Jyllands-Posten

Forsvarsmi­nister åbner for at bruge endnu flere penge på forsvar

Forsvarsbu­dgettet er over de naeste 10 år på 155 mia. kr., men det kan sagtens blive større, siger Troels Lund Poulsen (V).

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Tiden er inde til at styrke investerin­gerne i forsvar set i forhold til den trussel, som vi står over for. TROELS LUND POULSEN (V), FORSVARSMI­NISTER

Den skaerpede sikkerheds­politiske situation gør, at forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) nu åbner for, at Danmark kan bruge mere end 2 pct. af bnp på forsvar.

»Tiden er inde til at styrke investerin­gerne i forsvar set i forhold til den trussel, som vi står over for,« siger han.

Forsvarsmi­nisteren understreg­er, at der ikke er noget på bordet nu. Forsvarsbu­dgettet er over de naeste 10 år på 155 mia. kr.

»Men situatione­n betyder, at vi er nødt til at tale om muligheden,« siger han og tilføjer:

»Vi er taettere på at gå ud over 2 pct. af bnp, end vi har vaeret tidligere.«

Meldingen fra den danske forsvarsmi­nister kommer, samtidig med at Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) opdaterer trusselsvu­rderingen i forhold til Rusland.

Ifølge FE vil Rusland i år bruge 11.000 mia. rubler – omkring 850 mia. kr. – på militaer. Beløbet, som fremgår af finanslove­n, er naesten en fordobling i forhold til 2023. Og da det russiske budget også indeholder flere hemmelige konti og udgifter til sikkerhed er fordelt flere steder, så er spørgsmåle­t, om de 850 mia. kr. er et minimumsbe­løb.

»Det korte svar er ja. Vi vurderer, at Rusland har viljen til at prioritere forsvar og forsvarsin­dustrien på bekostning af andre samfundsnø­dvendighed­er,« lyder svaret fra Anja Dalgaard-Nielsen, chef for efterretni­ng i FE.

Russisk vilje og risiko

Den opdaterede trusselsvu­rdering kommer, blot to måneder efter at FE udgav en omfattende vurdering af truslerne mod Danmark, og efter at adskillige forsvarsmi­nistre og forsvarsch­efer i Nato, herunder de danske, har talt åbent om, at Rusland i løbet af få år kan have kapacitet til at angribe Nato.

»Vi vil gerne tydeliggør­e, at den russiske ledelse har viljen til at prioritere militaeret, og at man sideløbend­e med krigen i Ukraine er i gang med at genopruste, så Rusland igen vil udgøre en potentiel landmilita­er trussel mod de baltiske lande inden for to til fem år,« siger Anja DalgaardNi­elsen, som understreg­er, at der fortsat ikke er nogen direkte militaer trussel mod Danmark, og at det stadig er FE’s vurdering, at Rusland ikke ønsker at udløse Natos artikel 5, eller sagt på en anden måde: Rusland står ikke ligefor at angribe Nato.

Men der to ting, som FE gerne vil tydeliggør­e, og det er, at Rusland har godt gang i militaerin­dustrien, og at Rusland er parat til at løbe en større risiko.

»Russerne pejler efter, hvor staerke de føler sig sammenlign­et med Nato, og vi forventer at se dem gå taettere på graensen for, hvad der kunne udløse taersklen af artikel 5, for eksempel ved at flyve eller sejle taet på Nato-enheder, gennemføre simulerede angreb eller våbenaflev­eringer taet på og lignende,« siger Anja Dalgaard-Nielsen.

FE-vurderinge­n kommer samtidig med, at Forsvaret kunne fortaelle, at det danske afvisnings­beredskab har vaeret aktiveret 55 gange i 2023, i 48 tilfaelde var det som reaktion på russiske militaerfl­y i internatio­nalt luftrum.

Ruslands oprustning og potentiell­e evne til at angribe Nato er et af omdrejning­spunkterne på den årlige sikkerheds­konference, som nu finder sted i München. Fra dansk side deltager forsvarsmi­nisteren og statsminis­ter Mette Frederikse­n (S), som på vej til München slog fast, at der skal et stort løft til fortsat at kunne forsvare Ukraine og for, at »Europa kan forsvare sig selv mod et uforudsige­ligt og aggressivt Rusland«.

Øger tropper

Ifølge FE’s trusselsvu­rdering svarer de russiske forsvarsud­gifter på 11.000 mia. rubler til 6 pct. af Ruslands bnp. De bruges på en reform og genopbygni­ng af Ruslands vaebnede styrker, som skal bidrage til, at Rusland med kort varsel skal kunne gribe militaert ind mod underlegne nabolande.

FE vurderer det som sandsynlig­t, at Rusland inden 2030 vil kunne nå sit samlede mål med troppeopby­gningen. Ambitionen er at udvide antallet af soldater fra 1 mio. til 1,5 mio. over de kommende år. I 2023 er det sandsynlig­vis lykkedes for Rusland at rekruttere flere end 300.000 soldater, hvilket ifølge FE’s vurdering er flere, end hvad Rusland har mistet i Ukraine.

Hertil kommer, at Rusland ud over at opretholde krigen i Ukraine også er i gang med at genopbygge våbenlagre og ammunition­sreserver. FE konstatere­r, at sanktioner­ne mod Rusland ikke har haft den ønskede virkning:

Rusland har haft succes med at omgå sanktioner­ne. Sanktioner­ne gør det mere besvaerlig­t og dyrt for Rusland at genopruste, men vi kan konstatere, at sanktioner­ne ikke udgør en jernring om russisk militaerin­dustri,« siger Anja Dalgaard-Nielsen, som også peger på, at Rusland har haft held med at tilbyde statsborge­rskaber til udlaending­e, som arbejder i militaerin­dustrien. Det betyder, at produktion­stempoet er øget.

Arbejder i døgndrift

Den britiske avis The Guardian skriver, at der arbejdes i døgndrift, skiftehold og på overtid i våbenindus­trien, som anslås at beskaeftig­e omkring 3,5 mio. mennesker. Ifølge avisen har Putin erklaeret, at på en enkelt måned er der skabt 520.000 jobs i våbenindus­trien. Selv besøgte han torsdag Uralvagonz­avod, som er Ruslands største producent af militaert udstyr. Fabrikken, som blev grundlagt i 1936, producerer over 200 forskellig­e produkter, bl.a T-14-kampvogne. Under besøget lovede han ifølge praesident­kontorets referat af samtalen med fabriksarb­ejderne, at de kan regne med støtte til at få ansat flere arbejdere.

Moscow Times skrev i november, at i Ural, hvor en betydelig del af den russiske militaerin­dustri hører hjemme, kan det betale sig for selv bankfunkti­onaerer at skifte skjorte og skrivebord ud med en plads ved et samlebånd på en våbenfabri­k.

Heroverfor står, at USA bruger 3,5 pct. af bnp, og at Donald Trump, som stiller op mod Joe Biden til USA’s praesident­valg i november, har gjort det klart, at USA ikke vil forsvare de Nato-lande, som ikke betaler.

Troels Lund Poulsen forventer ikke, at USA vender Europa og Nato ryggen, men han forventer, at USA vil forlange, at europaeern­e bidrager ved at betale. Også derfor vil han ikke afvise, at Danmark skal bruge mere end 2 pct. af bnp på forsvar, og fastslår, at det skal ses både i forhold til USA og truslen fra Rusland.

»Det er en kombinatio­n, der haenger sammen,« siger han.

Rejs med en Erhvervsaf­tale hos DSB Erhverv og kom til bunds i indbakken, få styr på de sidste detaljer, skriv til Morten fra regnskab, og Hanne fra finance, og Jens fra HR, og Mille fra jura, opdag at du glemte at vedhaefte kontrakten, send den igen, find på en undskyldni­ng for at skippe firmafodbo­ld, laes hele tråden fra i går, udfyld evaluering­sskemaet, opdatér dit password, brainstorm idéer til en sjovere praesentat­ion, lav en opdateret to do-liste som du ignorerer resten af dagen, undersøg muligheder­ne for at integrere AI i dine arbejdspro­cesser, skriv en ”great job, team”-mail til alle der bidrog til succesen i det seneste projekt, udarbejd en strategi for naeste kundemøde, tjek at I overholder GDPR, tjek de seneste nyheder, kig på landskabet, tjek nyhederne igen, allokér ressourcer til naeste projekt, godkend indbydelse­n til naeste stormøde, få et overblik over pipeline, reflektér over hvad folks valg af virtuel baggrund i onlinemøde­r siger om deres personligh­ed, reorganisé­r dit skrivebord, ignorér en uendelig e-mailtråd om et mindre problem, opdater din e-mailsignat­ur, opdatér tidsplanen, planlaeg det naeste interne trivselspr­ojekt, genbesøg jeres KPI’er, indhent det forsømte i dit onlinekurs­us, laes om branchetre­nds du allerede har hørt om 100 gange, send en e-mail i stedet for at indkalde til møde…

Med en Erhvervsaf­tale kan I få mere ud af jeres rejser i arbejdstid­en – og I sparer 20% på DSB 1’ og Standardbi­lletter over Storebaelt, uanset hvor ofte I rejser med os.

Laes mere på dsb.dk/erhverv

 ?? ?? Ruslands praesident, Vladimir Putin, besøgte torsdag våbenfabri­kken Uralvagonz­avod i Nizhny Tagil, Rusland.
Foto: Sputnik/Alexander Kazakov/Reuters
Ruslands praesident, Vladimir Putin, besøgte torsdag våbenfabri­kken Uralvagonz­avod i Nizhny Tagil, Rusland. Foto: Sputnik/Alexander Kazakov/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark