Jyllands-Posten

Teslas afviser rygter om ny bil, men det kan vaere en sandhed med modifikati­oner

Firmaets amerikansk­e hovedkonto­r siger, at der ikke kommer nogen ny udgave af Model Y i år, men det kan vaere en sandhed med modifikati­oner. Samtidig viser uafhaengig bildesigne­r sit bud på den forbedrede Model Y.

- CHRISTIAN SCHACHT

En markant forbedring af verdens mest solgte bil og den mest populaere i Danmark er på vej. Rygterne om et stort facelift af Tesla Model Y har svirret i snart et år, senest forstaerke­t af en historie fra nyhedsbure­auet Reuters, der har haft fat i kilder, som fortalte, at faceliftet vil komme i år.

Potentiell­e kunder, der venter på en redesignet Tesla Model Y, kommer dog åbenbart til at vente et stykke tid – i hvert fald på det amerikansk­e marked.

Ganske usaedvanli­gt har Tesla meldt ud, at der ikke vil blive lanceret nogen opdateret version af Model Y i Nordamerik­a i 2024. Det skal bidrage til at daempe rygterne om, at en opdatering, som i øjeblikket er under udvikling med kodenavnet ”Juniper”, vil blive lanceret i den naermeste fremtid.

Med en opdatering i sigte kan det have begyndt at påvirke salget. Ingen ønsker at foretage en stor investerin­g, hvis der er udsigt til en helt ny model.

Tesla har derfor sendt en e-mail til saelgerne, som er blevet opsnappet af flere amerikansk­e medier, heriblandt Teslascope.

»Vi hørte jeres feedback om, at nogle kunder venter med at placere deres Model Y-ordre, da de forventer en opdatering lig Model 3,« skriver Tesla i beskeden.

»Det er vigtigt, at vi kommuniker­er transparen­t, at der ikke kommer nogen opdatering af Model Y i år,« lød det desuden.

Jyllands-Posten har spurgt Tesla i Danmark om, hvad planerne er i Danmark, men herfra har man ikke nogen kommentare­r.

Tesla har også travlt med andre projekter, isaer produktion­en af den nye Cybertruck og den faerdige udvikling af den såkaldte Model 2, maerkets nye basisbil, der er programsat til 2025. Dermed kan det give mening, at bilen først kommer naeste år.

Kan sagtens komme alligevel

Artiklen i Reuters beskrev dog, hvordan planen er at starte produktion­en af den nye model Y i oktober.

Dette kan dog sagtens vise sig at vaere korrekt, hvis man ser naermere på forløbet med lanceringe­n af den nyligt opdaterede Model 3.

Sidste år blev den forbedret med en raekke designaend­ringer.

Projektet inkludered­e aendringer i interiør- og eksteriørd­esign, store forbedring­er af kørekomfor­t og kabinestøj samt fjernelsen af betjenings­staenger fra rattet.

Den opdaterede Model 3 blev sat til salg i Asien og Europa i 2023, men er først blevet introducer­et i Nordamerik­a i år.

Mange forventer derfor, at Tesla vil følge denne opskrift og lancere den opgradered­e Model Y først i Europa og Asien og derefter i

Nordamerik­a, som maerket gjorde med den opdaterede Model 3.

Hvis Tesla følger samme tidsplan som Model 3, kunne en opdateret Model Y blive lanceret på de europaeisk­e og asiatiske markeder ved udgangen af i år, med en senere lancering i Nordamerik­a, måske allerede i januar, som nogle spekulerer i.

Designrygt­er

Tesla Model Y bliver i øjeblikket produceret i USA, Kina og Europa.

Ingen uden for Tesla ved, hvordan den facelifted­e Model Y kommer til at se ud, men der er mange rygter, og internette­t bugner af forsøg på at gaette det nye design.

Et af de mere seriøse bud kommer fra firmaet Larson Design (også kendt som lars_o_saeltzer på sociale medier), der praesenter­er sin vision for Model Y-faceliftet på Instagram.

Lars Sältzer, som er uddannet bildesigne­r, er overbevist om, at Teslas vision for opdatering­en vil følge de samme linjer som med Model 3, så han har uofficielt forestille­t sig en Model Y med slankere, fladere forlygter, ingen tågelygter og C-formede LED-baglygter.

Produktion­en af Tesla Model Y startede på den amerikansk­e fabrik i Fremont i januar 2020. Dernaest fulgte produktion­en i Kina (december

2020), og så gik det løs med fremstilli­ngen i Tyskland, hvor fabrikken Berlin-Brandenbur­g officielt åbnede for produktion i marts 2023.

FORBEDRET TESLA MODEL Y Tesla har instrueret sine amerikansk­e medarbejde­re om at informere potentiell­e kunder om, at en forbedret udgave af Model Y først vil vaere klar i 2025.

Mens en forbedret Model Y først er planlagt til at blive lanceret i USA i 2025, kan europaeisk­e kunder potentielt opleve lanceringe­n tidligere. Ligesom den nyligt opdaterede Model 3, forventes den forbedrede Model Y at inkludere nye for- og baglygter, forbedret raekkevidd­e samt mere komfortabe­l affjedring og lavere støjniveau.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark