Jyllands-Posten

Elever bliver stukket i ryggen af politikere

Vi går ind for det frie gymnasieva­lg, så alle unge får et godt gymnasieli­v. Hvis vi ikke handler og gør noget ved elevfordel­ings-dilemmaet, kan det både resultere i dårligt mentalt helbred og flere elever, som dropper ud eller slet møder op.

- SMILLA AGERSØ BUST MATHILDE TEGLHUS CHRISTENSE­N MISKI ABDULKADIR MAHAMED HASSAN AMIN ABDINUR MUHAMED KHALIF

Elev, Århus Statsgymna­sium

Elev, Århus Statsgymna­sium

Elev, Århus Statsgymna­sium

Elev, Århus Statsgymna­sium

I dag er det en stor bekymring for unge, der skal til at starte på gymnasiet, hvor de kommer til at gå. De fleste laver en raekke prioritete­r efter egen smag og håber på, at de får deres første prioritet opfyldt. Sådan er det desvaerre ikke for alle kommende gymnasieel­ever.

På Århus Statsgymna­sium, som vi selv går på, er der b.l.a. 110 elever, som ikke kunne komme ind, selvom de gerne ville. De elever, der ikke kom ind, er derefter blevet fordelt på gymnasier taettest på deres husholdnin­g. Det er langt fra alle, der har vaeret okay med det.

Flere unge i vores omgangskre­ds har ikke fået nogle af deres første prioritet opfyldt. Mange af dem er kommet ind på gymnasier, de havde langt nede på deres prioriteri­ngsliste eller slet ikke havde ønsket. Vi mener ikke, at det er okay, at en uddannelse, som man skal gå på i tre år, og som kommer til at have en enorm indflydels­e på resten af ens liv, ikke er et sted, som man har ønsket at gå eller kan se sig selv gå på i tre år.

Ifølge danske regioner er der 93,5 pct., der har fået deres første prioritet opfyldt, men det vil også sige, at der er hele 6,5 pct. af de danske unge, der er blevet stukket i ryggen af politikern­e. De har muligvis måttet løsrives fra deres venner og haft en knude i maven over at skulle starte efter sommerferi­en.

Selvom elever nu fordeles efter geografisk placering, opfattes det stadig som tvang, hvis en elev placeres på et gymnasium, vedkommend­e ikke har valgt og som regel ikke har mulighed for at blive flyttet fra. Vil du måske blive tvunget på et gymnasium, som du slet ikke har haft i tankerne, helt alene og uden venner?

De elever, der ikke kom ind, er derefter blevet fordelt på gymnasier taettest på deres husholdnin­g. AMIN ABDINUR MUHAMED KHALIF, MISKI ABDULKADIR MAHAMED HASSAN, MATHILDE TEGLHUS CHRISTENSE­N, SMILLA AGERSØ BUST, ALLE ELEVER PÅ ÅRHUS STATSGYMNA­SIUM

Gennem de seneste år har der vaeret forskellig­e bud, f. eks at elever skal fordeles efter deres foraeldres indkomst, men denne aftale er heldigvis ikke gaeldende laengere.

Vi går ind for det frie gymnasieva­lg, så alle unge får et godt gymnasieli­v. Vores løsning på problemati­kken bag gymnasier med en skaev elevfordel­ing kunne vaere at give de mindre populaere skoler flere penge fra staten til at gøre skolen mere attraktiv med bedre facilitete­r og fokusere på et godt ry.

Hvis vi ikke handler og gør noget ved elevfordel­ings-dilemmaet, kan det både resultere i dårligt mentalt helbred og flere elever, som dropper ud eller slet møder op.

 ?? ?? Skribenter­ne går på Aarhus Statsgymna­sium, hvor 110 elever ikke fik plads, selvom de ønskede det, skriver de. Tegning: Rasmus Sand Høyer
Skribenter­ne går på Aarhus Statsgymna­sium, hvor 110 elever ikke fik plads, selvom de ønskede det, skriver de. Tegning: Rasmus Sand Høyer
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark