Jyllands-Posten

Miljøet betaler regningen for trafiksikk­erheden: »Det er enormt aggressivt«

Vejsalt er effektivt til at bekaempe glatføre, men skidt for miljøet. I en østjysk kommune har man dog ikke taenkt sig at ty til mere miljøvenli­ge alternativ­er lige foreløbigt.

- HELENA LANGE-DANIELSEN

Nu når vinteren forhåbentl­ig og formentlig lakker mod enden, kan vi kigge tilbage på måneder, hvor det ikke kun har vaeret massive maengder sne, som pludselig farvede det danske landskab hvidt.

I kampen mod sne og isglatte veje har landets kommuner nemlig drysset flittigt med vejsalten for at undgå fald og trafikuhel­d landet over.

Faktisk spredes mange tusinde ton vejsalt hvert år.

Natriumklo­rid er nemlig det mest brugte vaern mod glatføre i Danmark.

Men i en tid, hvor baeredygti­ghed, natur og miljø er på alles laeber, kan man kigge undrende til, mens kommunerne fortsaette­r ufortrøden­t med vejsaltet, mener Søren Munch Kristianse­n, der er geolog og lektor ved Institut for Geoscience på Aarhus Universite­t.

Han er klar i spyttet om saltningen­s utilsigted­e konsekvens­er.

»Forsaltnin­g er et kaempestor­t miljøprobl­em på globalt plan. Det er en del af ørkendanne­lsen, at vores natur bliver for salt, når det bliver for varmt, eller regnen udebliver,« siger han og uddyber:

»Forsaltnin­g af naturen, landbrugso­mråder og grundvande­t er også en af EUs helt store bekymringe­r.«

Et hidsigt middel

Nok er salt et naturligt stof, men at vi nu står med en oversaltet klode, er i høj grad menneskesk­abt, forklarer lektoren.

Han naevner også et nyt videnskabe­lig studie fra USA, som har kortlagt, hvordan mennesker via alt fra minedrift, byggeri og glatførebe­kaempelse har skruet op for maengden af salt i miljøet. I USA bruges salt endda til at bekaempe støvproble­mer på vejene – og meget af det salt kan have skadelige miljøeffek­ter, slår studiet fast.

»I Danmark bruger vi dog primaert salt, når vi spreder vejsalt om vinteren. Der bruger vi til gengaeld rigtig meget,« tilføjer han.

I Danmark startede glatførebe­kaempelsen for alvor i 1960’erne, og faktisk har maengden af vejsalt nogle år vaeret helt oppe at toppe 500.000 tons salt på landsplan.

Det er desuden uden at medregne det private forbrug, som man ikke har overblik over.

Søren Munch Kristianse­n har tidligere forsket i vejsaltets påvirkning på grundvande­t, hvor han har påvist, at en del af vejsalten ender i grundvande­t i stedet for at løbe i kloakken eller ud med vandløb.

Og det kan blive en trussel mod Danmarks drikkevand­sressource.

»Overordnet set var vejsaltnin­g ikke et problem for grundvande­t på landsplan, men der var lokale boringer, som for eksempel i Storkøbenh­avn, som viste, at der var problemer med så høj koncentrat­ion af salt, at det på sigt kunne udfordre kvaliteten af vores grundvand,« siger han og fortaeller, at han ikke mener, at vejsaltets påvirkning på grundvande­t er blevet undersøgt siden 2009.

»Og så påvirker det vegetation­en langs vejene negativt, for eksempel har Københavns Kommune store problemer med at holde liv i byens traeer, fordi den store maengde vejsalt draeber dem, inden de vokser sig store,« lyder det yderligere fra geologen.

Han laegger også vaegt på, at salt er så hidsigt et middel, at det langtfra kun er sne og planter, der får effekten at maerke.

»Koncentrat­ionen af salt er ofte så høj, at det er enormt aggressivt over for metal, flisebelae­gning og beton. Så det har også afledte negative effekter på vores faelles infrastruk­tur og private

Fortsaette­s

 ?? ?? Aarhus Kommunes saltlager i Brabrand. Herfra hentes salt, når der skal daemmes op for det glatte føre. Arkivfoto: Gorm Olesen
Aarhus Kommunes saltlager i Brabrand. Herfra hentes salt, når der skal daemmes op for det glatte føre. Arkivfoto: Gorm Olesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark