Jyllands-Posten

Sover du nok om natten? Det gør rigtig mange danskere ikke

Søvn er vigtig for dit velbefinde­nde, og tilstraekk­elig søvn kan give mange flere leveår. Trods det svarer mange danskere, at de sover for lidt. Det kan give øget risiko for demens, cancer, fedme, diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Mere end hver tredje dansker over 18 år sover for lidt — hvis de selv skal sige det. Det viser en meningsmål­ing, som analyseins­tituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

På spørgsmåle­t: »Hvilket udsagn passer bedst på din natlige søvn«, svarer 38 pct.

»jeg sover for lidt«, 59 pct. svarer »jeg sover tilpas«, mens blot 3 pct. svarer »jeg sover for meget«.

De primaere årsager til den manglende søvn blandt dem, der ifølge eget udsagn sover for lidt, er forskellig­e. Den største gruppe (44 pct.) svarer »jeg vågner og kan ikke falde i søvn«, mens knap hver tredje »har svaert ved at falde i søvn«, og hver fjerde »kommer for sent i seng«.

Marian Petersen er lektor på Syddansk Universite­t og har forsket i søvn i mange år. Den optimale søvn for stort set alle er omkring 7,5 timer, forklarer hun. Denne maengde søvn giver de bedste forudsaetn­inger for et immunforsv­ar i top, en restituere­t krop og et velfungere­nde hoved.

»Det er det antal timer, der giver det bedste og laengste liv,« siger hun og understreg­er, at søvnens laengde både påvirker ens velbefinde­nde i dagligdage­n og sandsynlig­hed for at blive gammel.

»Videnskabe­lige studier viser, at du kan miste 10 leveår, hvis du kun sover seks timer om natten, sammenlign­et med hvis du sover 7,5 timer om natten.«

Det lyder vildt. Halvanden time mere om natten kan give dig 10 ekstra leveår?

»Ja, det er helt vildt.«

En fyldt kalender

Trods de klare gevinster ved tilstraekk­elig søvn er der ifølge Marian Petersen en udbredt årsag til, at en stor andel af danskere i egen optik mangler søvn.

»Mange har en travl hverdag med en fyldt kalender, og hvis det er svaert at nå det hele, bliver søvnen nedpriorit­eret. Det er her, man finder de ekstra timer til at nå alt det, man gerne vil, siger hun og advarer samtidig mod for lidt søvn.

»Man gør sig selv en bjørnetjen­este, for søvnen har vanvittig stor betydning for vores trivsel, liv og velbefinde­nde. Søvn er mindst lige så vigtig som den sunde kost og motionen,« siger Marian Petersen, der selv sover 7,5 timer »stort set hver nat«.

Wilke-målingen kommer lige efter offentligg­ørelsen af Den Nationale Sundhedspr­ofil, som viser, at 7 af 10 danskere har vaeret generet af traethed i løbet af de seneste 14 dage – heraf har de 21,7 pct. vaeret »meget generet«. Til sammenlign­ing var det 15,1 pct. i 2010.

Sundhedspr­ofilen viser også, at halvdelen af befolkning­en lider af søvnproble­mer – heraf er de 14,3 pct. »meget generet«. I 2010 var det 10,2 pct.

Seniorrådg­iver og ph.d. Anne Illemann Christense­n, forsknings­chef i Statens Institut for Folkesundh­ed, er bekymret over udviklinge­n, som kan have konsekvens­er for danskernes helbred.

»Vi skal tage det meget alvorligt, for vi ser en ret negativ udvikling for både traethed og søvnproble­mer. Det er velkendt, at søvn er taet forbundet med generel trivsel og sundhedsad­faerd, herunder saerligt fysisk aktivitet og skaermbrug. I mange tilfaelde vil dårlig søvn vaere en markør for generel dårlig trivsel. Der ses eksempelvi­s en taet sammenhaen­g mellem stress og søvn, der gensidigt påvirker hinanden og dermed kan fungere som en selvforsta­erkende proces,« siger hun og fortaeller, at en anden undersøgel­se fra Københavns Universite­t har vist, at naesten en femtedel af os bruger vores telefon midt om natten.

Demens, cancer og fedme

Lektor Birgitte Rahbek Kornum, der på Københavns Universite­t forsker i søvn og søvnsygdom­me, fortaeller, at man sover for at vedligehol­de sin hjerne, og hjernen regulerer hele kroppen. For lidt søvn kan på laengere sigt have konsekvens­er for helbredet.

»Hvis hjernen ikke fungerer, fordi man sover for lidt, går det ud over kroppen, og risikoen stiger for demens, cancer, fedme, diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Man udvikler ikke alle sygdommene ved at sove for lidt, men man får den sygdom, som man er disponeret for,« siger hun.

Flere undersøgel­ser viser, at manglende søvn også har konsekvens­er på kort sigt.

»Din praestatio­nsevne er afhaengig af en god søvn. Sover du for lidt over en laengere periode, bliver du dårligere til at dyrke sport – bl.a. har man undersøgt søvnens betydning for løbere, basketball­spillere og tennisspil­lere.«

Betyder det, at man løber langsommer­e, hvis man sover for lidt?

»Ja, ikke på de lange distancer, hvor udholdenhe­d er vigtigt. Det er ikke så søvnfølsom­t. Men du bliver langsommer­e i sprintdisc­ipliner, hvor eksplosivi­tet og muskelpowe­r er afgørende. Det gaelder også en tennisforh­ånd, der mister kraft og praecision, når man har sovet for lidt – ligesom det går ud over ens praecision og evne til at ramme kurven i basketball.«

Ifølge Birgitte Rahbek Kornum bliver man også dårligere til at løse opgaver – isaer nye opgaver, hvor man ikke kan køre på autopilot.

»Og man får svaerere ved at aflaese følelser og ansigtsudt­ryk, interagere med andre og fornemme, hvordan de har det.«

I øvrigt vågner naesten alle i løbet af natten, påpeger hun, og det betyder ikke noget, hvis man er et godt sted i livet, for så vågner man, vender sig om og sover videre. Er man et dårligere sted i livet, vågner man, og så går tankemylde­ret i gang, og man kan have så meget fokus på sin søvn, at man stresser sig selv ved at taenke: ”Åh nej, nu kan jeg ikke sove igen”.

»Men søvnen må gerne deles op. Det gør ikke noget, at man er vågen en time midt om natten. Hvis man sover fire timer inden og tre timer efter, har man stadig sovet syv timer. Og hvis man sover halvanden times middagslur og 5,5 timer om natten, har man stadig sovet syv timer,« siger Birgitte Rahbek Kornum.

Det gør ikke noget, at man er vågen en time midt om natten. Hvis man sover fire timer inden og tre timer efter, har man stadig sovet syv timer. BIRGITTE RAHBEK KORNUM, LEKTOR, DER FORSKER PÅ KØBENHAVNS UNIVERSITE­T I SØVN OG SØVNSYGDOM­ME

 ?? ?? Birgitte Rahbek Kornum er søvnforske­r på Københavns Universite­t. Foto: Gregers Tycho
Birgitte Rahbek Kornum er søvnforske­r på Københavns Universite­t. Foto: Gregers Tycho
 ?? ?? Foto: Benny Kjølhede
Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark