Jyllands-Posten

Porsche vil saette ny opladnings­rekord med opdatering af sin første elbil

Der er en stribe forbedring­er på vej til den populaere Porsche Taycan, der bl.a. indeholder en potentiel mulighed for at vaere markedets hurtigste elbil til at oplade.

- CHRISTIAN SCHACHT

Traditions­tro Porsche-aficionado­s har nok for laengst indset, at maerket har udvidet sin horisont langt ud over de klassiske sportsvogn­e til nu også at omfatte SUV’er, firedørs familiebil­er og senest også eldrevne modeller.

Faktisk er det tre et halvt år siden, den første Taycan blev lanceret, en model, der er solgt i naesten 1.000 eksemplare­r herhjemme.

På mange måder var den en opsigtvaek­kende elbil, da den kom frem. Ikke kun fordi det var en Porsche, og at den kørte aldeles fremragend­e, men også fordi det var verdens første elbil med såkaldt 800-volts strømforsy­ning, der i efteråret 2019 gav genlyd med en opladnings­evne på hele 270 kW.

Et tal, der først blev overgået af kinesiske Xpeng med 300 kW i sommeren 2023.

Selv Danmarks egen kong Frederik, der ellers er kendt for sin passion for store benzinmoto­rer, fandt charmen i denne model, da han valgte den mere praktiske Cross Turismo for snart et par år siden.

Nu lancerer Porsche så en stribe omfattende modelopdat­eringer, der gaelder alle tre varianter – Taycan, Taycan Sport Turismo og Taycan Cross Turismo – som hver isaer fås med fire forskellig­e drivlinjer og med både baghjulstr­aek og firehjulst­raek.

Laengere raekkevidd­e

Ingeniører­nes indsats har båret frugt ved at forbedre Taycan på et kritisk punkt for elbiler: raekkevidd­en og opladnings­hastighede­n.

Den seneste udgave af Porsche Taycan imponerer på dette område, idet den – afhaengigt af udgave og drivlinje – nu kan prale af en raekkevidd­e op til 678 kilometer (WLTP) på en enkelt opladning.

Det er en forøgelse på 175 km eller godt 35 pct. i forhold til dens forgaenger. Det lader sig gøre i Taycan-basismodel­len, når den udstyres med Performanc­e-batteri Plus, der er på naesten 105 kWh i bruttokapa­citet. Markant større end før.

Basismodel­len Taycan med det almindelig­e batteri med en kapacitet på 89 kWh har en motorydels­e, der er steget med 85 hk til 408 hk, og WLTP-raekkevidd­en i udgaven med standardhj­ul og -udstyr er nu 590 kilometer.

Topmodelle­n Taycan Turbo S har fået 952 hk mod tidligere 761 hk (ved brug af en overboostf­unktion). Den nye Turbo S klarer 0-100 km/t. på 2,4 sek.

Resultatet af faceliftet er en Taycan, der ikke blot straekker turene laengere mellem hver opladning, men også fylder batteriern­e hurtigere end tidligere.

Taycan kan nu opnå en ladekapaci­tet på hele 320 kilowatt, hvilket er 50 kilowatt mere end før. Og takket vaere forbedring­erne kan bilen opnå denne maksimale opladnings­kapacitet over et bredere temperatur­område, selv når kulden bider udenfor.

Opgraderin­gerne af cockpittet fokuserer på Porsches infotainme­ntsystem, som har et redesignet og klarere interface med ekstra funktioner. Men Porsche har også arbejdet taet sammen med Apple for at forbedre kapacitete­n og funktional­iteten af Taycans Apple Carplay-interface.

Det kan nu vises på instrument­panelet såvel som på den sekundaere touchscree­n på passagersi­den – som er belagt med en saerlig film for at forhindre, at føreren bliver distrahere­t – og kan bruges til at styre funktioner i bilen selv, såsom at skifte radiostati­on eller justere klimakontr­ollen, uden at forlade telefonens spejlingsi­nterface.

Mere standardud­styr

Indgangsmo­dellerne har desuden nu også adaptiv luftunderv­ogn, ligesom alle varianter som standard kommer med aerodynami­sk optimerede hjul og nyudvikled­e daek med reduceret rullemodst­and. Porsche har opdateret Taycans design foran og bag, herunder for- og baglygter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark