Jyllands-Posten

Verden er ikke et vaerre sted, end vi gør den til

Den 6. februar blev min hustru og jeg foraeldre til en lille dreng. Vi havde den mest fantastisk­e oplevelse takket vaeret de fantastisk­e mennesker, der hjalp os på vej. På en måde gjorde det mig lidt flov bagefter.

- FREDERIK MUFF

Kom, lad os brokke os. Det er nok det, vi har det bedst med.

Denne saetning fra TV 2’s danske popklassik­er er efterhånde­n tyndslidt, når vi bruger den til at betragte en af de mest populaere folkesport­sgrene her i landet – brok. Ikke desto mindre er det noget af det, der fylder allermest, når man bevaeger sig ind i ekkokammer­et på de sociale medier.

Man behøver ikke at dykke langt ind i et kommentars­por, før tonen får karakter af en moderne gladiatork­amp. Med et svaerd af museklik og en brynje af tastaturta­ster går duellen ud på at tvaere den anden ud med argumenter. Man skulle nødigt blive klogere på en anden holdning eller stoppe diskussion­en, inden man bliver rygende uenige.

Når klimaks naermer sig i gladiator-arenaen lige dér, hvor kejseren gør klar til at vende tomlen op eller ned, så kaster den moderne gladiator det helt tunge skyts ind: at påpege den andens stavefejl eller at konkludere, at fordi modparten mener A, så må han eller hun nødvendigv­is også mene B.

Det vilde er, at det på mange måder naesten er acceptabel­t. Vi har en online

Journalist og cykelrytte­r

debatkultu­r, som for alle ville vaere enormt graenseove­rskridende, hvis vi tog den ud i det virkelige rum. Men der sker et eller andet med os, når vi kommuniker­er med et profilbill­ede og et navn fremfor et fysisk menneske, der sidder foran os. Vi går hårdere til hinanden. Mimikken i dialogen går tabt, og indtrykket af det, vi laeser, er helt op til os selv at (mis)tolke.

Jeg skal på ingen måde spille hellig. Hvis jeg lavede en analyse af mine sociale medier, ville der helt sikkert også vaere en overvaegt af, at jeg primaert råber op, når der er noget, der nager mig. For det er ofte dér, når noget fylder og optager mig, jeg har brug for få afløb for frustratio­nerne.

Det er et problem. Hvis jeg kun deler og laeser de negative oplevelser, så bliver virkelighe­dsbilledet også deraf. Nøjagtigt som hvis medierne kun deler katastrofe­historiern­e og glemmer den konstrukti­ve journalist­ik, der viser, at verden og livet er en fantastisk størrelse.

Jeg oplevede selv et godt eksempel på dette for ganske nyligt. Den 6. februar blev jeg far til en lille dreng. Det er det allermest fantastisk­e, jeg nogensinde har oplevet. Men inden havde jeg en fornemmels­e af, at det fantastisk­e bestemt ikke skulle findes i det offentlige sundhedsva­esen, men at dette naermere skulle vaere en traels klods om benet på en ellers smuk dag.

Da jeg scrollede ned over de sociale medier inden fødslen, var det ikke lutter positive fornemmels­er, jeg fik. Kritik af patientple­jen på Skejby, beretninge­r om dem med en dårlig eller svaer fødsel. Historier om alt det, der ikke fungerede hos andre.

Jeg kan hilse at sige, at saerligt når emnet handler

Hvis jeg lavede en analyse af mine sociale medier, ville der helt sikkert også vaere en overvaegt af, at jeg primaert råber op, når der er noget, der nager mig. FREDERIK MUFF, JOURNALIST OG CYKELRYTTE­R

om fødsler og graviditet, så er de sociale medier et sandt overflødig­hedshorn af vilde oplevelser og vanvittige historier. Her trives ammestuesn­akken i bedste velgående. Og når vidt omkring.

Laeg dertil, at der er cirka 5.500 fødsler årligt på Aarhus Universite­tshospital. Det er i gennemsnit over 15 fødsler hvert døgn – året rundt. Med så mange igennem maskinerie­t kan man jo ikke undgå, at man må føle sig lidt som endnu et nummer i raekken. En fødsel er nok helt speciel for mig og min hustru, men noget, der passes ind mellem leverposte­jmadderne i frokostpau­sen, for de ansatte. Det var i hvert fald den antagelse, jeg drog mod Skejby med.

Sandheden var en helt anden. Min hustru og jeg blev blaest bagover af den service og omsorg, vi mødte. Vi følte på ingen måde, at vi var et nummer i raekken. Både vores jordemoder og SOSU-assistent var til stede på en måde, hvor vi følte, at deres verden kun drejede sig om os og vores lille familie. De gav os en følelse af tryghed og omsorg, så man skulle tro, at de også havde ventet lige så lang tid på denne dag, som vi selv havde.

Jeg forventede, at det hele var lidt mere rutineprae­get og forhastet, når vi sådan set ”bare” var en del af et stort maskineri, hvor der skal mange igennem, og personalet skal løbe staerkt for overhovede­t at kunne følge med. Alt dette blev gjort til skamme. Vi fik den mest fantastisk­e oplevelse takket vaere de fantastisk­e mennesker, der hjalp os på vej.

På en måde gjorde det mig lidt flov bagefter. For lige her lod jeg brok fra de sociale medier danne grobund for en mavefornem­melse og en fordom, som på ingen måder var nødvendigt.

For mig viser det vigtighede­n af at huske de gode ting, når jeg saetter mig til tasterne. At man skal huske, at tomme tønder ofte buldrer mest, og at man ikke kun tror på, at alt er så skidt, som man hurtigt kan tro, når man åbner telefonen og scroller ned over sit feed.

Det fik jeg i den grad modbevist for nylig.

Sandheden er jo heldigvis, at verden for langt det meste er et fantastisk sted, hvor alle vil en det bedste. Det viste personalet på Aarhus Universite­tshospital i høj grad. Det skal vi vaere bedre til at fortaelle.

 ?? ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark