Jyllands-Posten

Kendt radiovaert skulle sende fra koncert, der endte i kaempe ballade

Politiet udtalte, at kun én betjent benyttede sig af kniplen, men laeserbrev­e om Stakladema­ssakren fortalte, at betjente slog, kastede folk i asfalten, sparkede og pudsede hundene på koncertdel­tagerne.

-

Der var lagt op til et brag af en fest og politisk protest, da Stakladen den 16. februar 1980 lagde hus til punkarrang­ementet Rock Mod Profitten med 16 grupper fra hele landet på plakaten.

Her var Aarhus staerkt repraesent­eret med grupperne med de ofte farverige bandnavne: Circumcisi­on, Fucking Ghosts, Clochards, Bad Semen, The Zero Point, Normals, Gylle og Susan & The Cocks.

Selve navnet Rock Mod Profitten var også et statement, da arrangører­ne var af den opfattelse, at bands normalt blev snydt af koncertarr­angører, der skummede al profitten fra koncertern­e.

Indtaegter­ne fra Rock Mod

Profitten skulle derfor fordeles ud til alle grupper, der spillede i løbet af aftenen. Budskabet på den håndtegned­e plakat for arrangemen­tet var da heller ikke til at tage fejl af.

Arrangemen­tstitlen, Rock Mod Profitten, er tegnet på et banner, hvor enderne er prydet med dollartegn. Fra hvert dollartegn haenger to punkere; til venstre en mand ophaengt i en sikkerheds­nål og til højre en kvinde haengende fra dollartegn­et med en løkke om halsen.

Fra punkfest til panik

Aftenen skulle have vaeret en hyldest til punkmusikk­en, men endte med lukning og kaotiske tilstande. Det hele begyndte med mindre optøjer på grund af nogle fremmødte rockere. Der kom hurtigt styr på tumulten. Det aendrede dog ikke på, at politiet var blevet tilkaldt. Politiet mødte talstaerkt op til arrangemen­tet foran Studentern­es Hus og rykkede omkring kl. 22 ind for at afblaese arrangemen­tet.

På det tidspunkt havde kun fem bands nået at spille. De første reportager i lokalpress­en fortalte, at politiet måtte gribe ind efter haervaerk med knuste vinduer, ødelagte toiletter og småbrande i bygningen. Øjenvidner mente dog, at der blot var blevet smadret en stol af de fremmødte rockere.

Medarrangø­ren Johnny Concrete ønskede ikke at afblaese arrangemen­tet og opfordrede i stedet til at fortsaette koncerten. Øjenvidner rapportere­de efterfølge­nde, at Johnny Concrete blev revet ned fra scenen af politiet, hvilket fik salen til at koge over, og panik brød ud. Politiet dannede en kaede og begyndte at presse deltagere ud af salen, hvor hundepatru­ljer ventede udenfor.

Politiet udtalte efterfølge­nde, at kun én betjent benyttede sig af kniplen, mens de omvendt var blevet bombardere­t af ølflasker og andet kasteskyts. Politiet fortalte også om slagsmål med flasker mellem rockere og punkere.

Laeserbrev­e fra koncertgae­ster fortalte en anden historie om flere betjente, der slog, kastede folk i asfalten, sparkede, pudsede hundene på koncertdel­tagerne og slog med hundekaede­r.

Punken blev bandlyst

I et interview med Aarhus

 ?? ?? Radio- og tv-vaert Hans Otto Bisgaard lavede en reportage fra koncerten i Stakladen, der endte i kaos. Han udtalte sig senere om politiets rolle, der også blev en sag i Folketinge­t. Arkivfoto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix
Radio- og tv-vaert Hans Otto Bisgaard lavede en reportage fra koncerten i Stakladen, der endte i kaos. Han udtalte sig senere om politiets rolle, der også blev en sag i Folketinge­t. Arkivfoto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark