie, der er fem år, og Albert på to år.

Derhjemme fylder økonomi og statistikk­er ikke noget. I stedet står sudoku, kryds og tvaers samt løbeture på programmet.

»Jeg taenker, jeg lever et ret almindelig­t liv,« siger den 34årige Emilie Damm Klarskov.

Samfundsde­batten er rigtig interessan­t, men det er i høj grad økonomiske mekanismer, der driver den. EMILIE DAMM KLARSKOV, ANALYSECHE­F, ARBEJDERBE­VAEGELSENS ERHVERVSRÅ­D

Ulighed i folkeskole­n

For hende som analyseche­f handler diskussion­en om lighed ikke alene om økonomi. Uligheden er flyttet ud på villavejen­e, lyder det.

Vi bor, konstatere­r hun, i stigende grad ved siden af nogle, der ligner os selv.

Direktør bor ved siden af direktør. Det er meget bekymrende for velfaerdss­amfundet, er hendes vurdering.

»Hvis du aldrig har mødt en på kontanthja­elp, vil du i højere grad stille dig selv spørgsmåle­t: Hvorfor skal jeg så betale skat til velfaerdss­amfundet,« siger Emilie Damm Klarskov.

I hendes optik fortsaette­r uligheden i den lokale folkeskole.

Der er en flugt af velhaverbø­rn til privatskol­er, viser statistikk­erne. Det er uheldigt også for børn i de kommunale skoler.

»Børn af ufaglaerte har rigtig godt af at mødes med andre. Det kan give inspiratio­n og få dem til at se muligheder, de ikke selv er opdraget til at udnytte,« mener hun.

Disse holdninger er måske ikke overrasken­de, når de kommer fra en taenketank, der repraesent­erer lønmodtage­re. Men de er, forsikrer Emilie Damm Klarskov, baseret på fakta fra Danmarks Statistik helt ned på individniv­eau.

Ligesom økonomerne i regeringen og andre taenketank­e har AE adgang til Danmarks Statistiks registerda­ta, der detaljeret måler alle data om den danske befolkning.

»Selv om vi (i AE, red.) har et centrum-venstre udgangspun­kt, skal vores argumenter baseres på objektive analyser,« fastslår analyseche­fen.

En forkert tankegang

Et eksempel er arveafgift­en.

I 2021 overførte velhavende foraeldre naesten 6 mia. kr. af deres formue i unoterede aktier til børnene. 80 pct. af den aktietype ejes af blot 1 pct. af befolkning­en.

Regeringen har foreslået at saenke arveudgift­en, og nogle mener, at den helt skal vaek. Det er den enkelte familie, der har skabt formuen og derfor skal have lov til at give den videre uden omkostning­er, er et af argumenter­ne.

Det er en forkert tankegang, mener Emilie Damm Klarskov.

»Det er ikke arvingerne, der har tjent pengene. De skal betale skat af arv, praecis som de betaler skat af andre indtaegter,« siger hun.

Højere skat på arv vil ikke påvirke lysten til at arbejde, det vil højere skat på arbejde til gengaeld, mener hun.

Det er bestemt ikke et tilfaelde, at økonomi er blevet Emilie Damm Klarskovs arbejdsfel­t. Hun nåede på Københavns Universite­t to år som studerende på statskunds­kab-studiet. Og så var det slut.

»Jeg var en af de eneste, der syntes, at fag med økonomi og statistik var sjove,« siger hun.

En interessan­t debat

Dengang blev interessen for at grave informatio­ner frem for alvor naeret. Skiftet til og gennemføre­lsen af økonomistu­diet på universite­tet i København var derfor oplagt.

»Samfundsde­batten er rigtig interessan­t, men det er i høj grad økonomiske mekanismer, der driver den,« mener Emilie Damm Klarskov.

 ?? ?? Vi bor i stigende grad ved siden af nogle, der ligner os selv, lyder det fra Emilie Damm Klarskov, analyseche­f i Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d. Foto: Asger Ladefoged
Vi bor i stigende grad ved siden af nogle, der ligner os selv, lyder det fra Emilie Damm Klarskov, analyseche­f i Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d. Foto: Asger Ladefoged
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark