Jyllands-Posten

En mystisk konstrukti­on tager form i Egypten naer graensen til Gaza, viser satellitbi­lleder

De egyptiske myndighede­r forbereder sig tilsynelad­ende på at skulle håndtere en flodbølge af flygtninge fra Gaza.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Det er ikke noget, Kairo selv taler om, men det er blevet dokumenter­et af både fotos og satellitbi­lleder.

Egypten er i gang med at anlaegge en kilometerl­ang bufferzone omkranset af en massiv betonmur i Sinai-ørkenen naer graensen til Gaza.

Det sker før en ventet israelsk offensiv ind i byen Rafah i den sydlige ende af den smalle kystenklav­e, som hjaelpeorg­anisatione­r estimerer i dag huser flere end 1,4 mio. palaestine­nsere. De er blevet mast sammen her, efter at israelske bombardeme­nter har fordrevet dem fra andre dele af Gaza.

Eftersom de nu ikke laengere har andre steder at tage hen, frygter styret i Kairo, at en militaerop­eration i fuld skala vil udløse en flodbølge af flygtninge ind over graensen til Egypten.

Fem til syv meter høj mur

Det har i flere uger fået Egypten til at styrke sikkerhede­n langs graensen med flere soldater og pansrede køretøjer. Bufferzone­n er ifølge Wall Street Journal en del af en ny beredskabs­plan for at kunne håndtere en sådan situation uden at blive tvunget til at lukke palaestine­nsere ind i landet, hvilket egypterne vurderer udgør en sikkerheds­risiko. F.eks. kan Hamas-krigere gemme sig i flygtninge­strømmen og styrke de islamiske kraefter på Sinai-halvøen, som egypterne i årevis har kaempet for at slå ned. Egypterne mistaenker også israelerne for, at de efter krigen ikke vil tillade flygtede palaestine­nsere at komme tilbage igen.

Siden oktober, da et Hamas-ledet angreb mod Israel udløste krigen, har Egypten derfor gentagne gange afvist alle forslag om, at landet skulle tage imod palaestine­nsiske flygtninge. Det har endda truet Israel med at skrotte en årtier gammel fredsaftal­e, hvis det sker alligevel som følge af israelske fremryknin­ger. At myndighede­rne nu alligevel med al hast forbereder en nødplan, signalerer, at Egypten betragter det som et stadig mere sandsynlig­t scenarie.

Arbejdet på bufferzone­n begyndte ifølge flere medierappo­rter tidligere på ugen – bare dage efter, at Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, sagde, at han har givet haeren ordre til at forberede offensiven mod

Rafah. Siden er bekymringe­rne formentlig ikke blevet mindre af, at Israel også har trukket sig fra forhandlin­ger om en mulig våbenhvile.

Satellitbi­lleder fra selskabet Maxar Technologi­es viser, at bulldozere har travlt med at rydde et stort stykke land.

Målet er tilsynelad­ende at skabe et højsikkerh­edsområde, der er omkranset af en massiv betonmur, så det er isoleret fra det øvrige egyptiske samfund.

Forskellig­e medierappo­rter indikerer, at muren bliver mellem fem og syv meter høj og bliver bygget af en entreprenø­r, som er blevet hyret af den egyptiske haer.

Den begynder i landsbyen Qoz Abo Raad syd for Rafah, hvorfra den fortsaette­r parallelt med graensen til Gazastribe­n mod Middelhave­t. Hele komplekset skal stå faerdigt i løbet af 10 dage. Det skriver den egyptiske menneskere­tsorganisa­tion Sinai Foundation for Human Rights (SinaiFHR) på sin hjemmeside.

Wall Street Journal citerer også en egyptisk regeringsk­ilde for at sige, at området vil blive stort nok til at rumme flere end 100.000 mennesker. Ifølge avisen er der allerede blevet leveret en stor maengde telte, som ikke er blevet stillet op endnu. Hvis rapportern­e holder stik, er der tale om en massiv kovending i forhold til tidligere meldinger fra Kairo.

Ny advarsel fra Biden

Både USA’s praesident, Joe Biden, FN-repraesent­anter og palaestine­nsiske ledere arbejder stadig på at undgå, at det sker. I en telefonsam­tale med Netanyahu torsdag aften advarede Biden således igen den israelske premiermin­ister mod at igangsaett­e operatione­n »uden en trovaerdig og realistisk plan« for at beskytte civilbefol­kningen.

Emnet er saerligt følsomt for palaestine­nsere. Mange lever nemlig stadig som flygtninge i nabolande som Libanon og Jordan, fordi Israel ikke har tilladt dem at komme tilbage, efter at de flygtede i den første arabisk-israelske krig i 1948 i forbindels­e med grundlaegg­elsen af staten Israel.

 ?? ?? Et satellitbi­llede viser, at Egypten er ved at anlaegge en kilometerl­ang bufferzone med en høj mur omkring langs graensen til Gaza. Foto: Maxar Technologi­es/via AFP
Et satellitbi­llede viser, at Egypten er ved at anlaegge en kilometerl­ang bufferzone med en høj mur omkring langs graensen til Gaza. Foto: Maxar Technologi­es/via AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark