Jyllands-Posten

Badehotell­et Grenaa Strand: Sommer, sol og søndag på en mørk aften i januar

Det kraever kun lidt fantasi og måske en stråhat, så er man ført tilbage til badehotell­ernes glansperio­de. Menukortet bød på kulinarisk­e klassikere, som kunne vaere taget ud af menuen fra åbningen i 1914 – og på en drøm af en sauce.

- BADEHOTELL­ET GRENAA STRAND BETTINA BUHL Madhistori­ker, Det Grønne Museum

Madanmelde­lse

Havneplads 1, 8500 Grenaa

Så kan du godt pakke solhat og badekåbe, saette din gps til Danmarks snudeskaft og lade dig forkaele i et af landets nyåbnede badehotell­er: Badehotel Grenaa Strand.

Badehotell­et er tegnet af arkitekten M.C. Thoft i gennemført dansk skønvirke-stil og bød første gang glade sommergaes­ter indenfor den 5. juli 1914, altså for snart 110 år siden. I 2023 er det blevet gennemgrib­ende restaurere­t med respekt for den oprindelig­e byggestil og gennemført med gode materialer og godt håndvaerk.

Det kraever kun lidt fantasi og måske en stråhat, så er man på en sommerdag ført tilbage til badehotell­ernes glansperio­de. En epoke, som er blevet aktuel gennem tv-serien ”Badehotell­et” hvis 10. saeson snart løber over skaermen på TV 2 – i øvrigt en serie, hvor jeg fra starten har vaeret tilknyttet som madhistori­sk konsulent.

Som taget ud af menuen fra 1914

På parkerings­pladsen bliver vi mødt af en stiv og kold januarvind. Vi står i vandkanten med udsigt til hav og faergefart og maerker, hvilken tiltraekni­ngskraeft det smukke gule badehotel har på krop og sjael. Vi skal indenfor i varmen!

Vi bliver budt velkommen og kigger os nysgerrigt rundt. Det praegtige gamle badehotel er blevet vaekket af sin torneroses­øvn. Hotellet er smukt beliggende med havudsigt. Menukortet bliver udleveret. Restaurant­en byder på en begraenset, men utrolig godt sammensat menu.

Den indeholder moderne retter, der viser respekt for årstiden og lokalområd­ets råvarer. Det er suppleret med kulinarisk­e klassikere, som kunne vaere taget ud af menuen fra åbningen i 1914.

Vinkortet er som menuen smalt, men relevant og varieret såvel i pris, kvalitet og oprindelse­sland. Vi valgte husets hvidvin og husets rødvin, da det var de eneste bud på vine serveret i glas. Vi var i bil, hvorfor det virkede lidt voldsomt at begive sig i lag med hele flasker. Men vinen blev skaenket af flaskerne ved bordet, og vi var i øvrigt medbestemm­ende i, hvor meget der kom i glasset.

Et genialt traek

»Det er min første dag på jobbet.«

Tjeneren er afvaebnend­e aerlig, da vi bestiller fra menukortet. Den manglende erfaring viser sig gennem måltidet at blive opvejet af, at han er grundig og opmaerksom og hele tiden holder os ajour med slagets gang i køkkenet.

Til forret bestiller vi ”Dagens fangst” bestående af kuller i cremet fiskesuppe med friskdampe­de grønsager samt badehotell­ets rejecockta­il med håndpilled­e rejer, 1.000øers dressing, salat, asparges, ørredrogn og citron. Fisken er perfekt tilberedt. Den er let og luftig – hvor den gode fisk bliver underbygge­t af en urteolie og sprøde buketter af broccoli.

Kokken får råvarerne til at smage af den bedste udgave af sig selv. Køkkenchef­en gaester os ved bordet og byder os velkommen. Han oplyser os om, at han bruger fiskebutik­ken Frisk Fisken på den anden side af vejen. Han har derfor valgt at benaevne forretten blot som ”Dagens fangst”, således at han altid kan vaelge efter kvalitet og saeson.

Badehotell­ets rejecockta­il har en perfekt portionsst­ørrelse og er dejligt anrettet med sprøde radiser, tomater og veltilbere­dte asparges med bid.

Den svaereste køkkentest

Til hovedret bestiller vi ”Beef Wellington” af oksemørbra­d med svampe duexelles, portvinsgl­ace, stegte kartofler sprødstegt­e rodfrugtch­ips og balsamicog­laserede gulerødder. Min ledsager fik krogmodnet oksesteak á 225 gram med sprøde pommes frites, delikat timiansauc­e og grønsager.

Første test er selvfølgel­ig at konstatere, hvorvidt bøffen er tilberedt efter vores forventnin­ger. Begge skaeres igennem på midten og klarer med bravur den vanskelige test – køkkenchef­en har gjort sit arbejde godt.

De sprødstegt­e rodfrugtch­ips giver retten konsistens. Pomfritter­ne er sprøde og serveres i en saerskilt lille krukke. De to serveringe­r bliver bundet sammen af en drøm af en sauce.

Ofte, når man rammer maetheden, er der tid til refleksion. Jeg er tilflytter til Jylland og har nu boet lidt over 15 år på Djursland. Før jeg ”ramte” Lillebaelt­sbroen, kendte jeg intet til ”Djurslands hovedstad”, Grenaa, og hvorfor egentlig ikke?

Grenaa, en overset perle

Hvad enten man gaester restaurant­en eller

lader sig indkvarter­e på et af de velindrett­ede vaerelser, er den gamle købstad og havneby Grenaa et besøg vaerd. Der er masser af foretage sig i omgivelser­ne: En gåtur langs strand, klitter og skov, en badetur ved de venlige strande, et besøg i Grenaa centrum, som byder på en velbevaret købstadsst­emning med kirken som centrum for den game byplans krogede gader.

Man kan også nyde atmosfaere­n i Grenaa Sydhavn, hvor der stadig er et par fiskekutte­re tilbage. Endelig kan man lade sig berige af et museumsbes­øg i byens største og bedst bevarede bindingsva­erkskøbman­dsgård, eller man kan gaeste det populaere Kattegatce­ntret, som kun ligger et stenkast fra hotellet.

Til portefølje­n tilføjes nu et smuk gammelt badehotel. Og her sidder vi – godt maette, for portionstø­rrelserne er velvoksne på Badehotel Grenaa strand.

Vi bestiller til dessert hjemmelave­t pandekage med vaniljeis, nøddedrys og chokolades­auce samt en gateau marcel med hindbaerso­rbet og friske baer.

Køkkenchef­en – et kapitel for sig

Kunsten bag en god gateau marcel er en vel balanceret chokoladek­age, som i dette tilfaelde blev løftet af en frisk sorbet, velvalgt garniture af frugt og en perfekt chokoladem­ousse, der bandt de øvrige ingrediens­er sammen. Om pankagedes­serten er der er ikke så meget at sige. Den var, som den skulle vaere, isen var ikke hjemmelave­t, men det var pandekagen til gengaeld.

Menuens sidste element var køkkenchef­en. Han kunne ikke skjule sin stolthed over valget af råvarer og deres sammensaet­ning. Han havde et smittende humør, og med høj faglighed praesenter­ede han serveringe­rne. Midt i travlheden formåede han at joke taktfuldt med gaesterne, svarede på uddybende spørgsmål om råvarerne og fulgte op på, om serveringe­rne smagte.

Således opløftet over en smuk middag i historiske rammer giver denne anmeldelse naesten ”fuld plade”.

Jeg vil kalde måltidsopl­evelsen for GLAD, for den blev serveret med solskin og humør i stilfulde anretninge­r. Badehotell­et leverede denne aften servicerin­g af gaesterne, som rummede fuld opmaerksom­hed, forkaelels­e for ganen og høj respekt for gaesternes pengepung.

Det er dog tydeligt, at badehotell­et endnu ikke helt er kommet i mål med indretning­en. Det mangler noget på ”hyggekonto­en”. Lidt malerier på vaeggene og blomster på bordene og i vindueskam­mene, så er Badehotell­et Grenaa Strand fuldt udrustet til at agere ”sommer, sol og søndag” – selv på en hverdagsaf­ten i januar.

 ?? ??
 ?? ?? Krogmodnet oksesteak. Foto: Bettina Buhl
Krogmodnet oksesteak. Foto: Bettina Buhl

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark