Jyllands-Posten

Ford melder sig snart ind i populaer bilklasse

Maerket med den blå oval lancerer en fuldt elektrisk Puma i slutningen af året.

- CHRISTIAN SCHACHT

Segmentet for kompakte crossovere med elmotor er i hastig vaekst, og der er flere på vej. Ford har nu officielt bekraeftet, at maerket senere i år vil lancere en model i denne kategori med en pris, der ifølge internatio­nale medier forventes at ligge mellem 270.000 og 300.000 kr. Blandt de vaesentlig­e konkurrent­er finder vi Peugeot e-2008 og den nye Volvo EX30.

Der er tale om en fuldt elektrisk version af den populaere Puma, som oprindelig­t blev introducer­et i 2019, men som nu gennemgår et facelift.

Denne opdaterede version vil danne grundlag for den elektriske variant. Den vil baere navnet Puma Gen-E.

Selvom Puma måske ikke umiddelbar­t betragtes som den mest fremtraede­nde bil i Danmark, hvor salget har vaeret begraenset, er der alligevel mange grunde til at vende blikket mod den. I

2023 var Ford Puma den bedst saelgende bil i Storbritan­nien og generelt en populaer model i mange europaeisk­e lande. Det er derfor naturligt for Ford at udnytte Pumas popularite­t.

Puma Gen-E vil tilslutte sig raekken af Fords elektriske SUV’er sammen med Mustang Mach-E og den VW ID.4-baserede Explorer, der lander til sommer. Derudover forventes en elektrisk coupé-SUV, som vil baere det ikoniske Ford Capri-navneskilt, også at blive lanceret i år.

Puma Gen-E vil ikke vaere en specialdes­ignet elbil, men vil derimod anvende den samme platform som den benzindrev­ne Puma og den seneste kompakte Ford Transit Courier-varevogn, som snart også vil blive tilgaengel­ig i en fuldt elektrisk version kaldet E-Transit Courier.

Ford har endnu ikke offentligg­jort specifikke tekniske detaljer om den elektriske Puma, men et blik på den nye Transit Courier kan give os nogle ledetråde. E-Transit Courier-varevognen anvender en enkelt elektrisk motor, der driver forhjulene og yder 136 hk og 290 Nm i drejningsm­oment, hvilket er en smule mindre end Peugeot.

Fra den lille varevogn kan man også få en idé om opladnings­muligheder og raekkevidd­e. E-Transit Courier tilbyder kørsel med én pedal og en maksimal opladnings­hastighed på 100 kW, hvilket betyder, at en opladning fra 10 til 80 pct. kan udføres på under 35 minutter ifølge Ford.

Ford har ikke oplyst, hvilke batteristø­rrelser der vil blive anvendt i hverken E-Transit Courier eller Puma EV. Men baseret på de batteripak­ker, der anvendes i lignende størrelse elbiler, vil et batteri på 50-60 kWh vaere tilstraekk­eligt til en raekkevidd­e på 400 km eller mere.

Designmaes­sigt vil Ford Puma Gen-E ligne den nuvaerende Ford Puma, der som tidligere naevnt nu bliver faceliftet. Logoet er nu placeret på frontgrill­en sammen med nye forlygter

Nyt interiør

Interiøret i Ford Puma Gen-E vil følge de større aendringer, der bliver introducer­et med faceliftet af den benzindrev­ne Puma. Instrument­braettet er designet til naesten at omslutte føreren med slanke luftdyser og en 12-tommers central touchscree­n, der er vinklet mod brugeren.

Bag det nye toegede rat findes et 12,8-tommers digitalt instrument­panel.

Den nye touchscree­n benytter Fords nyeste SYNC 4-infotainme­ntsystem, som efter sigende er hurtigere end den foregående Pumas system. Dog vil nuvaerende Puma-ejere bemaerke, at bilens fysiske klimakontr­oller er blevet fjernet, så justeringe­r af kabinens temperatur skal nu foretages via skaermen.

Den kraftfulde ST-version med en 1,5-liters turbomotor, der ydede 200 hk, er nu udfaset. I stedet tilbydes nu en ST-model udelukkend­e med en 1-liters motor, der yder 170 hk, kombineret med en dobbeltkob­lingsgeark­asse. For de mere prisbevids­te forbrugere tilbydes 1-liters motoren stadig med enten 125 eller 155 hk.

Hvad angår prisen på Ford Puma Gen-E, bør den naturligvi­s vaere konkurrenc­edygtig og ikke overstige priserne på konkurrere­nde modeller, der starter omkring 280.000 kr.

Priserne på den nye benzinvers­ion er dog blevet højere. De nye danske priser viser en betydelig prisforhøj­else for basismodel­len med 125 hk og Titanium-pakken, som er steget fra 259.990 kr. til 289.990 kr.

FORD PUMA GEN-E

Forventet pris: 270.000-300.000 kr. Konkurrent­er: Peugeot e-2008, Volvo EX30 Grundlag: faceliftet version af Ford Puma (introducer­et i 2019) Familie: del af Fords elektriske SUV-serie, inkl. Mustang Mach-E og VW ID.4-baserede Explorer Platform: samme som benzindrev­et Puma og Ford Transit Courier Opladning: maks. 100 kW, 10 til 80 pct. på under 35 minutter Forventet batteristø­rrelse: 50-60 kWh Forventet raekkevidd­e: 400 km eller mere

 ?? ?? Den kendte benzinudga­ve af Ford Puma er blevet faceliftet, mens elbilen angiveligt får en lukket front. Foto: Ford
Den kendte benzinudga­ve af Ford Puma er blevet faceliftet, mens elbilen angiveligt får en lukket front. Foto: Ford

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark