Jyllands-Posten

Manus til Navalnyjs død blev forfattet i Kreml

»Et mord« kalder nobelprist­ageren Dmitrij Muratov opposition­slederen Aleksej Navalnyjs død i en straffelej­r. Dødsfaldet understreg­er Kremls ekstreme politiske radikalise­ring de seneste år.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

Ingen med indsigt i de kyniske og voldelige realiteter i moderne russisk politik vil et øjeblik vaere i tvivl om, at opposition­slederen Aleksej Navalnyjs død fredag er et drab udført af landets myndighede­r med billigelse fra allerhøjes­te sted i Kreml.

Den 47-årige Navalnyj, der vandt sig et navn som skånselslø­s kritiker af korruption­en under Vladimir Putins regime, var den eneste russiske politiker, der kombinered­e nationalt gennemslag med det fornødne mod til at føre en uforsonlig kamp mod Kremls i stigende grad totalitaer­e diktatur.

Hans død understreg­er den staerkt fremskredn­e radikalise­ring, som Kreml har gennemgået de senere år. Den vil få langtraekk­ende konsekvens­er både for russisk indenrigsp­olitik og for Moskvas forhold til omverdenen.

Nobelprist­ageren Dmitrij Muratov, mangeårig chefredakt­ør for avisen Novaja Gazeta, der i dag – i lighed med alle demokratis­ke russiske medier – udgives i eksil, kalder i et interview med Reuters dødsfaldet for »et mord«.

De russiske myndighede­r offentligg­jorde nyheden om Navalnyjs død fredag eftermidda­g, men den er endnu ikke endeligt bekraeftet af opposition­spolitiker­ens familie og stab.

I akut livsfare

Mest umiddelbar­t er Navalnyjs død ekstremt dårlig nyt for de knap 700 politiske fanger, der efter et konservati­vt skøn sidder i russiske faengsler og lejre. Prominente liberale politikere som Ilja Jasjin og Vladimir Kara-Murza befinder sig i akut livsfare.

Det er også et klart signal om, at Putin-regimet ingen midler skyr, hvad angår kampen mod opposition­en. Det rakte åbenbart ikke, at man havde Navalnyj bag tremmer på i praksis ubestemt tid, og at man ydermere havde deporteret ham til en fjern straffelej­r nord for polarcirkl­en. Han er nu elimineret helt og fuldstaend­igt.

Heller ikke den opportunis­tiske russiske elite, hvis medlemmer har ageret klakører for Putins i tiltagende grad ekstreme kurs både i indenrigsp­olitikken, i krigen i Ukraine og i forhold til Vesten, vil få en rolig time fremover.

For drabet på Navalnyj signalerer, at Putins repression­smaskine er under voldsom accelerati­on, og enhver russer med bare rudimentae­r historisk forståelse vil forstå, hvordan den slags kan ende.

Parallelle­n ligger ligefor: I 1934 blev diktatoren Josef Stalins eneste seriøse politiske rival, Sergej Kirov, myrdet. Det var Stalin, der stod bag drabet, men han brugte det siden som undskyldni­ng for flere bølger af udrensning­er, der også ramte naere allierede. Det udmundede i den såkaldte ”store terror” i 1937-38, hvor hundrede tusinde blev myrdet.

KGB-veteraner har kontrol

Der har i nyere tid vaeret andre eksempler på drab på opposition­sskikkelse­r både i og uden for Rusland med Kremls fingeraftr­yk tvaeret ud over gerningsvå­bnet.

Mest spektakula­er var likviderin­gen af den liberale veteran Boris Nemtsov, der i februar 2015 blev skudt på en bro taet på Kreml. Men i modsaetnin­g til Nemtsov, der politisk set havde en stor fremtid bag sig, var Navalnyj qua sit eksempel til fortsat fare for Putin og hans snaevre kreds.

Den skraemmend­e realitet er, at Rusland – et enormt land med over 140 mio. indbyggere og verdens største arsenal af atomvåben – i dag regeres af en lille klike af aldrende veteraner fra det sovjetiske KGB.

De udtrykker i tiltagende grad monomane holdninger – som demonstrer­et tidligere på ugen med Putins vilde påstande om Ukraine og lange foredrag om russisk middelalde­rhistorie i et interview med den fidele amerikansk­e tv-vaert Tucker Carlson. De kender også den sovjetiske og stalinisti­ske drejebog for undertrykk­else og terror fra a til z.

Med Navalnyjs død er Kreml sunket yderligere en alen ned i sølet, men vi har helt sikkert ikke set bunden endnu.

Det er også et klart signal om, at Putinregim­et ingen midler skyr, hvad angår kampen mod opposition­en. POUL FUNDER LARSEN, JYLLANDS-POSTENS KORRESPOND­ENT I BERLIN

 ?? ?? Med den amerikansk­e tvjournali­st Tucker Carlson som mikrofonho­lder kunne Vladimir Putin sidste uge praesenter­e sine saere historiske opfattelse­r for et millionpub­likum. Foto: Gavriil Grigorov/AFP
Med den amerikansk­e tvjournali­st Tucker Carlson som mikrofonho­lder kunne Vladimir Putin sidste uge praesenter­e sine saere historiske opfattelse­r for et millionpub­likum. Foto: Gavriil Grigorov/AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark