Jyllands-Posten

Det er bilen, som rigtig mange BMW-kunder går og venter på

Den nye BMW i5 Touring er noget så sjaeldent som en fuldt elektrisk stationcar i chefklasse­n.

- CHRISTIAN SCHACHT

Hvordan har tiden behandlet den klassiske stationcar? For bare et årti siden var valget simpelt for enhver drømmende familie med en pung fuld af tusindkron­esedler klar til at investere i deres drømmebil: Stationcar­en var løsningen.

Tiderne har dog aendret sig, og stationcar­en har ikke laengere den samme prominente plads i bilverdene­n, nu hvor aeraen af elbiler har taget fart, og langt de fleste er SUV’er.

Ikke meget stikker dog en praktisk stationcar, når det gaelder praktik, så heldigvis ser vi nu begyndelse­n på en ny aera for de eldrevne stationcar­s.

MG5 gik forrest i 2022, og nu følger spaendende nyheder som Nio’s ET5 Touring og de elektriske debutanter fra Opel Astra og Peugeot 308, der er på vej denne sommer, sammen med VW ID.7, hvilket bekraefter, at spillet er i fuld gang.

Fra sidelinjen gør Årets Bil i Danmark, den anerkendte BMW i5 i den praktiske Touring-version, nu også sin entré.

Mere plads

Kun seks måneder efter lanceringe­n af den ottende generation af 5-serien introducer­er BMW sin første stationcar med elektrisk drivlinje, som arver det skarpt skårne design fra sedanmodel­len.

AEndringer­ne er dog saerligt markante bag B-stolpen, hvor den nye Touring byder på et forlaenget tag, nye bagdøre, et større glasparti og en skrå bagklap prydet med en markant spoiler samt andre aerodynami­ske finesser, der skal taemme luftstrømm­e.

Den nye tilføjelse til BMW’s saga om stationcar­s er større end sin forgaenger med dimensione­r, der er udvidet med 97 mm i laengden, 32 mm i bredden og 17 mm i højden. BMW forsikrer, at den nye 5-serie Touring tilbyder en ny grad af alsidighed og rummelighe­d, selvom bagagerums­kapacitete­n på 570 til 1.700 liter forbliver på linje med tidligere modeller.

En bredere bagklapsåb­ning og et nyt opbevaring­srum under bagagerums­bunden til adskillels­esnet og andet tilbehør, inklusive opladnings­kabel, gør dog hverdagen lettere.

Bagagerumm­et i sedanmodel­len er på 490 liter, så det kan synes som en beskeden forbedring, men det er vaerd at bemaerke, at denne kapacitet måles op til lige under nakkestøtt­erne, hvilket indikerer, at Touring-versionens bagageplad­s i praksis vil vaere betydeligt større og mere anvendelig.

Med en startpris på 605.000 kroner, inklusive standard metallak, og en merpris på kun 14.500 kr. i forhold til sedanmodel­len fremstår i5 Touring som et attraktivt valg.

Koster på raekkevidd­e

Tro mod sine rødder deler i5 Touring det teknologis­ke dna med sin sedanfaett­er.

Den aktuelle stationcar-model, i5 eDrive40

Touring, kommer derfor med 340 hk, baghjulstr­aek og en WLTP-certificer­et raekkevidd­e på maksimalt 558 kilometer. Det er 23 kilometer mindre end, hvad sedanversi­onen kan praestere, hvilket primaert skyldes en anelse større luftmodsta­nd i Touring-udgaven.

I øjeblikket tilbydes den friske stationcar ikke i den nye xDrive40-version med firehjulst­raek og 400 hk, som dens sedanmodst­ykke gør.

Alternativ­t praesenter­es muligheden for at erhverve sig den voldsomme i5 M60 xDrive Touring. Denne model byder på 601 hk, firehjulst­raek og en raekkevidd­e på 499 kilometer. Den er prissat til 1.102.000 kr.

Som en pioner inden for den elektriske ”direktørkl­asse” står BMW i5 Touring uden direkte konkurrent­er.

Mens Mercedes EQE ikke tilbydes som stationcar, og Audi A6 er forsinket til slutningen af året, traeder i5 Touring selvsikker­t ind på scenen kun udfordret af den kommende VW ID.7 Tourer.

Desuden tilbyder 5-serien en dieselvari­ant, som kan konfigurer­es med enten bag- eller firehjulst­raek.

BMW har endnu ikke afsløret priser for denne model, men baseret på, at priserne for sedan-versionen starter omkring 690.000 kr. for en 520d med baghjulstr­aek, kan det antages, at stationcar­versionen sandsynlig­vis vil blive prissat en smule højere, måske taet på 700.000 kr.?

BMW i5 Touring lanceres i Danmark den 25. maj 2024.

BMW I5

TOURING

BMW i5 eDrive40 Touring

Motorkraft: 340 hk Raekkevidd­e: 483 km Pris: 605.000 kr. (Sportline), 640.000 kr. (M Sport)

BMW i5 M60 xDrive Touring

Motorkraft: 601 hk Raekkevidd­e: 499 km Pris: 1.102.000 kr.

 ?? Den nye BMW i5 Touring er klassens første elektriske stationcar, og den lander herhjemme til maj. Fotos: BMW ??
Den nye BMW i5 Touring er klassens første elektriske stationcar, og den lander herhjemme til maj. Fotos: BMW

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark