Jyllands-Posten

»Jeg er ikke i tvivl om, at der ligger historisk guld under Aarhus«

Moesgaard Museum og Aarhus Kommune arbejder for at lade Vikingetid­en fylde mere i det centrale Aarhus. To scenarier er i spil.

- JONAS HVID TINA BRYLD jonas.hvid@jp.dk tina.bryld@jp.dk

To centrale torve, der laenge har traengt til mere liv. En vigtig Aarhus-historie, der ligger hengemt på et museum under en bank. Det er afsaettet for et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Moesgaard Museum, der nu vil prøve at give et bud på fornyelse af midtbyen, med afsaet i hvordan Aarhus så ud for over 1.000 år siden.

Konkret vil de to parter undersøge muligheder­ne for at koble udvikling af byrummene på Store Torv, Bispetorve­t og Skt. Clemens Torv sammen med nyt byliv og formidling af Vikingetid­en.

»Vi har nogle vigtige torve, som traenger til at få genskabt den vaegt, de fortjener med deres placering og historiske betydning. Omdannelse­n af torvene skal passe til fremtidens Aarhus og give plads til byens mangfoldig­e liv. Her er det interessan­t at få Vikingetid­ens betydning med ind i byens mange fortaellin­ger,« siger stadsarkit­ekt i Aarhus Anne Mette Boye, der er tovholder på samarbejde­t.

Også Moesgaard Museum ønsker at komme et spadestik dybere i Aarhus’ historie og folde vikingerne­s historie ud på en ny måde, fortaeller museumsdir­ektør Mads Kähler Holst:

»Vi har en plan om at lave en ny attraktion i verdenskla­sse i Aarhus i form af et nyt oplevelses­sted med udgangspun­kt i Vikingetid­en og byens historie. Det er midtbyen, der er vikingetid­sbyen, så det er selvfølgel­ig den, vi har kig på. Derfor ser vi sammen med Aarhus Kommune på, hvad kan lade sig gøre. Det har også vaeret et ønske fra kommunens side at undersøge netop disse torve.«

»Enorm interesse«

Aarhus Kommune og Moesgaard Museum inviterede i januar en raekke interessen­ter og naboer til at give input til projektet, som flere senere vil blive involveret i.

Museet har ligeledes fået lavet en markedsana­lyse i forbindels­e med planerne om et eventuelt nyt museum.

»Den viser, at der er en enorm interesse for Vikingetid­en. Det er et andet publikum, end vi normalt har fat i, der er interesser­et i den del af vores historie,« siger Mads Kähler Holst.

»Vikingetid­en har fat i et publikum, bl.a. mange maend, der ikke normalt går på museum, lokale Aarhus-borgere og tyske turister. I Tyskland er der mange, der kender til historien om Aarhus og vikingerne, men ikke synes, at den er fortalt. Det er selvfølgel­ig også derfor, at vi gerne vil tage fat i den.«

Det er midtbyen, der er vikingetid­sbyen, så det er selvfølgel­ig den, vi har kig på. MADS KÄHLER HOLST, MUSEUMSDIR­EKTØR

Museum i kaelderen

Der er allerede et museum om Vikingetid­en, som også er en del af Moesgaard Museum, på Skt. Clemens Torv. Det ligger i kaelderen under Nordea-bygningen, og når man går ned i dette museum, står man på den samme flade, som vikingerne gik på for mere end 1.000 år siden.

Derfor er det netop der, Moesgaard Museum retter blikket hen, siger Mads Kähler Holst, der ikke tør give et bud på hverken tidsrammen eller økonomien og også siger, at der endnu ikke er tegnet streger til en museumsbyg­ning.

»Men vi vil gerne lave noget i bybilledet inden. Vi havde en stor udgravning på Bispetorve­t i 2009, som var en ret stor attraktion at følge med i, og det kunne der også komme, hvis vi går i gang med en ny udgravning,« siger han.

»Jeg er ikke i tvivl om, at der ligger historisk guld under Aarhus, som er en enormt vigtig by i fortaellin­gen om Vikingetid­en. Det er tydeligt med gaderne Volden og Graven, som refererer til den tids vold og grav – altså den stigning, der er, når man går fra åen op over Harald Skovbys Gade og over Bispetorve­t til domkirken. Der går man op over vikingerne­s vold, som var kaempestor: 20 meter i bredde og ca. 7 meter høj.«

Spejling af nutiden

Museumsdir­ektøren mener, at der er meget i Aarhus’ historie, som vi også kan spejle vores egen tid i.

»Vikingetid­en har grundlaegg­ende at gøre med en opbrudsper­iode, hvor hele samfundet forandrer sig afgørende, også i kraft af en kontakt med andre kulturer. Det giver både forandring­er, udfordring­er og muligheder,« siger han.

»For at vaere helt aerlig synes jeg, at vi har vaeret lidt bundet af vores provinsbil­lede af Aarhus. Historisk skal Aarhus ikke forstås som en provinsby, men derimod som en by med forbindels­er langt ud i verden – ligesom byen har i dag. Det billede har vi brug for at få frem, så vi kan få byens historiske rødder gjort tydelige.«

Nicolaj Bang (K), rådmand i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, har høje ambitioner for at udnytte det potentiale, der er i torvene, siger han i en pressemedd­elelse fra kommunen om samarbejde­t med Moesgaard Museum, som han er sikker på »kan vaere med til at løfte projektet, så vi også får formidlet den historie, som torvene og området rummer«.

Vikinger med i begge scenarier

Anne Mette Boye har forståelse for, at Moesgaard Museum gerne ser, at der sker noget med det nuvaerende Vikingemus­eet.

»I forhold til den historie, der er at fortaelle, er det et meget beskedent museum, som meget få ved eksisterer,« siger hun.

Adspurgt om sandsynlig­heden for, at Moesgaard Museum rykker ind i Aarhus midtby med et nyt museum, svarer Anne Mette Boye, at der bliver arbejdet med to scenarier: 1) en forbedring af torvene og 2) en bygning med plads til nyt museum på Skt. Clemens Torv.

Moesgaard er med i begge scenarier, men med forskellig vaegt, oplyser stadsarkit­ekten. Således forventer hun, at Vikingetid­en vil spille ind, selv om planerne om et nyt museum i midtbyen skulle blive skrottet.

»Vi er stadigvaek interesser­et i at fortaelle historiern­e om vikingerne­s betydning i Aarhus, når vi indretter byrummene. Når vi kigger på bygningern­e omkring Bispetorve­t og Store Torv, kan vi aflaese Middelalde­ren i domkirken, og vi kan laese forskellig­e dele af byens historie igennem vores bygninger. Men Vikingetid­en kan vi ikke laese så godt,« siger hun, der af respekt for processen dog ikke på forhånd ønsker at saette to streger under, at Vikingetid­en ender med at blive en del af udviklinge­n af midtbyen.

»Det er vigtigt at forholde sig åben. Hvis svaret var givet på forhånd, skulle vi jo ikke lave undersøgel­ser,« understreg­er stadsarkit­ekten.

De to scenarier skal vaere faerdige til sommer. På den baggrund besluttes, hvilket scenarie der skal arbejdes videre med. Herefter skal der findes penge til en arkitektko­nkurrence og til at anlaegge torvene.

Også i 2011 var der planer om at etablere et vikingemus­eum ved Bispetorve­t. Dengang talte man at bygge det flere meter under det nuvaerende gadeniveau i vikingetid­ens kulturlag, så museumsgae­sterne ville komme at gå nøjagtigt der, hvor vikingerne faerdedes.

 ?? ?? »Vikingetid­en har fat i et publikum, bl.a. mange maend, der ikke normalt går på museum, lokale Aarhus-borgere og tyske turister,« siger Mads Kähler Holst, direktør for Moesgaard Museum. Foto: Emilie Toldam Futtrup
»Vikingetid­en har fat i et publikum, bl.a. mange maend, der ikke normalt går på museum, lokale Aarhus-borgere og tyske turister,« siger Mads Kähler Holst, direktør for Moesgaard Museum. Foto: Emilie Toldam Futtrup
 ?? ?? »Vi er stadigvaek interesser­et i at fortaelle historiern­e om vikingerne­s betydning i Aarhus, når vi indretter byrummene,« siger stadsarkit­ekt i Aarhus Anne Mette Boye.
Foto: Martin Thomas Ford
»Vi er stadigvaek interesser­et i at fortaelle historiern­e om vikingerne­s betydning i Aarhus, når vi indretter byrummene,« siger stadsarkit­ekt i Aarhus Anne Mette Boye. Foto: Martin Thomas Ford
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark