Jyllands-Posten

Skraldeman­d siden 1996: »Folk ved godt, at vi skal passe på miljøet«

Carsten Mejlgård har vaeret skraldeman­d siden 1996. Meget er sket i hans fag siden dengang. Senest er en udvidelse af affaldssor­teringen i Aarhus Kommune blevet indført.

- SIGNE SCHACK ENGEBJERG signe.engebjerg@jp.dk

Carsten Mejlgård og Rene Christense­n har vaeret tidligt oppe. Som saedvanlig­t.

Det er onsdag formiddag. I morges var de i Holme, nu er de i Tranbjerg.

De er skraldemae­nd. Ikke renovation­sarbejdere, eller hvad man ellers kan komme i tanke om at kalde dem. Bare skraldemae­nd. Det har Carsten Mejlgård vaeret siden 1996.

En anelse trivielt? Måske. Men noget har holdt ham fast i jobbet.

De to skraldemae­nd kører for HCS, som henter affald for Kredsløb. Carsten Mejlgård på 58 år og Rene Christense­n på 51 år tømmer fast den skraldespa­nd, der indeholder plast og mad- og drikkekart­oner i den ene halvdel, og glas og metal i den anden. Måske du selv har en klynge af skraldespa­nde stående i indkørslen? I så fald ved du godt, hvilken skraldespa­nd der er tale om. I sensommere­n blev det i Aarhus Kommune nemlig en realitet, at der skulle sorteres mere.

Carsten Mejlgård har en del erfaring på bogen. Bilen, de to kører i, har han kørt de sidste fire år. Rene Christense­n er ny i faget, og lige for nu kører de to sammen. »Der er ikke andre, der kan holde ham ud,« siger Rene Christense­n med et smil, der indikerer en vis humor, de to har skabt imellem sig.

Jargonen imellem de to fortsaette­r uden for bilen. Sådan en jargon, hvor sarkasmen, når de skynder på hinanden, er tydelig for enhver.

Formiddage­ns rute i Tranbjerg er en af de nemmere. De stiller bilen, henter hver et par skraldespa­nde, fejer, når de spilder, og flytter så bilen et par hundrede meter. Så gentager de.

»Så får vi malet bilen«

Carsten Mejlgård kan kun tale for sig selv. Og altså de containere med glas og metal, som han kører med, når det kommer til, om de nye regler for affaldssor­tering skaber problemer. Her er den største udfordring rengøring. Det, at dåser og glas skal vaere rengjort, inden de smides ud.

»Forestil dig et glas karrysild. Sådan et glas ser vi sjaeldent rengjort,« siger Carsten Mejlgård og peger på skraldebil­ens skillevaeg, hvor netop resterne fra et sådan er at se. »Et par gange har nogen smidt en halv bøtte maling ud, og så får vi malet bilen,« griner han.

Helt generelt oplever Carsten

Mejlgård, at folk gerne sorterer. For nogen er det mere praktikken i det nye antal skraldespa­nde, der irriterer:

»Ved steder, hvor folk har fået lavet et område med plads til to skraldespa­nde og nu skal have tre, er det ikke alle, der er lige positive,« siger han.

»Den går ikke laengere«

Carsten Mejlgård må vaere den rigtige til at fortaelle om udviklinge­n i faget. Altså med hans erfaring in mente:

»Jeg var også med dengang, hvor vi sorterede i sorte og grønne poser. Det fungerede ikke, men der er vi slet ikke i dag. Folk ved godt, at vi skal passe på miljøet,« siger han.

Da han startede i 1996, var vagterne typisk på fire timer om dagen. I dag er jobbet et fuldtidsar­bejde. Også her er der sket forandring­er over årene.

Og så er der sket en anden aendring. Måske du kan huske engang, hvor man kunne give skraldemae­ndene en øl eller to, hvis man, efter weekendens oprydning på loftet, havde lidt ekstra affald at skulle af med?

Det var en slags under bordet-betaling, som nu er fortid. »Men en gang imellem stiller folk sodavand ud. De er jo glade for at få hentet deres affald,« siger Carsten Mejlgård.

 ?? ?? Tidligere på vinteren havde skraldemae­ndene problemer med at komme frem i sneen. Det er udbedret nu. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Tidligere på vinteren havde skraldemae­ndene problemer med at komme frem i sneen. Det er udbedret nu. Foto: Emilie Toldam Futtrup
 ?? ?? I 1996 startede Carsten Mejlgård som skraldeman­d. Meget har aendret sig siden – også til det bedre. Foto: Emilie Toldam Futtrup
I 1996 startede Carsten Mejlgård som skraldeman­d. Meget har aendret sig siden – også til det bedre. Foto: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark