Jyllands-Posten

Hans navn er nu tilføjet til en blodig liste over Putins kritikere

Vladimir Putins mest kendte kritiker levede størstedel­en af sit liv i en stålsat modstand mod korruption. Nu deler Aleksej Navalnyj skaebne med en voksende gruppe russere, der turde stå imod herskeren i Kreml.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Vladimir Putin naegtede konsekvent at tage Aleksej Navalnyjs navn i sin mund. Nu kan den russiske praesident føje det til den voksende liste over kritikere, der har mistet livet i kampen mod hans styre. Det står klart, efter at de russiske faengselsm­yndigheder fredag middag meldte den 47-årige Navalnyj død i deres varetaegt.

Praesident Putins mest velkendte kritiker omkom angiveligt kort efter en gåtur, hvor han havde fået det dårligt.

Faengselsm­yndigheder­ne i den sibiriske straffekol­oni i Jamal-Nenets, hvor Navalnyj sad indespaerr­et indtil sin død, understreg­er, at man uden held forsøgte at redde systemkrit­ikerens liv.

Man kan dog ikke ligefrem haevde, at de russiske myndighede­r tidligere har sat en dyd i at vaerne om Navalnyjs helbred. Tvaertimod.

Det mest opsigtsvae­kkende eksempel på dette var på et fly over Sibirien i sommeren 2020, hvor Navalnyj pludseligt rystede og skreg af smerte.

Flyet nødlandede, Navalnyj blev indlagt og senere overført til et tysk hospital.

Senere viste det sig, at Navalnyj var blevet forgiftet med nervegifte­n Novichok. Den produceres så vidt vides kun af den russiske stat.

Sommerferi­er ved Tjernobyl

Aleksej Navalnyj blev født i en landsby taet på den russiske hovedstad, Moskva, som søn af en far med ukrainske rødder og en russisk mor.

Han gjorde karriere som advokat, før han i starten af 00’erne startede sin politiske løbebane i det social-liberale Jabloko-parti.

Sideløbend­e lagde han kimen til det, som i vid udstraekni­ng kom til at definere hans politiske virke; en indaedt kamp for at belyse og bekaempe enhver form for korruption i det russiske samfund.

De første skridt i denne retning tog Navalnyj ved at stifte en organisati­on, hvis formål var at sikre almindelig­e Moskva-borgeres rettighede­r i lyset af et eksplosivt byggeboom, der greb den russiske hovedstad i midten af 00’erne.

Navalnyj yndede senere at fortaelle, hvordan de sommerferi­er, han som dreng tilbragte hos sin farmor og farfar i Ukraine, formede hans stålsatte indignatio­n mod myndighede­rs løgne og inkompeten­ce.

Størstedel­en af Navalnyjs fars familie havde boet taet på Tjernobyl-atomkraftv­aerket og blev tvunget til at flytte fra deres hjem efter ulykken i 1986.

Navalnyj tilskrev ulykken sovjetmynd­ighedernes uduelighed og holdt sig ikke tilbage fra at kritisere, hvordan kommunists­tyret forsinkede evakuering­en af de påvirkede områder og forsøgte at kaste røgslør over katastrofe­ns omfang.

Putins fjende

Sovjetstyr­ets arvtagere slap bestemt ikke for Navalnyjs harme.

Han beskyldte bl.a. praesident Putin og hans styre for at »suge blodet ud af Rusland«.

I midten af 00’erne forlod Navalnyj Jabloko-partiet og maengede sig i de efterfølge­nde år med Ruslands nationalis­tiske højrefløj.

Navalnyjs følgerskar­e voksede derefter støt på sociale medier, hvor han sideløbend­e med sit politiske projekt gjorde sig bemaerket med sin antikorrup­tion-organisati­on FBK’s opsigtsvae­kkende afsløringe­r af Putin og hans venners storstiled­e svindel og svimlende rigdom.

Som medlem af skiftende partier blev Navalnyj med tiden det mest kendte ansigt indenfor den prodemokra­tiske opposition mod praesident Putin og ledte ofte an ved store demonstrat­ioner.

De russiske myndighede­r kvitterede med flere faengsling­er af og sagsanlaeg mod Navalnyj, der i vid udstraekni­ng blev tolket som politisk forfølgels­e.

Til borgmester­valget i Moskva i 2013 endte han dog på andenplads­en med 27 pct. af stemmerne.

I 2017 agtede Navalnyj at stille op til det russiske praesident­valg, men blev naegtet tilladelse af myndighede­rne pga. en tidligere

dom for underslaeb, som han tidligere havde affejet som vaerende et forsøg på at holde hans mund lukket.

Attentatfo­rsøget

I Rusland toppede Navalnyjs politiske karriere i himlen over Sibirien i august 2020, hvor han om bord på et rutefly kaempede for sit liv, efter agenter fra den russiske efterretni­ngstjenest­e FSB uden hans vidende havde placeret nervegifte­n Novichok i hans underbukse­r.

Giftens placering lokkede Navalnyj selv ud af sine attentatma­end, da han senere ringede dem op og udgav sig for at vaere deres overordned­e.

Efter vestligt pres blev den forgiftede Navalnyj overført til et tysk hospital, hvor han kom sig efter flere måneder.

Til stor mediebevåg­enhed vendte Navalnyj i januar 2021 tilbage til Rusland for at fortsaette sit politiske virke.

Han blev øjeblikkel­igt anholdt ved sin ankomst til lufthavnen og kort efter idømt en straf på to års faengsel for at have brudt betingelse­rne for en prøveløsla­delse.

Før Navalnyj døde fredag, var hans afsoningst­id vokset med adskillige år. Mens han afsonede sin dom, fortsatte hans antikorrup­tion-organisati­on afdaekning­en af Putins styre.

Hvor Navalnyj isaer i Vesten blev ansigtet på Ruslands prodemokra­tiske modstand mod Putin, så nogle anderledes på ham i Ruslands nabolande. Isaer Navalnyjs tidlige

associatio­n med Ruslands nationalis­tiske fløj gav ham pletter, han havde svaert ved at vaske af sig. Saerligt dannede hans davaerende støtte til den russiske invasion af Georgien i 2008 og senere annekterin­g af Ukraines Krim-halvø i 2014 grundlag for et saerdeles kritisk syn på ham i begge lande.

Listen over fremtraede­nde Putin-kritikere, som er gået i døden, er nu et navn laengere.

I 2015 blev opposition­spolitiker­en Boris Nemtsov myrdet af ukendte gerningsma­end taet på Kreml. I 2006 blev journalist­en Anna Politkovsk­aja skudt ihjel i Moskva. Samme år blev eksspionen Aleksandr Litvinenko draebt af en forgiftet kop te i London.

Aleksej Navalnyj efterlader sig en kone og to børn. Hustruen, Yulia Navalnaya, kommentere­de fredag udmelding om, at hendes mand var død, da hun deltog ved en sikkerheds­konference i München.

»Jeg ved ikke, om vi skal tro på den forfaerdel­ige nyhed, vi har fået i dag. Putin og hans regering lyver konstant. Men hvis dette er sandt, vil jeg gerne sige til Putin og hans venner, at det ikke vil gå ustraffet hen,« sagde hun grådkvalt ifølge Reuters.

Den danske statsminis­ter reagerede også fredag på dødsfaldet, som har sendt chokbølger verden over. Mette Frederikse­n (S) kaldte meldingen for »meget tragisk«.

»Det er et dødsfald, som vi alle bliver nødt til at tage meget alvorligt, fordi det i mine øjne er endnu en indikation på, hvilket Rusland, vi står over for,« sagde hun til TV 2 på samme sikkerheds­konference i München.

 ?? ??
 ?? Foto: Kirill Kudryavtse­v/AFP ?? Aleksej Navalnyj tager plads i det fly, der i januar 2021 fragtede ham hjem til Rusland, efter han få måneder tidligere blev forsøgt giftmyrdet der.
Foto: Kirill Kudryavtse­v/AFP Aleksej Navalnyj tager plads i det fly, der i januar 2021 fragtede ham hjem til Rusland, efter han få måneder tidligere blev forsøgt giftmyrdet der.
 ?? ?? Aleksej Navalnyj taler ved en anti-Putin-demonstrat­ion i Moskva i 2018. Foto: Kirill Kudryavtse­v/AFP
Aleksej Navalnyj taler ved en anti-Putin-demonstrat­ion i Moskva i 2018. Foto: Kirill Kudryavtse­v/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark