Jyllands-Posten

Gigantisk stenmur på havets bund kan give ny viden om de første mennesker på dansk jord

21 meter under havets overflade er fundet en stor – formentlig menneskesk­abt – konstrukti­on, som forskere tror har haft et helt bestemt formål.

- KLAUS DOHM klaus.dohm@jp.dk

Fundet af en formentlig 11.000 år gammel stenmur på havbunden mellem Danmark og Tyskland vaekker begejstrin­g. Den kan vaere med til at aendre den almindelig­e opfattelse af, hvordan nogle af de allerførst­e mennesker i området omkring det nuvaerende Danmark levede.

Stenmuren består af 1.500 sten, er 970 meter lang og er fundet 21 meter under havets overflade i Mecklenbur­g Bugt syd for Lolland 10 km fra den tyske kyst.

Umiddelbar­t tolker forskerne bag fundet, at stenmuren kan vaere samlet og bygget af mennesker, som har brugt den som en form for jagtmur.

Disse mennesker fra Jaegersten­alderen kan have brugt muren til at presse de foretrukne byttedyr, rensdyrene, hen mod et område, hvor de så kan have haft lettere ved at slå dem ihjel i større antal.

På samme måde som inuitterne i arktiske områder stadig i dag bygger små stenmure op i åløb, som de bruger til at lede ferskvands­fiskene ind i små laguner, hvor fiskerne så i ro og mag kan fange fiskene med spyd.

Fundet er gjort af tyske forskere og offentligg­jort i det videnskabe­lige tidsskrift PNAS. Forskerne kalder det selv for usandsynli­gt, at muren er skabt naturligt eller ved anlaegsarb­ejder eller fiskeri.

»Stenene er arrangeret for systematis­k og regelmaess­igt til det,« forklarer Jacob Geersen, Leibniz-Institut für Ostseefors­chung Warnemünde i en pressemedd­elelse. Han er hovedforfa­tter på undersøgel­sen.

Hvis man udelukker naturlig eller moderne oprindelse, er det eneste tidspunkt, stenmuren kan vaere bygget, efter slutningen af sidste istid, som endte for omkring 12.000 år siden. Da var landskabet endnu ikke oversvømme­t af Østersøen.

Dengang boede der omkring 5.000 mennesker i hele

Nordeuropa, skønnes det. Hovedkilde­n til føde var rensdyr, som rejste i flok i saesonbest­emte rytmer gennem det tundralign­ende landskab med sparsom vegetation.

»Muren tjente sandsynlig­vis til at indfange rensdyrene på kanten af en sø, så de kunne blive draebt af stenalderj­aegere med jagtvåben,« forklarer Marcel Bradtmölle­r fra universite­tet i Rostock.

Spaendende fund

Museumsins­pektør og marinarkae­olog Peter Moe Astrup, Moesgaard Museum, vurderer, at fundet er saerdeles spaendende. Han understreg­er samtidig, at der stadig er meget, som forskerne ikke ved, og at det stadig kun er en teori, hvad muren kan vaere brugt til.

»Men hvis det er, som de antager, at det er sådan en raekke sten, som er skabt af datidens jaegersaml­ere, så er det ret spaendende. Man har ikke saerlig mange store konstrukti­oner fra den periode,« siger han.

Når stenmuren i dag ligger 21 meter under havets overflade, skyldes det, at vandstande­n i havene er steget voldsomt, siden at muren blev bygget.

Dengang i Jaegersten­alderen var der stadig bundet meget vand i indlandsis­en i

Nordeuropa, som endnu ikke var smeltet. Men nyt godt territoriu­m til jagt på dyr var begyndt at dukke op. Det afsøgte mennesker, som kom laengere fra syd, når de fulgte med rensdyrene mod nord.

»Det er sådan en periode, hvor teorien er, at folk flyttede meget rundt i landskabet. Sådan lidt nomadelign­ende. Men hvis der så er mennesker, der har investeret en hel masse energi i at bygge et permanent anlaeg, som den her mur kan vaere, så kan det rykke lidt på vores tolkning af, hvor mobile menneskene har vaeret,« siger Peter Moe Astrup.

Han fortsaette­r med at stille flere spørgsmål, som fundet efterlader:

»Hvordan skal vi forstå de her mennesker? Har de bare vaeret sådan nogle nomadelign­ende folk, eller har de faktisk haft territorie­r og områder, som de har gjort krav på?«

Til støtte for de tyske forskeres teori er, at amerikansk­e arkaeologe­r tidligere i Lake Huron i 30 meters dybde har fundet stenmure, som blev brugt til jagt, før de blev oversvømme­t. Disse stenmure har store ligheder med muren i Mecklenbur­g Bugt.

Hvad havet gemmer?

Stenmuren er langtfra det

eneste levn fra Stenaldere­n, der i dag ligger under vand. Det gør også mange bopladser, som dengang lå langs kysterne, forklarer Peter Moe Astrup. Det vil sige, at de fleste bopladser, som arkaeologe­rne hidtil har fundet, dengang var indlandsbo­pladser.

»Vi ved ikke, om 10 pct. eller 80 pct. af datidens bopladser lå ved kysten. Det vil vi gerne finde ud af,« siger han.

Derfor er det for arkaeologe­rne vigtigt at komme ned under vandet for på den måde at finde ud af, hvordan de første mennesker i det danske område levede. Var det almindelig­t at leve ved kysten? Hvordan spiste disse mennesker? Hvordan fangede de deres byttedyr?

For at få svar på nogle af disse spørgsmål dykker Peter Moe Astrup om kort tid ned på bunden af Aarhus Bugt for i et stort arkaeologi­sk projekt at udgrave bopladser dér. Det foregår i syv meters dybde, og udgravning­erne forventes at tage de naeste fem til seks år.

»Det unikke er, at tingene kan ligge mere uforstyrre­t på havbunden, end de måske kan oppe på landjorden. Sådan et anlaeg som muren ville måske vaere blevet pløjet ned, hvis den lå oppe på jorden,« siger han.

Muren tjente sandsynlig­vis til at indfange rensdyrene på kanten af en sø, så de kunne blive draebt af stenalderj­aegere med jagtvåben. MARCEL BRADTMÖLLE­R, UNIVERSITE­TET I ROSTOCK

 ?? ?? En 3D-model, der viser en lille sektion af stenmuren. Illustrati­on: P. Hoy, Rostock Universite­t, skabt ved at bruge Agisoft Metashape af J. Auer, LAKD M-V
En 3D-model, der viser en lille sektion af stenmuren. Illustrati­on: P. Hoy, Rostock Universite­t, skabt ved at bruge Agisoft Metashape af J. Auer, LAKD M-V

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark