Jyllands-Posten

»Vi er nået dertil, at Generation Z vil have faerre børn for at hjaelpe klimaet«

Klimaangst­en blandt den yngre del af befolkning­en er reel, fortaeller sociolog Emilia van Hauen her i et uddrag af sin nye bog ”Generation­en der skal redde verden”.

- EMILIA VAN HAUEN

fertilitet­srate har vaeret dalende i en laengere årraekke.

I 2022 blev fertilitet­sraten opgjort til 1,55 børn pr. kvinde i Danmark, hvilket er det laveste niveau siden 1987, og det har en direkte indflydels­e på vores samfundsøk­onomi. Ovenståend­e bliver bekraeftet af en undersøgel­se fra oktober 2023 lavet af YouGov for den britiske avis The Guardian.

Den viser, at Z’erne i syv europaeisk­e lande (inkl. Danmark) er villige til at få faerre børn, betale mere for flybillett­en og droppe at have egen bil. 28 procent af de 18-24-årige svarer i undersøgel­sen, at de er villige til at få faerre børn end ellers for ikke at bidrage til klimaforan­dringerne.

Hvor er X’erne?

I begyndelse­n af sit engagement i klimabevae­gelsen gennem bevaegelse­n FridaysFor­Future tog de Montgomery alt ind og fik det vaerre og vaerre, fordi hun følte, at hun naermest egenhaendi­gt skulle redde klimaet ved både selv at regulere sin adfaerd og få andre til det også.

Det blev naturligvi­s udmattende, og en dag tog en aeldre kollega fat i hende og gav hende det råd at saette sig mere faktuelt ind i baggrunden for klimakrise­n, hvilket blev en befrielse for hende. Blandt andet fandt hun ud af, at det meget brugte udtryk carbon footprint blev lanceret af British Petrol, som lavede en milliardka­mpagne, som havde til formål at forskyde ansvaret for CO2påvirkn­ingen fra firmaerne, der solgte sort energi, til det enkelte menneske, der nu blev anbefalet at tage f.eks. kortere bade for at (ud) vise en ansvarlig adfaerd.

Til hendes oplaeg hos UNICEF sidder vi mange fra generation X, og måske derfor siger hun: Det undrer mig selvfølgel­ig, at der ikke er flere fra generation X, der involverer sig i klimabevae­gelsen. Det er faktisk et hulrum blandt klimaaktiv­istiske faellesska­ber i den generation, som vi godt kunne bruge. Men det er vigtigt at sige, at det jo ikke er en generation, der er fjenden – det er firmaer! De udleder langt størstedel­en af CO2, og de bliver ikke gjort nok ansvarlige.

I maj 2023 blev der afholdt en Beyond Growthkonf­erence i EU-regi, som skulle undersøge, hvad der kommer efter vaeksten. Der blev gjort et forsøg i 2018 også, men hvor der dengang kun deltog 400, var der hele 2.500 fysisk og 5.000 online tilmeldte denne gang.

EU’s formand, Ursula von der Leyen, åbnede konference­n, og efter hende fulgte en lang raekke prominente forskere m.fl. Mange italesatte klimaprobl­ematikkern­e og den stigende sociale og økonomiske ulighed, og de fleste er enige om, at den vaekst-model, vi ellers har styret efter i verden,

EMILIA VAN HAUEN

Uddannet kultursoci­olog og HD(A), arbejder som strategisk rådgiver og foredragsh­older, kommentato­r og forfatter, senest til den nye bog ”Generation­en der skal redde verden – med lidt hjaelp fra os andre” (Gyldendal), som denne artikel er et redigeret uddrag af. skal erstattes af andre vaerdier. Selvom der er mange unge med til denne konference, er der altså også mange fra de andre generation­er, hvoraf en stor del har reel magt til at aendre på vilkårene, og det er en fin påmindelse om, at vores fokus og forståelse faktisk har aendret sig henimod det, som Z’erne har råbt op om laenge. Informatio­n har en god og underholde­nde rapport fra mødet, hvis du er nysgerrig efter at vide mere.

Cirkulaer økonomi bliver af samme årsag også en vigtigere og vigtigere feature for isaer produktion­svirksomhe­der, selvfølgel­ig saerligt i forhold til ansaettels­e/samarbejde og salg til Z’erne, men sådan set også til alle generation­er.

At vaere med til at nedsaette klimaaftry­kket og bidrage til større baeredygti­ghed ved at skabe et bedre miljøvenli­gt design, der gør det lettere at reparere, genbruge og reproducer­e gamle produkter, øge holdbarhed­en, skabe en bedre affaldshån­dtering og tilbyde nye forretning­smodeller baseret på leasing, deling, reparation og genbrug, vil snart ikke vaere en fordel, men derimod en direkte ulempe, hvis ikke man gør det. Hvis man oven i det har taenkt i billige og lettilgaen­gelige materialer og energi, står man endnu staerkere.

Klimaangst er reel

I 2021 udgav det videnskabe­lige tidsskrift The Lancet Planetary Health en undersøgel­se om unges klimaangst. Svarresult­aterne fra 10.000 unge mellem 16 og 25 år fra ti forskellig­e lande viser, at klimaangst er en reel psykisk tilstand. Naesten 60 procent føler sig ”ekstremt bekymret”, 84 procent føler sig ”moderat bekymret”, mens 68 procent er bange eller triste, og 45 procent svarer, at deres følelser og tanker om klimaet har en negativ indflydels­e på deres hverdag.

I juli 2023 udtalte António Guterres, FN’s generalsek­retaer, at aeraen for global opvarmning er slut, mens aeraen med global opkogning er begyndt. Dette skete, mens hele verden oplevede en sommer med ekstreme vejrforhol­d, og disse begivenhed­er har nok ikke mindsket de ovenståend­e tal.

Generelt er klimaangst knyttet til mange forskellig­e følelser som bekymring, angst, vrede, sorg, både håb og håbløshed samt skyld og skam. Isaer har skyld og skam fået mere omtale og opmaerksom­hed de seneste år, fordi det gør klimakrise­n personlig, og dermed laegges ansvaret for dens løsning hos det enkelte menneske, der skal vise konstant og vedholdend­e ansvarlig klimavenli­g adfaerd.

Mange taler om, at regeringer­ne har forrådt dem ved ikke at vise ansvarlig handling for den. Rapporten understreg­er, at klimaangst er rationel

Emilia Van Hauen, kultursoci­olog

Generelt er klimaangst knyttet til mange forskellig­e følelser som bekymring, angst, vrede, sorg, både håb og håbløshed samt skyld og skam.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark