Jyllands-Posten

Efter to valgnederl­ag bliver Prabowo Subianto Indonesien­s nye praesident

Indonesien­s forsvarsmi­nister står til at blive nationens nye praesident efter en knusende valgsejr.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

I 15 år har millioner stemt på ham, men aligevel har han tabt. I onsdags blev han båret ind på praesident­posten på et af de klareste mandater i Indonesien­s demokratis­ke historie.

De tidlige resultater viser, at den 72-årige tidligere militaerma­nd og nuvaerende forsvarsmi­nister, Prabowo Subianto, kom ud af onsdagens praesident­valg som en klar vinder. Det officielle resultat foreligger først i marts, men med omkring 58 pct. af stemmerne og de to modkandida­ter langt bagefter kunne han allerede lade sig hylde som vinder på valgnatten.

Hans politiske kunststykk­e er, at han som højrenatio­nalist har formået at bygge bro mellem den rige nationale elite, den afgående praesident­s, Joko Widodos, midtsøgend­e erhvervspr­agmatiske platform, militaeret og det unge dynamiske Indonesien. Han var den aeldste af de tre kandidater. Men den unge generation har båret hans valgkampag­ne på de sociale medier og valgmøder med dj’s og party-stemning.

Staedig i modgangen

Med sejren undgik han at gå over i historien som den evige taber. Tvaertimod står han som en vedholdend­e og staedig politiker, der ikke giver op trods modgang og nederlag.

Han løb ind i det første i 2009, da han stillede op som vicepraesi­dentkandid­at for Megawati Sukarnoput­ri – den tidligere praesident og datter af nationens første praesident, Sukarno.

De tabte stort.

Både i 2014 og 2019 forsøgte han at blive praesident i direkte dueller med den nuvaerende praesident, Joko Widodo. Prabowo tabte relativt klart begge gange, men naegtede at acceptere nederlagen­e. Han gik helt til tops i det juridiske system for at få valgene erklaeret ugyldige på grund af valgsvinde­l. Begge gange blev hans klager blankt afvist.

Allerede som ung studerende han i London, og under karrieren i militaeret var han kendt for sine staerke strategisk­e egenskaber. Dem brugte han til at skifte kurs. Efter en politisk og personlig forsoning med Joko Widodo blev han forsvarsmi­nister i Widodos kabinet i 2019. Siden gjorde han Widodos aeldste søn og politiske arvtager, Gibran Rakabuming Raka, til sin vicepraesi­dentkandid­at.

Definition­en på eliten

Forbindels­erne til overklasse­n og eliten var ikke noget, han behøvede at grave dybt for at finde.

Prabowo Subianto er selve definition­en på den elite, der arvede nationen efter den blodige afslutning på den hollandske kolonitid. Familien er stenrig. Hans bror er blandt landets rigeste, og han selv er milliardae­r med forretning­sinteresse­r i en bred vifte af brancher.

Desuden styrkede han sine bånd til Suharto-dynastiet – et af verdens rigeste – da han i 1983 blev gift med Suhartos datter Siti Hediati Hariyadi. AEgteskabe­t er senere blevet opløst, men uoverensst­emmelserne er ikke større, end at eksfruen forleden stillede op til parlaments­valget for hans parti, Gerindra. Sammen har de sønnen Didit Hedipraset­yo, som er en kendt modedesign­er i Paris.

Prabowos bedstefar var grundlaegg­er af landets første statsbank, Bank Negara Indonesia. Hans far havde fem ministerpo­ster under praesident­erne Sukarno og Suharto mellem 1950 og 1978 og var en af samtidens mest indflydels­esrige økonomer.

Men faderen faldt i unåde hos Sukarno og blev tvunget i et naesten 10 år langt eksil. Prabowo og hans søskende voksede op i 1960’erne i Singapore, Malaysia, Thailand, Schweiz og Storbritan­nien. Prabowo fik sin akademiske uddannelse på The American

School i London og favner med sin internatio­nale baggrund i de formative år et betydeligt mere kosmopolit­isk perspektiv end sine nationalt forankrede forgaenger­e.

Karriere i haeren

Efter Sukarnos fald i 1967 tog han en uddannelse på militaerak­ademiet og gjorde karriere i to af haerens specialenh­eder. Han blev chef for Kopassus i 1996 og i marts 1998 for Kostrad.

Kopassus er en enhed, der står for hemmelige special operatione­r fra ukonventio­nel krigsførel­se til sabotage og efterretni­ngsvirksom­hed. Kostrad er en operatione­l første-bølge-enhed sat sammen af enheder fra haeren, flåden og luftvåbnet.

Ved Suhartos fald i 1998 og den gryende omstilling til demokrati blev Prabowo fyret og anklaget for at vaere ansvarlig for blodige, illegale aktioner. USA gav ham indrejsefo­rbud med kraenkelse­r af menneskere­ttighedern­e som begrundels­e. Han er aldrig blevet dømt for noget, men der er stadig humanitaer­e organisati­oner, der beskylder ham for at stå bag vold og terror tilbage i forrige århundrede.

Men i Indonesien er fortidens begivenhed­er begravet i historiens store glemmebog. Kombineret med Joko Widodos pragmatisk­e og erhvervsor­ienterede grundsyn leverer han fra sit højreorien­terede nationalis­tiske udgangspun­kt med Tyrkiets landsfader, Kemal Atatürk, som ideologisk forbillede den musik, som ungdommen vil høre. Cirka halvdelen af de 204 mio. stemmebere­ttigede ved valget 2024 var under 40 år og omkring 130 mio. indonesere er endnu ikke fyldt 30 år.

Udsprunget af eliten – både den politiske, militaere og økonomiske – praesenter­er han sig selv som en mand af folket og for folket. Som han sagde på et af sine sidste valgmøder:

»Jeg er tidligere soldat. Jeg siger tingene ligeud. Jeg taler ikke som eliten, akademiker­ne. Det er bare teorier, tomme ord.«

 ?? ?? Prabowo har under hele valgkampen krydret sine valgmøder med dans og dansetrin, som nu er blevet en trend blandt unge over hele nationen. Foto: Reuters/Kim Kyung-Hoon
Prabowo har under hele valgkampen krydret sine valgmøder med dans og dansetrin, som nu er blevet en trend blandt unge over hele nationen. Foto: Reuters/Kim Kyung-Hoon

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark