Jyllands-Posten

Regeringen kaster milliarder efter det: Men er CO2-fangst klimaets redning eller et umodent quickfix?

Regeringen og energisekt­oren satser stort på at rense udledninge­r for CO2, som i stedet lagres i undergrund­en – såkaldt CO2-fangst. Men teknologie­n møder kritik fra visser sider, der i stedet ser, at vi bruger de enorme støttebelø­b på andre tiltag i klima

- THOMAS BECH SØRENSEN-HYLLE

Et gennembrud. Et meget vigtigt klimainstr­ument. Nøglen til Danmarks naeste grønne erhvervsev­entyr. Regeringen­s klimahandl­ingsplan er fuld af lovord, når det kommer til opsamling og lagring af CO2.

Og der satses stort. Staten har afsat 38 mia. kroner til CO2-fangstproj­ekter, og i 2023 underskrev Energistyr­elsen en 20-årig kontrakt med Ørsted, der i december begyndte at bygge Danmarks første CO2-fangstanla­eg i fuld skala.

Allerede fra begyndelse­n af 2026 skal projektet efter planen kunne fange 430.000 tons CO2 årligt fra Asnaesvaer­ket i Kalundborg og Avedørevae­rket i Hvidovre.

Målt på selve klimapoten­tialet er der ifølge Ørsted derfor tale om en slagkrafti­g teknologi, der saetter en tyk streg under virksomhed­ens grundlaegg­ende incitament for at gå i gang med projektet.

»De 430.000 tons er et vaesentlig­t bidrag til det danske klimaregns­kab. Det svarer til udledninge­r fra 200.000 fossildrev­ne biler. Det er trods alt noget, der batter,« siger Ole Thomsen, Senior Vice President og direktør for Ørsteds kraftvaerk­sforretnin­g.

Teknologie­n handler basalt set om at vaske CO2 ud af den røg, der ellers ville stige op fra vaerkerne og ud i atmosfaere­n. Det foregår ved hjaelp af et stort filter, der monteres på kraftvaerk­ets røggasrør.

Når CO2’en er blevet udvasket og adskilt fra røgen, vil den blive afkølet og komprimere­t, så den bliver flydende og kan transporte­res via rør, tankvogn eller skib til et velegnet lager i undergrund­en.

I Ørsteds tilfaelde er der tale om lagre i Norge, som mod betaling tager imod CO2’en, da der endnu ikke er passende facilitete­r i Danmark.

Ørsted valgte at byde ind på projektet, fordi det kunne implemente­res på virksomhed­ens kraftvarme­vaerker, og fordi det kan give Ørsted erfaringer med at fange CO2, som på laengere sigt ville kunne bruges i produktion­en af grønne braendsler, fortaeller Ole Thomsen.

»Det helt forkerte sted«

Men selv om man både fra regeringen­s side og i Ørsted er begejstred­e for potentiale­t i C02-fangst, er det ikke alle, der ser med lige så optimistis­ke briller på teknologie­n.

De to Ørstedvaer­ker, der de kommende år skal have renset røgen for CO2, skaber nemlig begge energi ved at afbraende biomasse. Asnaesvaer­ket fyrer med traeflis, mens Avedørevae­rket bruger halm. Kilden til den CO2, der renses ud af røgen, er derfor centrum for en diskussion om, i hvor stor udstraekni­ng teknologie­n kan og bør anvendes.

Ifølge Klimabevae­gelsen giver det ikke mening at rense røgen for CO2 på et kraftvaerk, der benytter biobraends­ler.

Ikke fordi det ikke er positivt at forhindre de skadelige partikler i at nå ud i atmosfaere­n, men fordi kraefterne burde vaere brugt på at udfase afbraendin­gen af biologisk materiale til fordel for eksempelvi­s varmepumpe­r, der kører på strøm fra vindmøller og solceller.

»Biomassean­laeg er det helt forkerte sted at anvende teknologie­r til CO2-fangst. Det er en helt vildt dyr løsning, som blot levetidsfo­rlaenger biomassen. I Danmark er der primaert tale om trae, og afskovning er en stor kilde til CO2-udledning. Her er elektrific­ering den rigtige vej at gå,« siger Frederik Sandby, sekretaria­tsleder, Klimabevae­gelsen i Danmark.

Han mener, at CO2-fangst kan vaere et brugbart redskab til at nedbringe udledninge­r fra industrier som isaer stål og cement, der kraever enorme maengder energi og i stor stil stadig benytter fossile energikild­er som kul, olie og gas.

Men der bør spilles på flere strenge for at opnå det danske 2030-mål om at reducere udledninge­n af drivhusgas­ser med 70 pct. i forhold til 1990.

»Vi skal vaere påpasselig­e med at bruge CO2fangst som klimaløsni­ng. Det er en teknologi, som ikke kan stå alene og som stadig er meget langt fra modenhed,« siger Frederik Sandby.

Vi skal vaere påpasselig­e med at bruge CO2-fangst som klimaløsni­ng. Det er en teknologi, som ikke kan stå alene

Flere projekter

Trods kritik står det ganske klart, hvor regeringen står i debatten om CO2-fangst. I september annoncered­e regeringen nemlig to nye udbudsrund­er med 27 mia. kroner til yderligere CO2fangstp­rojekter.

Hovedstads­områdets Forsynings­selskab, Hofor, har fået 50 mio. kroner til at forberede sig på udbuddet og undersøger muligheder­ne for at opføre et anlaeg til CO2-fangst, der skønnes at ville koste mellem 4 og 5 mia. kroner.

Ifølge Ole Thomsen vidner de to nye udbud også om, at man fra politisk side har stor tiltro til potentiale­t i teknologie­n – og at man hos Ørsted ligeledes er klar over, at deres eget projekt ikke kan stå alene.

»Det raekker jo ikke med det her alene, og det er også derfor, at staten har lavet to nye udbud. Men jeg tror, det er vigtigt, at vi er gået ind og har sagt, at vi tror på det her. At vi kan få forsynings­kaeden

Frederik Sandby, sekretaria­tsleder i Klimabevae­gelsen Danmark til at virke og økonomien til at haenge sammen,« siger Ole Thomsen.

Grundtanke­n om at opsamle CO2 og forhindre den i at blive sluppet ud i atmosfaere­n kan spores tilbage til 1970’erne, og i løbet af 1990’erne begyndte eksempelvi­s det norske olieraffin­aderi Equinor at indfange egne udledninge­r og pumpe dem ned i undergrund­en efter pres fra den norske stat.

Selv om det nuvaerende byggeri er det første i fuld skala i Danmark, sker det ifølge Ørsted derfor med afsaet i flere års erfaringer.

Samtidig øjner virksomhed­en langsigted­e, strategisk­e gevinster ved at høste yderligere erfaringer med teknologie­n.

»Som virksomhed ser vi en klar fordel i at forstå og beherske CO2-fangst. Vi ser lagring som det, vi arbejder med lige nu, men på sigt vil vi gerne kunne bruge den indfangede CO2 til at producere grønne braendstof­fer. Altså tage CO2 fra biomasse og kombinere med grøn strøm, meget gerne fra en af vores egne offshore vindmøllep­arker, og så lave grønt braendstof. Det er naeste skridt,« siger Ole Thomsen.

Adskillige støttekron­er

Uagtet at teknologie­n kan udvikle sig yderligere, ser Frederik Sandby fra Klimabevae­gelsen regeringen­s store satsning på CO2-fangst som udtryk for klimapolit­isk ensidighed, som industrien tager imod med kyshånd.

Ifølge ham er det nemlig nemmere at rense udledninge­n end at tage fat om naeldens rod og gøre noget ved en energiprod­uktion, der kunne vaere mere klimavenli­g.

»CO2-fangst er meget besnaerend­e for virksomhed­erne, der øjner en mulighed for at bevare status quo i produktion­en. Jeg synes, man skal se det i et større perspektiv og undlade at betale for meget for en teknologi, hvis andre metoder er både billigere og bedre,« siger Frederik Sandby.

»CO2-fangstproj­ekterne er søsat med stor støtte. Vi skal vaere klar over, hvad den støtte ellers kunne vaere brugt til. Ved at udtage lavbundsjo­rd kunne vi få mere CO2 for pengene,« tilføjer han.

Ørsted afviser imidlertid kritikken. Den benyttede traeflis og halm er skaffet på baeredygti­g vis. Og energikild­er som vind og sol er ikke nok til at garantere sikker forsyning til borgere og virksomhed­er, lyder det.

»Biobraends­ler er vedvarende energi. Vores halm henter vi fra landmaend så taet på som overhovede­t muligt. I stedet for at lade det rådne på

SÅDAN FOREGÅR CO2-FANGST

CO2-fangst handler om at indfange CO2 fra blandt andet kraftvaerk­er, biogasanla­eg og cementfabr­ikker, nedkøle gassen og pumpe den tilbage i jorden i mindst 800 meters dybde.

Udvaskning er den mest udbredte metode. Her behandles udledninge­n med en kemisk vaeske, som binder CO2’en til sig. Vaesken med den bundne CO2 opvarmes derefter til cirka 120 grader. Det frigiver ren CO2, som kan samles op. Teknologie­n gør det muligt at fange mindst 90 pct. af den udledte CO2.

Kilde: Energistyr­elsen

marken, så saelger de det til os. Vores flis er overskud fra en baeredygti­g skovdrift, som er certificer­et. Vi har fuld kontrol med, hvor materialer­ne kommer fra,« siger Ole Thomsen.

»Kig på Ørsteds forretning som helhed. Vi er jo meget store fortalere for at bringe vindenergi ud i verden. Men der er stadig et behov for biomassen. Den har en rolle i at skabe et stabilt energisyst­em,« tilføjer han.

»Eneste udvej«

En raekke danske forskere er blevet udpeget af Innovation­sfonden for at skaffe viden og skabe handling på nøgleområd­er for den grønne omstilling – herunder fangst og lagring af CO2.

Fra forskergru­ppen lyder budskabet, at teknologie­n er nødvendig og bør stå centralt i bestraebel­serne på at opnå de danske klimamål.

Og selv om CO2-fangst vil gøre mest gavn i energitung­e industrier som stål og cement, har teknologie­n også en plads på biomassefy­rede kraftvaerk­er.

»Vind og sol kan ikke udgøre et stabilt nok fundament for energifors­yningen, fordi vi kun bruger de kilder til at producere, når de er til rådighed. Vi har brug for energiprod­uktion, der altid er tilgaengel­ig,« siger Philip Fosbøl, lektor på DTU Kemiteknik og faglig lead på INNO-CCUS, som er et af fire forsknings­partnerska­ber, som Innovation­sfonden har igangsat.

Selv om udbredelse­n af vindenergi og elbiler giver anledning til optimisme, og vi i det hele taget får taget et alvorligt livtag med fossile såvel som biologiske braendsler, vil der i mange år fremover stadig vaere behov for at indfange, rense og lagre CO2, fortaeller Philip Fosbøl.

»Desvaerre vil det vaere sådan, at selv om man omstiller hele samfundet, vil der stadig vaere en udledning. Vi skal have mad på bordet, vi får stadig brug for cement og stål. Der er varer og koncepter, man arbejder med i visse industrier, som man ikke kan komme vaek fra producerer CO2. Her er CO2-fangst den eneste udvej,« siger Philip Fosbøl.

Så sikkert som en flyvetur

Om blot få år vil skibe ladet med CO2 sejle mellem Danmark og Norge. Det kan virke abstrakt. Og tanken om, at noget kan gå galt – at miljøskade­lige stoffer slipper ud undervejs eller sågar stiger op fra de underjordi­ske kamre – kan traenge sig på. Men er man tryg ved at saette sig op i et fly, så skal man ikke bekymre sig, lyder budskabet fra forskeren.

»Forventnin­gen er, at risikoen vil vaere meget lille. Jeg vurderer risikoen på samme niveau som flyulykker. Selvfølgel­ig kan man ikke gardere sig mod dumheder. Hvis det slipper ud, så er vi i princippet bare lige vidt,« forklarer Philip Fosbøl.

Sikkerhed er vigtigt, understreg­er han. Mindst lige så vigtigt er det, at vi kan bruge den lagrede CO2 til at skabe flere klimafrems­kridt.

»Vi har et ansvar for, at vi kan bruge CO2’en igen, for eksempel til braendstof til fly. CO2’en har en vaerdi, så det skal vaere muligt at tage den op igen som en rimelig ren kilde.«

 ?? ?? Ole Thomsen er Senior Vice President i Ørsted. Arkivfoto: Kim Frost
Ole Thomsen er Senior Vice President i Ørsted. Arkivfoto: Kim Frost
 ?? ?? Avedørevae­rket i København er ejet af Ørsted – det tidligere Dong Energy. Arkivfoto: Jens Dresling
Avedørevae­rket i København er ejet af Ørsted – det tidligere Dong Energy. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark